Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bekrefter massedrap i Kosovo

Meldinger om drap, plyndring og trakasering av sivile i Kosovo strømmer inn. Serbiske halvmilitærgrupper hevner NATO-angrepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Situasjonen uroer oss sterkt. Vi har fått inn mange uavhengige rapporter om overgrep mot sivile det siste døgnet, sa NATO-talsmannen Jamie Shea på en pressekonferanse i Brussel i ettermiddag. Meldingene er ikke bekreftet, men NATO fester lit til at situasjonen for lokalbefolkningen i Kosovo er meget kritisk.

Bekrefter massedrap

Ifølge NTB har kosovoalbanere i Norge snakket med familie i hjemlandet og fått bekreftet omfattende massakre i Djakovica i Kosovo natt til idag. Serbiske halvmilitære grupper skal ha ha gått berserk og drept flere hundre sivile byen.

- Alt brenner og det er siste gang vi snakker med dere herfra. Hvis det ikke kommer NATO-styrker inn, vil alt være jevnet med jorden om 24 timer, var den dramatiske beskjeden til kosovoalbanerne i Norge.

I Pristina skal 20 kosovoalbanere være drept. Menn i landsbyene blir nå ført bort fra sine koner og barn.

NATO-talsmannen understreket på nytt at Slobodan Milosevic bærer ansvaret for krigsforbrytelsene.

- Alle krigsforbrytere som blir identifisert i ettertid vil bli tiltalt og stilt for retten, sa Shea.

Nye angrep

NATO gjennomførte i natt sin tredje runde med luftangrep, og betegner militæraksjonen som vellykket. Meldingene fra serbisk hold om NATO-tap ble blankt avvist på dagens pressekonferanse.

- Så langt er ingen NATO-fly skutt ned. Jeg vil også understreke at vi kun har rettet angrepene mot militære mål, sa David Wilby.

Angrepene ble i hovedsak rettet mot mål i Kosovo og Beograd. Dårlige værforhold vanskeliggjorde operasjonen. Ved 16.15-tida i går ble to serbiske MIG 29-fly skutt ned over Bosnia. Flygerne er ennå ikke funnet. Ytterligere to MIG-fly krysset trolig den bosniske grensen i går, men dette kunne ikke NATO bekrefte på pressekonferansen.

Nye angrep

Alt tyder på at nye bombeangrep mot militære mål i Jugoslavia er i gang. Ifølge øyenvitner tok seks F-16 fly tok av fra Aviano-basen i Nordøst- Italia ved 13-tida i dag. Tidlig i morgentimene gikk fire andre kampfly, Mirage-jagere, på vingene fra basen Istrana nær Aviano. Ifølge NATO-talsmennene er det fortsatt bred enighet om å fortsette aksjonen.

- Bombingen vil fortsette, men NATO har ingen planer om bakkestyrker, sa Shea.