Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump trapper opp trusselen om handelskrig

- Bekrefter at han ikke forstår hva han snakker om

Den amerikanske presidenten truer EU.

STORM: USAs president, Donald Trump, har utløst en massiv storm av kritikk for sine planer om å starte en handelskrig med sine nærmeste allierte. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo
STORM: USAs president, Donald Trump, har utløst en massiv storm av kritikk for sine planer om å starte en handelskrig med sine nærmeste allierte. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Torsdag kunngjorde den amerikanske presidenten at han vil innføre 25 prosent toll på import av stål og ti prosent toll på aluminium for å beskytte amerikansk industri.

Det kom midt i en særdeles kaotisk uke i Det hvite hus - selv etter Donald Trumps standard. Og verden reagerte negativt. Aksjemarkedet stupte og kritikken hagler.

Blant annet truer EU med å innføre straffetoll på enkelte amerikanske varer som en motreaksjon dersom Trump faktisk gjennomfører planen. Også Canadas statsminister, Justin Trudeau, kaller planen «absolutt uakseptabel».

- Ler av våre ledere

Men lørdag gjorde Trump det klart at han ikke har noen planer om å snu. Tvert imot gikk han til nytt handelsangrep på Twitter.

- Dersom EU ønsker øke ytterligere de allerede massive tollsatsene og barrieren mot amerikanske selskaper som driver forretninger der, vil vi helt enkelt innføre en skatt på bilene deres, som gratis strømmer inn i USA. De gjør det umulig for våre biler (og mer) å selge der. Stor handelsubalanse! skriver den amerikanske presidenten.

I en annen twittermelding anklager han USAs tidligere ledere for dårskap.

- USA har et årlig handelsunderskudd på 800 milliarder dollar på grunn av våre «veldig dumme» handelsavtaler og politikk. Våre jobber og rikdom blir gitt til andre land, som har utnyttet oss i årevis. De ler av hva slags tosker (fools journ.anm.) våre ledere har vært. Ikke lenger! skriver Trump på Twitter etter at han, ifølge CNN, hadde tilbrakt sin 100. dag på en golfbane etter at han ble president.

Biltoll

Meldingene tolkes som en utvetydig trussel om at Trump er villig til å trappe opp en handelskrig med noen av USAs nærmeste allierte.

Presidenten bruker gjerne slagordet «Amerika først» og har også tidligere angrepet europeisk bilindustri. I et intervju med Bild i fjor kritiserte han særlig tyske bilprodusenter som BMW, Daimler og Volkswagen for ikke å produsere flere biler på amerikansk jord.

- Dersom dere vil produsere biler i verden, ønsker jeg dere lykke til. Du kan bygge biler for USA, men for hver bil som kommer til USA, må dere betale 35 prosent i skatt, sa Trump til den tyske avisa.

BMW, Daimler og Volkswagen har imidlertid noen av sine største fabrikker i republikanske sørstater. Til sammen har tyske bilprodusenter om lag 33.000 ansatte i USA. Industrien som produserer deler for bilprodusentene ansetter ytterligere 77.000 mennesker, ifølge The Guardian.

Republikansk kritikk

Trumps proteksjonistiske plan går på tvers av frihandelen Republikanerne historisk har vært sterke tilhengere av. Mange av Trumps partifeller advarer om at en handelskrig vil skade amerikanske selskaper.

- Presidentens tollsatser vil bare skade amerikanske arbeidere og forbrukere og distansere oss fra våre viktigste allierte og handelspartnere, skriver senator John McCain på Twitter.

- Våre allierte sitter og tenker: «Hva i helvete er problemet deres?», sier den tidligere lederen for Republikanernes nasjonalkomité, Michael Steele, ifølge The Guardian.

Selv avisa Wall Street Journal, som er eid av Rupert Murdoch og vanligvis Trump-vennlig på lederplass, advarer i harde ordelag.

- Proteksjonisme kan være Trumps eneste virkelige politiske overbevisning, og hans twittermeldinger bekrefter at han ikke forstår hva han snakker om, skriver avisa.

Tre nederlag

Ifølge NBC News skal Trump ha startet handelskrigen impulsivt og i raseri. Det skal særlig være tre hendelser denne uka som utløste Trumps sinne:

  • Hans svært nære medarbeider, Hope Hicks (29), gikk av som kommunikasjonsdirektør. Hun har vært en av Trumps aller nærmeste siden før valgkampen hans begynte i 2015. Oppsigelsen hennes kom én dag etter at Hicks måtte vitne for Kongressen om Russland-etterforskningen. I høringen erkjente hun at hun av og til måtte fortelle «hvite løgner» for presidenten.
  • Trump gikk onsdag til et nytt verbalt angrep på sin egen justisminister, Jeff Sessions på Twitter. Han er rasende for hvordan han mener Sessions og Justisdepartementet har håndtert republikanske anklager om at FBI misbrukte sine fullmakter i Russland-etterforskningen.
  • Trumps stabsjef, John Kelly, besluttet å frata Trumps svigersønn og seniorrådgiver, Jared Kushner, sikkerhetsklareringen til å lese de mest konfidensielle dokumentene i Det hvite hus.
SITT FØRSTE ÅR: Donald Trump er nå ferdig med sitt første år som USAs president, og det har vært mildt sagt innholdsrikt. Video: AP/CNN Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!