Dagbladet eksklusivt

Bekrefter: Bedrifter får krisestøtte

Ap-ordførere har tryglet regjeringen om krisestøtte til bedriftene. Dagbladet får nå bekreftet at en slik ordning er på trappene umiddelbart. Refusjon av næringslivets strømutgifter og energieffektivisering er to av punktene.

KRISEPAKKE TIL BEDRIFTENE: Dagbladet får bekreftet at regjeringen kommer med egen strømkrisepakke til næringslivet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRISEPAKKE TIL BEDRIFTENE: Dagbladet får bekreftet at regjeringen kommer med egen strømkrisepakke til næringslivet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Dagbladet kunne tidligere i dag presentere kriseordningene regjeringen vil lansere i møte med de høye strømprisene. Ordningene skal senke strømprisen for forbrukerne.

Men den siste tida har blant annet profilerte Ap-ordførere på Sørlandet og i Rogaland bedt om en egen strømstøtte til næringslivet.

Strømprisene er særlig høye i sør og sørvest. Konkurransekraften til hjørnesteinsbedrifter på Agder og i Rogaland er dermed betydelig svekket, og det fryktes for arbeidsplasser.

Dagbladet får tirsdag kveld bekreftet at regjeringen vil komme ordførerne i møte, og at det nå kommer en slik krisestøtte til næringslivet.

- Det blir strømstøtte til utsatte bedrifter, bekrefter olje- og energiminister Terje Aasland overfor Dagbladet.

Neste uke?

Trolig blir støtten lansert neste uke, men regjeringskilder sier det ikke gir mening å spikre lanseringsdato før alle detaljer er ordnet.

Målet er likevel å lansere krisetiltakene for næringslivet så fort som mulig, får Dagbladet bekreftet.

Den nye kriseordningen vil etter det Dagbladet forstår blant annet basere seg på at selskaper med unormalt høye strømkostnader får deler av disse refundert av staten. Det springende punktet blir, naturlig nok, hvor mye av regningen regjeringen vil ta.

Energiminister Terje Aasland sier regjeringen også vil jobbe med Enova for å bistå bedrifter som sliter med høye strømregninger.

- Energieffektiviseringstiltak er viktig, vi trenger å redusere strømbruken vår der vi kan. Vi jobber med tiltak langs dette sporet også, sier Aasland.

I tillegg kommer tiltakene Dagbladet presenterte tidligere i dag, som regjeringen mener vil komme både forbruker og bedrifter til gode.

- Gått for langt

KrF-leder Olaug Bollestad er likevel ikke imponert.

Bollestad mener eksporten av strøm burde blitt redusert på et tidligere tidspunkt enn hva som er blitt gjort.

FOR SEINT: Det mener KrF-leder Olaug Bollestad. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FOR SEINT: Det mener KrF-leder Olaug Bollestad. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg får daglige henvendelser fra enkeltmennesker og næringsfolk som er bekymret. De opplever dette som svært krevende. Dette har gått altfor langt. KrF vil ha en stopp av eksport fram til vi har fylt opp vannmagasinene til et forsvarlig nivå. Nå må vi gjøre det vi kan for å unngå at strømregninga i vinter ikke når nye rekorder, sier Bollestad til Dagbladet.

Flere krisetiltak på vei

Rødts Marie Sneve Martinussen er også avventende.

- Det er jo fint om regjeringen nå har bestemt seg for å innføre ytterligere tiltak. Men vi ser fram til å se hvordan de faktisk blir, for regjeringen har helt til det siste fastholdt at de er mot å begrense eksporten.

I tillegg har regjering, som Dagbladet fortalte tidligere i dag, en rekke tiltak på trappene for å holde strømprisen rimelig lav:

  • Tiltak som sikrer at fyllingsgraden i magasinene ikke går for lavt.
  • Eksportrestriksjoner på strøm hvor strømeksporten reduseres hvis magasinene går under et gitt nivå, slik at vi ikke svekker vår egen forsyningssikkerhet.
  • Forlengelse og forbedringer av strømstøtta til Ola og Kari Nordmann.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer