Bekrefter at mørke kontrolleres oftere

Oslo Politiforening bekrefter at mørke kontrolleres oftere enn hvite. - Jeg forstår at det er nedverdigende, sier Arne Jørgen Olafsen i Oslo Politiforening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Politiet håper at brosjyren fra OMOD skal gjøre jobben lettere når mørkhudede blir kontrollert på gata. Men lederen i Oslo Politiforening, Arne Jørgen Olafsen, synes det er leit at det er nødvendig med en slik brosjyre.

- Jeg hadde håpet at en slik brosjyre var unødvendig. OMOD mener at det er et behov for en slik brosjyre. Dét er godt mulig, det vet jo ikke jeg. Det er de som må vurdere det, sier Olafsen til Dagbladet.no.

- Hvorfor blir mørkhudede stoppet oftere enn hvite?

- Det har kommet flere rapporter om dette fra både Norge og Sverige. Rapportene dokumenterer at politikulturer går ut på at man stopper og sjekker mennesker etter spesielle kulturelle kriterier. Det kan være alder, klesdrakt, biltype og hudfarge. Metoden har svakheter og fordeler. En av fordelene er at den har høy treffprosent. Vi kommer bort i mye småkriminalitet, sier Olafsen.

Han medgir at de stadige kontrollene er nedverdigende og ubehagelige for dem det gjelder.

- Jeg forstår at de som blir stoppet ofte uten grunn føler seg diskriminert og dårlig behandlet. Det er jo åpenbart at enkelte grupper har dårlig erfaring med norsk politi. Vi må sørge for at folk føler seg komfortable når de møter politiet. Det er en kjempeutfordring for oss.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer