Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bekrefter Kim-besøk til Kina

Tre døgn etter at et grønt tog ankom Beijing, er det bekreftet at Kim Jong-un var passasjer.

FØRSTE MØTE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Kinas president Xi Jinping møttes for første gang denne uka. Nå sier Kim at han er klar for starte prosessen med atomnedrustning. Foto: NTB scanpix
FØRSTE MØTE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Kinas president Xi Jinping møttes for første gang denne uka. Nå sier Kim at han er klar for starte prosessen med atomnedrustning. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden et nordkoreansk tog stoppet på perrongen på sentralstasjonen i Beijing søndag, har det gått rykter om at Nord-Koreas leder Kim Jong-un skal ha vært passasjer på toget.

I natt bekreftet kinesiske myndigheter at Nord-Koreas leder har vært på et «uoffisielt besøk» i landet. Det er hans første utenlandstur siden han ble landets leder i 2011.

Vellykket samtale

Under det tre døgn lange oppholdet møtte Kim Kinas president Xi Jinping. Det er første gang at de to statslederne møtes.

Kim, som reiste sammen med sin kone Ri Sol-ju, deltok i en bankett arrangert av Xi og hans kone Peng Liyuan for å ønske paret velkommen, skriver Kinas statlige nyhetsbyrå Xinhua.

MED FØLGE: Ri Sol-ju (t.v.) var med ektemannen til Kina da Kim Jong-un var på sin første utenlandstur siden han ble leder i 2011. Xi Jinping sammen med sin kone Peng Liyuan (t.h.). Peng Liyuan og Ri Sol-ju skal ha vært på kunstutstilling sammen. Foto: NTB scanpix
MED FØLGE: Ri Sol-ju (t.v.) var med ektemannen til Kina da Kim Jong-un var på sin første utenlandstur siden han ble leder i 2011. Xi Jinping sammen med sin kone Peng Liyuan (t.h.). Peng Liyuan og Ri Sol-ju skal ha vært på kunstutstilling sammen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg har hatt en vellykket samtale med generalsekretær Xi Jinping om hvordan utvikle forholdet mellom de to partene og de to landene, hver vår nasjonale situasjon, opprettholdelse av fred og stabilitet på den koreanske halvøya og andre temaer, sa Kim på banketten.

Innstilt på atomnedrustning

Ifølge Xinhua skal Kim ha sagt at han er innstilt på følge opp det internasjonale kravet om atomnedrustning.

- Det er vår innstilling å forplikte oss til atomnedrustning på halvøya, i henhold til tidligere president Kim Il-sungs og generalsekretær Kim Jong-Ils ønsker, sa Kim.

Videre åpnet Kim for dialog med USA og å holde et møte mellom de to landene.

JAGERFLY-TRENING: Den amerikanske basen Kunsan ligger i Sør-Korea kun 12 minutters flytid fra Nord-Korea. Der forbereder soldatene angrep på Nord-Korea, samtidig som de frykter å selv bli angrepet. Video: CNN Vis mer

- Man kan finne løsninger på problemet rundt atomnedrustning på koreahalvøya om Sør-Korea og USA svarer på våre forsøk med velvilje, og skaper en atmosfære av fred og stabilitet mens det tas progressive og like steg for å oppnå fred, fortsatte diktatoren.

Ifølge Xinhua var Kim og Xi opptatt av å bygge videre på «vennskapet» mellom landene, noe som «den eldre generasjonen» etablerte. Kim sier at han tror videre vennskap mellom landene som bidra til «fred og stabilitet på den koreanske halvøya».

MØTE: Statslederne med representanter til stede i Folkets store hall. Foto: NTB scanpix
MØTE: Statslederne med representanter til stede i Folkets store hall. Foto: NTB scanpix Vis mer

Mye sikkerhet

​Stort sikkerhetsoppbud rundt toget og utenfor et pensjonat tidligere ledere av Nord-Korea bodde på da de var i Beijing, satte fart på ryktene om at Kim kunne være i hovedstaden.

Bilder og videoer de siste dagene viser svarte biler kjøre i kolonne og veier som ble stengt. Dette var tilfelle da en kolonne biler ankom pensjonat Diaoyutai mandag, trolig med Kim i en av bilene, ifølge nyhetsbyrået AP.

TOG FRA NABOEN I SØR: Det nordkoreanske toget sto på sentralstasjonen i Beijing mandag og tirsdag. Flere vakter er å se ved toget. Foto: NTB scanpix
TOG FRA NABOEN I SØR: Det nordkoreanske toget sto på sentralstasjonen i Beijing mandag og tirsdag. Flere vakter er å se ved toget. Foto: NTB scanpix Vis mer

Tirsdag morgen meldte flere medier om at det grønne nordkoreanske toget hadde kjørt fra perrongen i Beijing. Toget skal angivelig være det samme toget som hans far, Kim Jong-il, brukte i sin tid.

Avspenning

Den siste måneden har det vært en rekke tegn til avspenning mellom Nord-Korea, USA og Sør-Korea. USAs president Donald Trump har sagt seg villig til å møte Kim, og sørkoreanske myndigheter har opplyst at Kim har vært villig til å diskutere atomnedrustning.

Møtet mellom Kina og Nord-Korea skjer bare uker før Kim skal møte Trump innen mai. Det er fortsatt ikke bestemt hvor og når partene skal møtes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling