Bekrefter fusjon

Det er grunnlag for forhandlinger om sammenslåing av Den norske Bank og Storebrand, går det fram av en pressemelding fra de to selskapene. Rundt 1000 ansatte kan miste jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Suspensjonen av Den norske Bank og Storebrand fra Oslo Børs ble hevet etter at Børsen ikke hadde mottatt noen børsmelding fra selskapene om fusjon innen fristen klokka 10.30. I en børsmelding fra selskapene etter fristens utløp heter det at fusjonsforhandlingene fremdeles pågår.

Partene er blitt enige om viktige hovedpunkter men ikke blitt enige om alle betingelsene og prinsippene for en sammenslutning. Partene tar sikte på å komme med ytterligere informasjon så snart som mulig.

Etter nattas og formiddagens forhandlinger, kom avklaringa etter åpninga av Oslo Børs klokka 10.

- Vi må få en avklaring i løpet av kvelden eller natten, fordi vi ikke kan akseptere å ha vår aksje suspendert i mer enn én dag fra Oslo Børs, sa Dnb-sjef Svein Aaser til NTB.

Samtidig bekrefter han at det er han som blir sjefen i det fusjonerte selskapet. I realiteten er det bunnsolide DnB som overtar Storebrand som har slitt med elendig lønnsomhet.

De rundt 1500 Storebrand-ansatte frykter for arbeidsplassene sine etter sammenslåinga. DnB planlegger å spare 700 millioner kroner årlig på fusjonen, og i en bransje hvor personalutgifter utgjør nesten alle kostnadene, betyr det færre ansatte. Aftenposten har regnet ut at det betyr at mellom 700 og 1000 arbeidsplasser må rasjonaliseres bort.

Pengekrangel

Egentlig skulle fusjonen har vært klar allerede for et døgn siden. Kraftig motstand fra Storebrands styreformann, Leiv Nergaard, skal ha vært hovedårsaken til forsinkelsene i fusjonsforhandlingene. Nergaard har hatt svært lite til overs for tilbudet om DnB-aksjer - han vil ha kontanter!

Penger! Det har hele tida vært Nergaards ønske under forhandlingene. Så steilt har han stått på kravet, at forhandlerne i DnB-leiren nærmest har dratt seg i håret.

- Han motarbeider jo hele transaksjonen, sa en sentralt plassert kilde til Dagbladet seint i går ettermiddag.

Payback time?

Så har da også Leiv Nergaard en høne eller to å plukke med DnB, som ledes av konsernsjef Svein Aaser og styreformann Jannik Lindbæk. Da finske Sampo i fjor forsøkte å overta Storebrand - med Storebrands egen velsignelse - gjorde DnB hva det kunne for å forhindre oppkjøpet.

Nergaard fant den gang følgende ord passende for å karakterisere DnBs framgangsmåte: «aggressiv».

Flere Dagbladet har snakket med, oppfatter Nergaards holdning under forhandlingene som en slags takk for sist.

Maks 20% cash

Den norske Bank ønsker å fusjonere med Storebrand ved å tilby DnB-aksjer i bytte. Etter det Dagbladet erfarer skal banken likevel være en smule på glid i spørsmålet om kontanter - men da maks tilsvarende 20 prosent av kjøpesummen. En større prosentandel vil endre statusen av handelen fra en fusjon til et reint oppkjøp.

I KLINSJ: Storebrands styreformann Leiv Nergaard kjempet i går beinhardt mot DnBs bud, slik det er framsatt av konsernsjef Svein Aaser og styreformann Jannik Lindbæk. Nergaards krav om cash istedenfor aksjer, førte til dramatikk og minst ett døgns utsettelse av storfusjonen.