Bekrefter brann i «Kursk»

Den russiske Nordflåten offentliggjorde i dag detaljer om forholdene i «Kursk» etter havariet. Flere av likene som er brakt opp har alvorlige brannskader og enkelte er nærmest deformerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det oppstod fullstendig kaos i ubåten da den sank lørdag formiddag 12. august, sa Nordflåtens talsmann, Vladimir Navrotskij til nyhetsbyrået IRA.

En brann raste gjennom deler av ubåtkroppen, samtidig som gjenstander løsnet og falt ned på mannskapet. Det er første gang Nordflåten eller den russiske marinen offisielt bekrefter at ubåten ble herjet av brann.

Hvor brannen kan ha startet, hvordan den spredte seg i den 154 meter lange atomubåten eller om brannskadene har oppstått før eller etter at mannskapet døde, vet ikke Navrotskij noe om.

Enkelte av likene har alvorlige brannskader, andre er nærmest deformert etter slag fra skarpe og tunge gjenstander, fortalte Navrotskij.

- Det ser ut som alt har falt fra hverandre, og de har fått slag både i hodet og kroppen, sa han.

Minnestund utsatt

Frem meters bølgehøyde og storm har stanset «Kursk»-operasjonen fra spesialfartøyet «Regalia» i dag. Værvarselet for de kommende dagene er ikke oppløftende, og sjefen for Nordflåten, Vjatsjeslav Popov sa at arbeidet tidligst kan tas opp igjen lørdag.

Minnestunden for de fire omkomne som var planlagt i Severomorsk lørdag, er utsatt inntil videre på grunn av uværet. Det har ikke vært mulig å bringe likene fra «Regalia» og inn til land på grunn av stormen. Meldinger om at president Vladimir Putin planla å være med på minnestunden, er ikke bekreftet.

(NTB)