FANT RIPER: Politiet undersøker det russiske skipet «Mekhanik Tyulenev» som de tror kan ha kjørt på den norske fiskesjarken "Marina". 
Foto: Erik Veigård / Scanpix
FANT RIPER: Politiet undersøker det russiske skipet «Mekhanik Tyulenev» som de tror kan ha kjørt på den norske fiskesjarken "Marina". Foto: Erik Veigård / ScanpixVis mer

Bekrefter funn av vrakdel fra savnet fiskebåt

Skal søke på havbunnen med undervannskamera. Savnet person antatt død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Direktør Grete Myhre i Statens havarikommisjon bekrefter for Dagbladet.no at linen som tidligere i dag ble funnet i vannet nordvest for Anda fyr i Vesterålen tilhører den savnede fiskesjarken «Marina».

-  I andre enden så er det noe tungt. Men om det er sjarken eller noe annet trålen har hengt seg fast i vet vi ikke enda, sier Myhre til Dagbladet.no.

For øyeblikket er et skip på vei ut til funnstedet med undervannskamera som skal identifisere hva trålen sitter fast i. Men arbeidet vil trolig ikke begynne før i morgen, opplyser Myhre.

Hovedredningssentralen sier til Dagbladet.no i 20.50-tida at den 68 år gamle fiskeren Kristian Knudsen fra Øksnes nå er antatt omkommet i forliset, og at leteaksjonen avsluttes fra deres side.

Fant riper
I ettermiddag opplyste politiet at det er funnet riper etter et sammenstøt på det russiske lasteskipet «Mekhanik Tyulenev», som i dag ble tatt i arrest og ført til Bodø.

Politiet tror lasteskipet kan ha rent sjarken i senk, blant annet på grunnlag av radarbilder fra forsvaret som viser at de befant seg ekstremt nære hverandre.

- Vi har funnet riper over og under vannlinja på den russiske båten. Det tyder på at den har støtt bort i noe. Men om det kommer fra sjarken er for tidlig å si, sier operasjonsleder Kåre Munkvold ved Midtre Hålogaland politidistrikt til Dagbladet.no.

- Den videre etterforskningen vil avgjøre om ripene er av gammel eller ny dato, sier Munkvold, og opplyser at de blant annet har sikret skipets loggbøker. Han sier radarbildet viser at skipene smeltet sammen til «én prikk».

Stabssjef Magne Hugo Nilsen ved Midtre Hålogaland politidistrikt opplyste tidligere i dag til NTB at sjarken forsvant fra radaren etter at den ble observert ved lasteskipets posisjon.

SAVNET: «Marina» med én mann om bord ble i går meldt savnet utenfor Andøya. Foto: Arild Engelsen/Skipsfoto
SAVNET: «Marina» med én mann om bord ble i går meldt savnet utenfor Andøya. Foto: Arild Engelsen/Skipsfoto Vis mer

- Mange ubesvarte spørsmål
To inspektører fra havarikommisjonen har i dag avhørt mannskapet om bord det russiske skipet, og bistår politiet med å undersøkene ripene over og under vannflata.

Havarikommisjon-direktør Grete Myhre sier mannskapet ikke vedkjenner seg noen kollisjon, og at det gjenstår «mange ubesvarte spørsmål» om hva som kan ha skjedd med den norske sjarken.

- Kan det russiske skipet ha kollidert med sjarken uten at noen om bord merket det?

- Det kan de ha gjort. Men da har de kanskje ikke vært helt på vakt. Skipet skal ha belysning, sier Myhre.

I mellomtiden fortsetter Hovedredningssentralen Nord-Norge søket etter den savnede fiskeren Kristian Knudsen, i påvente av at gjenstanden på sjøbunnen blir identifisert.

- Vi fortsetter innsatsen der ute. Når båten med undervannskamera kommer fram så vil det være naturlig å foreta en endring, sier Øyvind Aadde ved Hovedredningssentralen til Dagbladet.no.

- Ikke sett noe
Rederiet til «Mekhanik Tyulenev», NSC Arkhangelsk, ville i dag ikke uttale seg om saken.

- Jeg har informert rederiet om at de er tatt inn til Bodø fordi politiet ville snakke med skipperen. Dette er bare et rutineavhør. De har vært i området, derfor ønsker politiet å snakke med dem. De har ikke sett noen ting, sier rederiets norske agent Hans Kristian Brorud i Scan Nautic til Dagbladet.no.

Den 68 år gamle fiskeren fra Øksnes i Vesterålen var ventet inn til land på Stø ved 11-tiden mandag morgen. Han dukket ikke opp som avtalt, og like før klokken 16 ble det satt i gang et omfattende søk med fiskebåter, redningsskøyter og et redningshelikopter.

INSPISERT: 
Politi inspiserte baugen og sidene på det russiske lasteskipet Mekhanik Tyulenev i flere timer på Bodø Havn tirsdag.
Foto: Erik Veigård / Scanpix
INSPISERT: Politi inspiserte baugen og sidene på det russiske lasteskipet Mekhanik Tyulenev i flere timer på Bodø Havn tirsdag. Foto: Erik Veigård / Scanpix Vis mer
RIPER FRA SAMMENSTØT: Disse hvite stripene rett bak baugen på lasteskipet Mekhanik Tyulenev var blant merkene som ble grundig undersøkt i Bodø tirsdag. Lasteskipet Mekhanik Tyulenev er mistenkt for å ha kollidert med sjarken Marina vest av Andøya mandag.
Foto: Erik Veigård / Scanpix
RIPER FRA SAMMENSTØT: Disse hvite stripene rett bak baugen på lasteskipet Mekhanik Tyulenev var blant merkene som ble grundig undersøkt i Bodø tirsdag. Lasteskipet Mekhanik Tyulenev er mistenkt for å ha kollidert med sjarken Marina vest av Andøya mandag. Foto: Erik Veigård / Scanpix Vis mer