Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bekrefter eksplosjon om bord på norsk tankskip i Omanbukta

Et norskeid tankskip står i flammer i Omanbukta, etter det Dagbladet får bekreftet er et angrep. Flere medier hevder skipet kan ha blitt truffet av en torpedo.

STORE SKADER: Tankskipet «Front Altair» ble torsdag utsatt for en eksplosjon i Omanbukta. Foto: AP / NTB scanpix
STORE SKADER: Tankskipet «Front Altair» ble torsdag utsatt for en eksplosjon i Omanbukta. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det norskeide tankskipet «Front Altair» står i brann, etter det som skal ha vært målrettede angrep mot to tankskip i Omanbukta.

- Vi kan bekrefte at det har vært et angrep. Det har vært en eksplosjon om bord på det norskeide fartøyet, opplyser Nasser Selim, talsmann for den omanske kystvakta, til Dagbladet.

Selim forteller videre at hendelsen skjedde i iransk farvann.

- Vi er i kontakt med iranske myndigheter om dette, sier han, og legger til at de undersøker hendelsene videre.

Oljeprisen stiger etter hendelsen.

Hever sikringsnivået

Tankskipet «Front Altair» eies av John Fredriksens selskap Frontline. Skipet hadde lastet olje i havnebyen Fujairah i Emiratene og satte deretter kursen til sjøs. Seinere kom melding om at det sto i brann, ifølge Bloomberg. Skipet skulle ankomme Kaohsiung, Taiwan, 30. juni.

Norske myndigheter bekrefter også angrepet. Sjøfartsdirektoratet skriver i en pressemelding at «Front Altair» ble angrepet klokka 6.03 i dag i farvann mellom Emiratene og Iran.

Det er rapportert om tre detonasjoner på skipet, heter det i meldingen fra norske myndigheter. Det samme melder nyhetsbyrået AFP.

Sjøfartsdirektoratet hever samtidig sikringsnivået for norske skip i området, og det klare rådet til norske skip er å holde «god avstand til iransk farvann».

Det var på et tidspunkt full forvirring rundt hvorvidt «Front Altair» hadde sunket eller holdt på å synke. Det iranske nyhetsbyrået IRNA rapporterte tidligere i dag at oljetankeren skal ha sunket, men ifølge Sky News, som siterer Reuters, benektet en talsperson for Frontline dette.

Mulig torpedoangrep

Flere kilder hevder at det norskeide tankskipet, samt det Panama-registrerte «Kokuka Courageous», skal ha blitt rammet av torpedoer.

Nettavisa TradeWinds, som følger globale shipping-nyheter, viser til Iransk TV, som melder at også det norskeide Frontline-skipet skal ha blitt truffet av en torpedo.

Emiratene avviser å kommentere saken

United Kingdom Maritime Trade Operation (UKMTO), som er underlagt den britiske marinen opplyste tidlig torsdag morgen at hendelsen er under gransking. Dette sikkerhetsorganet sendte tidlig torsdag morgen en advarsel etter at en «uspesifisert hendelse» har funnet sted i Omanbukta.

EKSPLOSJON: Tankskipet «Front Altair» står i brann. Skipet eies av John Fredriksens selskap Frontline. Foto: Frans Truyens
EKSPLOSJON: Tankskipet «Front Altair» står i brann. Skipet eies av John Fredriksens selskap Frontline. Foto: Frans Truyens Vis mer

- I sikkerhet

Martin Baxendale i selskapet Maritime Technical International, som håndterer Frontlines informasjonsstrøm, sier informasjonen om hendelsen foreløpig er sparsommelig.

- På dette stadiet prøver vi å få oversikt over situasjonen, men jeg kan opplyse at mannskapet er uskadd, sier Baxendale til Dagbladet.

I en oppdatering klokka 11 informerer Baxendale at International Tanker Management (ITM) rapporterer at en brann brøt ut om bord tidligere i dag etter en eksplosjon.

- Kapteinen tok den nøye overveide beslutningen om å forlate fartøyet, og de 23 besetningsmedlemmene, som er i sikkerhet og uskadd, ble plukket opp av «Hyundai Dubai».

Baxendale opplyser videre at «Front Altair» befant sør for Hormuzstredet og i internasjonalt farvann da hendelsen skjedde, og fraktet nafta (destillert råolje).

Reuters-journalist Aaron Sheldrick melder på Twitter at den norske tankeren var i ferd med å frakte 75 000 tonn nafta.

- UKMTO og den lokale redningssentralen er varslet og er klare til å bistå. Skipets managere arbeider med planer om å redde fartøyet. En etterforskning er under oppseiling for å finne årsaken til eksplosjonen, som per nå er ukjent, skriver Baxendale.

- Vi er veldig glade for meldingen om at alle i mannskapet er kommet uskadd fra hendelsen. Kapteinen og mannskapet har ut fra det vi nå vet håndtert en krevende situasjon i tråd med rutinene, sier administrerende direktør Robert Hvide Macleod i Frontline Management til NTB.

- 44 evakuert

Nettstedet Shippingwatch viser til ikke navngitte kilder, som sier at mannskapet om bord det norskeide Frontline-skipet skal ha blitt fraktet til land av den iranske marinen.

Også mannskapet om bord på det andre skipet, Panama-registrerte og japanskeide «Kokuka Courageous», skal være i sikkerhet. Nyhetsbyråene Reuters og Bloomberg melder begge at et besetningsmedlem på «Kokuka Courageous» er lettere skadd etter hendelsen.

Bloomberg-redaktør Rosaling Mathieson viser til en uttalelse fra «Kokuka Courageous»' eier, som sier at skipet ble skadd «som følge av et mistenkt angrep».

Det statlige iranske nyhetsbyrået IRNA siterer kilder tett på hendelsen, som sier at totalt 44 personer er evakuert fra de to skipene, og fraktet til land av Irans marine.

Rederiet Frontline opplyser til VG at det ikke var nordmenn om bord på den norskeide oljetankeren som skal ha blitt angrepet. En representant for tankrederiet sier til avisa at mannskapet stort sett består av folk fra Russland, Georgia og Filippinene.

- Det jeg kan si er at alle 23 om bord er i sikkerhet. De er overført til et annet skip i nærheten, opplyser representanten.

FERDEN: Dette er «Front Altair»s bevegelser de siste 24 timene før brannen. Foto: Marinetraffic.com
FERDEN: Dette er «Front Altair»s bevegelser de siste 24 timene før brannen. Foto: Marinetraffic.com Vis mer

Sendte nødsignal

Brannen skal ha startet 21 nautiske mil (39 km) sør for den iranske byen Bandar-e-Jask.

Den amerikanske flåten som er stasjonert i Bahrain opplyste at den er orientert om en hendelse i området, men talsmann Joshua Frey avviser å utdype hva det kan dreie seg om.

- Vi arbeider med å innhente detaljer, sier han.

Den amerikanske marinen bekrefter ifølge Al-Jazeera at de har mottatt nødanrop fra området hvor hendelsen skal ha funnet sted, og at de bistår skipene. Det første nødanropet skal ha kommet klokka 06.12 lokal tid, mens det andre kom klokka 07.

Ifølge The Guardians journalist Katie McQue på Twitter er det japanskeide skipet lastet med methanol. Skipet skal flyte trygt, men skroget har fått hull over vannlinjen på styrbordssiden. Mannskapet skal være trygge og bare en mindre skade har blitt rapportert.

Rett før klokka 11.30 melder AFP at selv om skipet er skadet, så er lasten intakt.

SABOTASJE: I mai ble fire tankskip, deriblant norske «Andrea Victory», utsatt for sabotasje i Omanbukta. Nå står et norsk tankskip i brann i samme bukt. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!