Bekrefter stans i strømsalg

Statsminister Jonas Gahr Støre sier regjeringen jobber med tiltak som stanser eksporten av strøm i perioder. - Det vil ikke ta lang tid før detaljene er på plass, sier statsministeren til Dagbladet.

TILTAK PÅ VEI: Statsminister Støre bekrefter at regjeringen kommer med krisetiltak på strømeksport innen kort tid. Foto: Ole Berg Rusten / NTB
TILTAK PÅ VEI: Statsminister Støre bekrefter at regjeringen kommer med krisetiltak på strømeksport innen kort tid. Foto: Ole Berg Rusten / NTB Vis mer
Publisert

UTØYA (Dagbladet): Jonas Gahr Støre bekrefter overfor Dagbladet at regjeringen vil innføre grep som stanser salget av strøm til utlandet i perioder hvor kraften trengs i Norge.

- Regjeringen jobber med å presentere tiltak for å sikre magasinfylling i Norge, bekrefter statsministeren.

- Norge blir fort upopulære på kontinentet om vi slutter å selge strøm?

- Ethvert land har ansvar for å sikre at sitt kraftsystem opprettholdes. Når Norge har rekordlav magasinfylling, så må regjeringen påse at de magasinene kommer i stand og blir sikre leverandører av kraft. Både eksport og produksjon påvirkes mens magasinene fylles opp, sier han.

I går ble det kjent at finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kommer til å styrke strømstøtta til Ola og Kari Nordmann ytterligere.

TALTE TIL UNGDOMMENE: Jonas Gahr Støre på Utøya i dag. Foto: Ole Berg Rusten / NTB
TALTE TIL UNGDOMMENE: Jonas Gahr Støre på Utøya i dag. Foto: Ole Berg Rusten / NTB Vis mer

Rent praktisk vil regjeringen nå altså stanse eksport av strøm når fyllingsgraden i vannmagasinene faller under et gitt nivå.

Støre sier utålmodige strømkunder kan vente seg nyheter snart.

- Dette tror jeg ikke vil ta lang tid å få på plass. Vi kommer ganske snart tilbake til hvordan eksakt vi vil innføre dette, sier Støre.

- Mange mener likevel at regjeringen din har brukt for lang tid?

- Jeg har forståelse for at folk er utålmodig - dette er en ekstraordinær situasjon, og vi må være forberedt på at det vil vare. Krigen i Ukraina er ikke slutt på kort sikt. Men regjeringen har fått på plass omfattende løsninger på svært kort tid. Vi fikk på plass Europas mest omfattende strømstøtte raskt, etter at Erna Solbergs regjering ikke løftet en finger, sier Støre.

Ap-lederen sier samtidig at regjeringen er opptatt av å jobbe både kortsiktig og langsiktig med den krevende kraftsituasjonen i Europa.

- Vi kan ikke snu opp ned på kraftsystemet vårt over natta, heller. Dette er et system som fram til i fjor har tjent oss vel, sier statsministeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer