Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

James Comey skal vitne:

Bekrefter at Trump ba ham om å stanse Flynn-etterforskning: «Veldig bekymringsverdig»

I mai sparket Donald Trump FBI-sjefen James Comey. I dag skal Comey forklare seg om forholdet til presidenten i en høring i Senatet.

TREKLØVER: USAs president Donald Trump ba daværende FBI-sjef James Comey (t.h.) om å stanse FBIs etterforskning av tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn (i midten), skriver Comey i en uttalelse til Kongressen. I dag skal Comey vitne i Senatets etterretningskomité. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
TREKLØVER: USAs president Donald Trump ba daværende FBI-sjef James Comey (t.h.) om å stanse FBIs etterforskning av tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn (i midten), skriver Comey i en uttalelse til Kongressen. I dag skal Comey vitne i Senatets etterretningskomité. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C. / OSLO (Dagbladet): - Dette er veldig stort. Alle de store TV-kanalene kommer til å sende denne høringen samtidig, og det er veldig sjelden at de gjør. Det er en ualminnelig situasjon, selv i amerikansk sammenheng, og en nasjonal kjempesak.

Det sier Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for Forsvarsstudier og USA-ekspert, om dagens høring i Senatets etterretningskomité.

Der skal James Comey, FBIs forhenværende direktør, vitne om forholdet han hadde til USAs president Donald Trump før presidenten sparket ham i forrige måned.

Køen av skuelystne, som håper på å få se Comeys vitnemål strekker seg 300-400 meter gjennom gangene i senatsbygningen Hart.

De første i køen forteller at de møtte opp klokka 04.00 om morgen lokal tid - seks timer før høringen starter. Dagbladet og et hundretalls journalister fra hele verden er til stede i rommet S-216 hvor høringen foregår.

FBI-DIREKTØR: Donald Trump sparket FBI-sjef James Comey tirsdag 9. mai. Her er en rask innføring i hvem Comey er. Video: CNN Vis mer

Ba FBI-sjefen stanse etterforskning

Allerede er det delvis klart hva Comey kommer til å forklare seg om. I går kveld publiserte nemlig amerikanske medier Comeys skriftlige uttalelse til komiteen. I uttalelsen bekrefter han blant annet én hendelse Melby karakteriserer som «ytterst alvorlig».

I et privat møte mellom Trump og Comey i Det hvite hus 14. februar i år ba presidenten FBI-sjefen om å stanse deler av den såkalte Russland-etterforskningen, skriver Comey i uttalelsen.

FBI etterforsket da - og etterforsker fremdeles - Russlands angivelige innblanding i det amerikanske valget og Trump-leirens russiske bindinger.

GRILLET: President Donald Trump må snakke om både Flynn og Comey under intervjuet med NBC Nightly News. Video: CNN Vis mer

«Han er en bra fyr. Jeg håper du kan la dette passere», var Trumps begrunnelse for hvorfor han ønsket at Comey skulle slutte å etterforske Michael Flynn, skriver Comey.

Flynn var USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, men fikk sparken dagen før møtet Comey skriver om i uttalelsen. Årsaken til avskjedigelsen var at Flynn forklarte seg uriktig om sine samtaler med Russlands ambassadør til USA, Sergej Kisljak.

The New York Times avslørte i mai at denne samtalen mellom Trump og Comey hadde funnet sted, og blir nå bekreftet av Comey selv.

Seniorforsker Melbys vurdering av hendelsen er soleklar:

- Dette er ytterst alvorlig. I samtaler mellom en amerikansk president og etatssjefer som er underlagt presidenten, skal ikke sånt forekomme.

Venter spent

USA venter nå spent på hva Comey kommer til å forklare under sitt vitnemål. Selv om det tilsynelatende har kommet graverende informasjon om Trumps omgang med den forhenværende FBI-sjefen, gjenstår det å høre hva Comey tenkte om møtene.

- Det som er viktig i denne høringen er at senatorene får presset ham litt mer for å få et inntrykk av hvordan Comey oppfattet det hele, sier Melby, og legger til om Flynn-hendelsen:

- Oppfattet Comey det som et utilbørlig press for å legge bort etterforskningen, er et spørsmål det er viktig å få svar på.

Melby mener imidlertid at høringen kan slå begge veier.

- Comey kan forklare at han ikke oppfattet at Trump presset ham, eller han kan si at det var ubehagelig å møte presidenten alene. Nå får vi se og høre ham, i levende live, svare på disse spørsmålene.

«Veldig bekymringsfullt»

Om Flynn-samtalene med Trump skriver Comey imidlertid selv at han oppfattet innholdet i møtet med presidenten som «veldig bekymringsfullt». Han trekker fram FBIs uavhengighet fra politikere som begrunnelse for hvorfor han oppfattet samtalene med Trump som upassende.

At Comey opplevde samtalene med Trump som delvis utfordrende, er også grunnen til at han begynte å dokumentere innholdet i møtene med Trump.

Etter å ha truffet Trump for første gang 6. januar i år - 14 dager før Trump ble sverget inn som president - satt Comey seg sporenstreks ned og skrev et notat om innholdet i møtet.

Han videreførte praksisen, og har derfor skrevet ned detaljerte notater om hver samtale han har hatt med Donald Trump - tre samtaler ansikt til ansikt og seks samtaler over telefonen.

I Comeys uttalelse til Senatet skriver han at han ikke følte behovet for å dokumentere samtalene han hadde med USAs forhenværende president, Barack Obama.

- Ba om lojalitet

Over en middag 27. januar i Det hvite hus fortalte presidenten til Comey at han ville ha FBI-sjefens lojalitet.

- Jeg trenger lojalitet, jeg forventer lojalitet, sa Trump.

Så beskriver Comey en underlig stillhet som inntrådte, der presidenten og hans etterretningssjef lenge satt stille og stirret på hverandre. Seinere i samtalen kom Trump tilbake til spørsmålet om lojalitet.

- Jeg trenger lojalitet, sa Trump.

- Du vil alltid få ærlighet fra meg, svarte den nå avsatte FBI-sjefen.

- Det er det jeg vil ha, ærlig lojalitet, svarte Trump.

Uten at noen av dem definerte hva dette skulle bety.

Hele Norges coronakart