PEKER PÅ HVERANDRE SOM BREIVIKS MENTOR: Paul Ray, tidligere medlem i den høyreekstreme, britiske organisasjonen EDL (til høyre), mener Behring Breivik har kontakter og en mentor i Storbritannia, men avviser at det er ham. Han sier han står bak den ekte anti-muslimske såkalte Tempelridderorganisasjonen.
PEKER PÅ HVERANDRE SOM BREIVIKS MENTOR: Paul Ray, tidligere medlem i den høyreekstreme, britiske organisasjonen EDL (til høyre), mener Behring Breivik har kontakter og en mentor i Storbritannia, men avviser at det er ham. Han sier han står bak den ekte anti-muslimske såkalte Tempelridderorganisasjonen.Vis mer

Bekrefter eksistensen av en anti-muslimsk «tempelorden»

Britisk høyreekstremist forteller at en gruppe inspirert av korsfarere eksisterer. Men avviser tilknytning til Anders Behring Breivik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nyhetsbyrået AP som har kommet i kontakt med en brite som bekrefter eksistensen av en anti-muslimsk gruppe inspirert av middelalderens korstogsfarere.

- Det er en ide. Det er ikke slik at det er en massiv organisasjon. Det er en tro. Organisasjonen ble satt opp som et svar på at muslimer i vårt land forsøker å ta over landet vårt. La oss ikke late som det ikke skjer. De har aktiv gått ut og sagt at deres visjon er å ta over landet, sier Paul Ray til AP.

Det er dagens leder for English Defense League (EDL) som sier til AP at Paul Ray (35) er «Rikard Løvehjerte», som Anders Behring Breivik beskriver som sin mentor i sitt manifest. Breivik hevder i manifestet at han er medlem organisasjonen Knights Templar.

Ray er mannen bak den høyreekstreme bloggen Lionheart. Han var medlem av den britiske høyreekstreme English Defense League (EDL), men brøt ut for flere år siden, og ligger nå i strid med dem.

Benekter kjennskap
Overfor AP benekter Ray kjennskap til Breivik før angrepene. Han avviser at han deltok på det stiftelsesmøtet i 2002 som Breivik beskriver i manifestet. På dette møtet ble ifølge Breivik organisasjonen Knights Templar stiftet. Han påstår det er en tusen år gammel organisasjon som da ble opprettet på nytt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På bloggen sin skriver han:

- Jeg tror personlig at han må ha hatt sterke bånd til England og særlig noen som han har vært i kontakt med gjennom årene som avisene rapportere om, men jeg kan kategorisk avvise at jeg er Rikard.

Paul Ray, på si side, mener Rikard må være EDLs økonomiske bakmann Alan Lake, som han ser ut til å ligge i sterk konflikt med. Nå benytter de sjansen til å sverte hverandre med Breivik.

- Ingen formell struktur
Breivik mener tempelridderorganisasjonen hans Knights Templar (forkortes PCCTS), skal «frigjøre» Europa med vold. Han skriver at han selv, som var yngst, og Rikard, var blant stifterne.

Paul Ray sier at han deler Breiviks synspunkter og at det er flere likheter mellom ham selv og Breviks påståtte «mentor», og da spesielt at han leder den antimuslimske gruppen kalt The Ancient Order of the Templar Knights. Ray sier at gruppen ikke har noen formell struktur. Han vil ikke oppgi navn på noen av medlemmene eller si hvor mange som er medlem.

Brevik hevdet hans organisasjon har flere celler i Europa og to i Norge. I avhør med politiet har han sagt at han var alene om forbrytelsen. Politiet etterforsker nå om dette stemmer.

Støtter Breiviks syn
- Mine synspunkter er det samme som Anders', islam er en trussel mot vår levemåte. Jeg er kristen, og jeg ser på korsfarerne i historien og vet hvordan de beskyttet oss fra jihad, sier Ray videre.

Selv om han støtter Breiviks synspunkter, sier han at han ikke støtter metodene til den massedrapssiktede nordmannen.

- Jeg vil uttrykke mine dypeste sympatier til det norske folk og til familier som har mistet barn. Det er en forferdelig forbrytelse som er begått som overgår det mennesker kan begripe, sier Ray.

Ray bor i dag på Malta. Han sier han dro fra Storbritannia for to år siden, etter at han ble arrestert for å ha oppfordret til rasehat. Han planlegger å komme tilbake neste uke for å besøke familie, men han vet ikke om han vil bli arrestert for det han er siktet for.

BRUKER GATEMARSJER TIL Å PROTESTERE: Medlemmer i English Defense League (EDL) utenfor den amerikanske ambassaden i London i mai i år. EDL hevder å ha tusenvis av medlemmer. Politiet estimerte at mellom 1500 og 2000 medlemmer deltok i en demonstrasjon i fjor. Foto: EPA/ANDY RAIN
BRUKER GATEMARSJER TIL Å PROTESTERE: Medlemmer i English Defense League (EDL) utenfor den amerikanske ambassaden i London i mai i år. EDL hevder å ha tusenvis av medlemmer. Politiet estimerte at mellom 1500 og 2000 medlemmer deltok i en demonstrasjon i fjor. Foto: EPA/ANDY RAIN Vis mer

- Jeg er villig til å snakke med hvem som helst hos myndighetene og til å være åpen omkring alt, sier han.

Skriver om EDL
I manifestet skriver massedrapsmannen Behring Breivik om English Defense League.

- Jeg lurer av og til på om en av EDL-stifterne var en av medstifterne i PCCTS. Jeg antar jeg aldri får vite det sikkert. EDL er en ikke-voldelig protestorganisasjon, men likevel ser jeg at de har kopiert mye fra PCCTS.

Dagens leder for EDL Stephen Lennon, avviser at han kjenner Breivik. Han sier Ray ble sparket like etter at EDL ble stiftet, fordi han forsøkte å ta over gruppen og tvinge gjennom sin egen agenda.

- Jeg vil bare at sannheten skal komme fram og at det bevises at jeg ikke har noe med dette å gjøre, sier Ray, som mener Behring Breivik har tatt noen av hans ideer og brukt dem til å rettferdiggjøre drapene.

- Dette begynner å bli skikkelig ille. Dette fører til at det blir pekt på oss. Alle disse tingene han snakker om knyttes til oss. Det er som om han har skapt alt dette rundt oss, sier Ray.

På bloggen sin har han synspunkter som ligner massedrapsmannens. Tittelen på bloggen, Lionheart, refererer til Kong Rikard den første av England, som ledet korstogsfarere på 1100-tallet.

På bloggen skriver Ray om etableringen av Knights Templar i 2007.

- Vi er de originale Knights Templars, Guds arme på jorda nå. Det er på tide du kommer ut av skyggen og hjelper dine medborgere, tiden med fred og sikkerhet er over.

OGSÅ UTPEKT SOM BREIVIKS MENTOR: EDLs finansielle bakmann Alan Lake utpekes av Paul Ray som mentoren som Breivik skriver om i manifestet sitt.
OGSÅ UTPEKT SOM BREIVIKS MENTOR: EDLs finansielle bakmann Alan Lake utpekes av Paul Ray som mentoren som Breivik skriver om i manifestet sitt. Vis mer