Israel:

Bekrefter første «flurona»-pasient

For første gang er det påvist dobbeltsmitte med influensa og corona. En av grunnene til at vi har anbefalt eldre å vaksinere seg mot begge virusene, sier Nakstad.

BESKYTTELSE: Intensivsykepleiere tar på seg smittevernutstyr på et sykehus i Ashkelon. Illustrasjonsfoto. CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock
BESKYTTELSE: Intensivsykepleiere tar på seg smittevernutstyr på et sykehus i Ashkelon. Illustrasjonsfoto. CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Den gravide kvinnen ble i romjula innlagt på et sykehus i Israel med milde symptomer, og testet umiddelbart positivt både på corona og influensa, skriver Euronews.

Det er første gang slik dobbeltsmitte er registrert.

- Sykdommen er lik. De er begge virusinfeksjoner og forårsaker pusteproblemer, siden de angriper øvre luftveier, sier direktøren for gynekologi-avdelingen ved det aktuelle sykehuset, Arnon Vizhnitser, til avisa Hamodia.

Ifølge sykehuset var kvinnen verken vaksinert for corona eller influensa. Hun var i god form da hun ble skrevet ut forrige uke, skriver Hamodia.

Vil undersøke om det gir mer alvorlig sykdom

Nå har Israels helsedepartement iverksatt en undersøkelse av det spesielle sykdomstilfellet. De ønsker blant annet å finne ut av om kombinasjonen av de to virusene kan gi mer alvorlig sykdom.

Etter at flere medier omtalte saken, gikk helseprofessor Elias Mossialos ved London School of Economics ut på Facebook for å oppklare misforståelser:

- Dette er ikke et nytt virus, men en samtidig infeksjon med coronavirus og influensavirus. Det ble oppdaget i Israel, men det finnes trolig mange slike tilfeller i flere land, skriver Mossialos.

Han mener den påviste dobbeltsmitten viser hvorfor det er nødvendig også å vaksinere sårbare grupper med influensavaksinen.

- Det er ingen grunn til panikk, understreker professoren.

CORONA: Avdelingsdirektør for smittevern i Folkehelseinstituttet Line Vold om den nye varianten i Frankrike. Video: Dagbladet Vis mer

Nakstad: Ikke påvist i Norge

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at det ikke finnes statistikk fra Norge over hvor mange som har vært samtidig smittet av influensa og SARS-CoV-2-viruset.

- Men siden det knapt har vært influensa i Norge under pandemien, er det trolig svært få - hvis noen. Det er imidlertid fullt mulig å bli smittet av flere infeksjonssykdommer samtidig, og det kan i verste fall øke sykdomsbelastningen for den enkelte, sier han i en e-post til Dagbladet.

- Dette er grunnen til at eldre mennesker har blitt anbefalt å vaksinere seg både mot influensa og covid-19 det siste året, tilføyer Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer