Bekrefter endringer i regjeringen

Endringene er bekreftet: Sandra Borch (Sp) overtar for Ola Borten Moe, og Geir Pollestad (Sp) blir landbruksminister.

VARSLET ENDRINGER: Sandra Borch (Sp) har blitt ny forsknings- og høyere utdanningsminister, og Geir Pollestad (Sp) har blitt landbruksminister. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
VARSLET ENDRINGER: Sandra Borch (Sp) har blitt ny forsknings- og høyere utdanningsminister, og Geir Pollestad (Sp) har blitt landbruksminister. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

I en pressemelding fra Statsministerens kontor, blir det bekreftet at det blir endringer i regjeringen i dag.

- I et statsråd på Slottet i dag kl. 11.30 vil det bli gjort endringer i regjeringen, heter det i pressemeldingen.

VG og Aftenposten erfarte tidligere fredag at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skulle utnevne ny forsknings- og høyere utdanningsminister fra Sp i formiddag.

I 11.40-tida blir det bekreftet: Sandra Borch (Sp) overtar for Ola Borten Moe og blir dermed ny forsknings- og høyere utdanningsminister. Geir Pollestad (Sp) blir ny landbruksminister.

BEKREFTER: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BEKREFTER: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Takker Borten Moe

Regjeringen har også innkalt til pressekonferanse med statsministeren klokka 12.30.

Statsministeren åpner pressekonferansen med fortelle at Borch har blitt utnevnt som forsknings- og høyere utdanningsminister, og at Geir Pollestad (Sp) blir landbruksminister.

- Jeg vil begynne med å takke Ola Borten Moe for jobben han har gjort i regjering som forsknings- og høyere utdanningsminister. Han har vært en handlekraftig og modig statsråd, sier Støre.

Han forteller at sektoren havner i riktige hender, nå som Borch blir ny statsråd.

- Hun har gjennomført store og viktige løft for landbruket. Hun er også en klok og løsningsorienter, sier Støre om Borch.

Fornøyd med utnevnelsen

Støre forteller også at Borch har gjennomført store og viktige løft for landbruket.

- Hun har med seg bred erfaring, sier Støre.

Statsministeren snakker også varmt om den nye landbruksministeren, Geir Pollestad.

- Han er solid, og en trygg politiker. Pollestad har vært en god budsjettsamarbeider med meg, og vært i næringskomiteen i åtte år, sier Støre og legger til at Pollestad også har bred erfaring.

- Må være varsomme

- Borch var i går ute og kranglet med forskere om fugleinfluensa i Nord-Norge og mente at klimaendringer kunne ha bidratt til et utbrudd der. Hun fikk klar beskjed om at det heller var motsatt: dette viruset trives bedre i kalde temperaturer. Dagen etter blir hun forskningsminister. Kunne hun fått en heldigere start?

- Jeg synes det er et godt eksempel på at Sandra har svart klokt. Klimaendringer har stor påvirkning på miljøet, men hvor mye vi kan knytte konkrete ting til klimaendringer skal man være varsom med, svarer Støre.

- Vi har hatt fugleinfluensa siden 2020 og skal lytte til forskerne. Her har vi hatt en akutt krise der Sandra handlet resolutt og reiste opp til Vadsø. Regjeringen har også stilt midler til disposisjon for å rydde opp, legger han til.

- Hendelser jeg ikke ønsket

Det har vært noen endringer i statsrådskabalen i sommer.

- Har du nå det laget du ønsker å gå inn i 2024 med eller kan vi vente flere endringer utover høsten?

- De endringene jeg har måttet gjøre var ikke hendelser jeg ønsket skulle komme. Men når det kommer er det en beklagelig side å måtte takke av statsråder som har vært dyktige, levert god politikk og som jeg har blitt glad i. Men når det skjer er det min jobb å handle resolutt, forklarer Støre.

Det var TV 2 som først erfarte at det er Sandra Borch (Sp) som blir ny forsknings- og høyere utdanningsminister. Senterpartiets parlamentariske nestleder Geir Pollestad tar over for Borch og blir ny landbruksminister, skriver avisa.

Dagbladet får også bekreftet endringene, som ble meldt i formiddag.

Tida var inne

Sandra Borch har lenge vært aktuell til en ny post i regjering, ifølge Dagbladets opplysninger.

AKTUELL: Landbruksminister Sandra Borch. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AKTUELL: Landbruksminister Sandra Borch. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Borch leverte et historisk sterkt jordbruksoppgjør i 2022, og regnes for å ha gjort en svært solid jobb som landbruksminister. Høyt oppe i Senterpartiet har tanken vært at tida nå var inne til å gi henne bredere erfaring.

Geir Pollestad ble, noe overraskende, ikke tatt inn i regjering i 2021, til tross for å ha vært en framtredende politiker i opposisjon. Han har lang erfaring fra landbruksfeltet på Stortinget.

LANG ERFARING: Senterpartiets parlamentariske nestleder Geir Pollestad. Foto: Shad Madian / Dagbladet
LANG ERFARING: Senterpartiets parlamentariske nestleder Geir Pollestad. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Brøt habilitetsreglene

- Første statsråd etter sommeren er planlagt 11. august. Dersom det blir aktuelt med et møte i statsråd før dette, vil det går ut melding i god tid, sa statssekretær Kristoffer Thoner (Ap) ved Statsministerens kontor til Adresseavisen torsdag formiddag.

Det var 21. juli at Ola Borten Moe (Sp) kunngjorde at han trekker seg som statsråd.

TRAKK SEG: Ola Borten Moe (Sp). Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
TRAKK SEG: Ola Borten Moe (Sp). Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Avgjørelsen kom i kjølvannet av at Borten Moe innrømmet overfor E24 å ha brutt habilitetsreglene etter aksjekjøp i våpen- og teknologiselskapet Kongsberg Gruppen.

Han går også av som nestleder i Senterpartiet og tar ikke gjenvalg til Stortinget i 2025.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer