Bekrefter israelske flyangrep mot Syria

Kilder i Washington tror hemmelige våpenlagre var målet. Nye fly på tokt i dag morges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge syriske myndigheter fløy flere israelske jetfly over syrisk territorium i morgentimene i dag.

Syria hevder israelerne ble jaget ut av luftrommet, og at de israelske pilotene ble nødt til å dumpe ammunisjon for å slippe unna, melder BBC.

Senere ble det funnet drivstofftanker på tyrkisk side av grensa til Syria, noe som kan indikere hvilken fluktrute de israelske flyene tok.

Dagens rapporter om israelske flytokt er siste ledd i en rekke hendelser som tyder på at spenningen mellom de to fiendestatene i Midtøsten er under opptrapping.

I spekulasjonene rundt hva israelerne holder på med trekkes Nord-Korea inn som mulig leverandør av kjernefysisk materiale til Syria.

Mistenker våpenlagre og atomanlegg

I går kunne The New York Times sitere en kilde i det amerikanske forsvarsdepartementet som bekreftet at israelske kampfly bombarderte minst ett mål i det nordøstlige Syria torsdag for en uke siden.

To andre kilder i Washington sier til avisa at det mest sannsynlig var hemmelige våpenlagre som var målet for det israelske bombetoktet. Det vil si våpen Israel mistenker kommer fra Iran og skal gå til den libanesiske Hizbollah-geriljaen via Syria.

Under den 36 dager lange krigen sommeren 2006 avfyrte Hizbollah tusenvis av raketter mot Israel.

TYST: Dette udaterte bildet viser et israelsk F16-fly. Det israelske forsvaret har ikke kommentert beskyldningene fra Syria om at israelske fly har vært på bombetokt i landet. Foto: AFP PHOTO/HO/SCANPIX
TYST: Dette udaterte bildet viser et israelsk F16-fly. Det israelske forsvaret har ikke kommentert beskyldningene fra Syria om at israelske fly har vært på bombetokt i landet. Foto: AFP PHOTO/HO/SCANPIX Vis mer

En kilde i Bush-administrasjonen sier også at Israel nylig har flydd med spionfly over syrisk territorium for å ta bilder av mulige kjernefysiske anlegg. Israelerne frykter det autoritære Nord-Korea selger kjernefysisk materiale til Syria.

- Israelerne tror Nord-Korea selger det lille de har igjen til Iran og Syria, sier den anonyme kilden til The New York Times.

Advarte Nord-Korea

Mistenksomheten overfor Nord-Korea og president Kim Jong Il stikker dypt også i Washington. I fjor kom president George W. Bush med en klar advarsel til Nord-Korea, og gjorde det klart at overføring av kjernefysisk materiale til Syria ville føre til «stor fare.»

Det forteller den tidligere FN-ambassadøren John Bolton til avisa Haaretz. Bolton sier det er mulig at Nord-Korea, landet som nettopp er strøket fra ondskapens akse, bruker Syria som et trygt skjulested for sine kjernefysiske aktiviteter.

Ifølge overvåkingsmateriale som er samlet inn det siste halve året er det indikasjoner på at Nord-Korea og Syria samarbeider om å bygge atomanlegg i Syria, skriver Washington Post.

Bare noen få betrodde i kretsen rundt USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Stephen J. Hadley har fått tilgang på satellittbilder tatt de siste 30 dagene er, noe som gjør at det er skapt stor usikkerhet om hvilken betydning de nye bildene har.

De nye mistankene mot Nord-Korea kommer på et uheldig tidspunkt. USA har siden begynnelsen av året forsøkt å komme til enighet med Nord-Korea om stans i landets atomprogram.

Bekrefter israelske flyangrep mot Syria

Syria: - Bla, bla

I den tilspissede situasjonen som har oppstått mellom Israel og Syria, har den syriske regjeringen orientert vestlige diplomater og klagd til FN. Syrias FN-ambassadør, Bashar al-Ja’afari, leverte i dag sin protest mot flyangrepene til FNs generalsekretær og Sikkerhetsrådet.

Påstandene om at Syria er våpenleverandør for Hizbollah og mottar kjernefysisk materiale fra Nord-Korea, fnyser han av.

- Dette er bla, bla, bla. Det er tullprat og grunnløse påstander. Det er ikke opp til Israel eller noe annet land å vurdere hva som befinner seg i Syria, sier al-Ja’afari, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Israel på sin side holder helt tyst. Men kilder i det israelske forsvaret sier til CNN at militæroperasjonen som skjedde mellom onsdag og torsdag i forrige uke, også kan ha involvert bakkestyrker.

Ifølge kildene er den israelske regjeringen svært fornøyd med angrepet, som skal ha resultert i «et stort hull i ørkenen».

BOMBET I 2003: Dette bildet viser en ødelagt bygning to mil nordøst for Damaskus. Bygningen ble ødelagt da israelerne bombet den syriske hovedstaden i 2003.
FRA KRIGE: Dette bildet viser en gammel israelsk stridsvogn ødelagt i en krigene mot Syria. Den står på Golanhøyden like på grensa til Syria.