Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bekrefter uenighet mellom Telenor og fredsprisvinner

Avtale fra 2004 sier at Telenor skal være majoritetseier. Kampen om GrameenPhone fortsetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Telenor-sjefen bekrefter overfor Dagbladet at det fortsatt er uenighet mellom Telenor og Grameen Bank om hvem som skal være hovedaksjonær i GrameenPhone. Men før partene kommer til en løsning skal fredsprisen ha all oppmerksomhet.

-  Vi har en løpende dialog. Nå er det tid for å feire, var alt fredsprisvinner Yunus sa etter møtet med Telenor-sjefen i går.

Onsdag hevdet Yunus det motsatte da han gikk ut og krevde at Telenor måtte selge seg ned i GrameenPhone.

-  Hva er grunnen til at Yunus viser til en intensjonsavtale om at Telenor skal selge seg ned, mens du som sjef i Telenor avviser at den eksisterer?

-  Jeg kan ikke se at dette er uttrykk for noe annet enn forskjellige syn som har utviklet seg i løpet av prosjektet, sier Baksaas.

Hemmelig avtale

Lørdag kunne Dagbladet vise til detaljer fra en hemmelig avtale mellom Telenor og Yunus\' selskap Grameen TeleCom.

I avtalen står det svart på hvitt at Telenor hadde en intensjon om å redusere sin andel i GrameenPhone til under 35 prosent. I går refererte internasjonal presse til Dagbladets avsløringer om den hemmelig avtalen mellom Telenor og Muhammad Yunus\' selskap Grameen TeleCom. Avsløringen la en så kraftig demper på fredsprisutdelingen at Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad åpnet gårsdagens pressekonferanse med å be pressen om ikke å stille spørsmål om Telenor-saken. Begrunnelsen var at Yunus skulle feires.

Men Telenor solgte seg aldri ned, noe Dagbladet i går skrev var en del av avtalen. Baksaas mener den hemmelige avtalen ikke lenger gjelder.

-  En intensjon er jo en mulig handling, ikke en forpliktelse til en mulig handling, sier Baksaas.

-  Er det ikke da litt rart at du avviser at en slik intensjonsavtale har eksistert når den faktisk har det. Det er jo denne avtalen Yunus viser til når han ber Telenor selge seg ned?

-  Nei, overhodet ikke. Det er slikt som skjer i forretningslivet hele tida. Så seint som i 2004 inngikk vi en ny aksjonæravtale hvor det går fram at Telenor skal være majoritetseier. Den har alle aksjonærene skrevet under på.

- Ny aksjonæravtale

-  Hva er grunnen til at Telenor har gått bort fra intensjonen om å selge seg ned fra en majoritetsposisjon i GrameenPhone?

-  Det er de industrielle ambisjonene som har forandret seg. Den gang avtalen ble lagd på slutten av 1990-tallet, var dette et høyrisikoprosjekt. Men seinere har Telenors engasjement økt betraktelig i Asia. I 2003 og 2004, da både refinansieringsbehov meldte seg og det ble aktuelt å kjøpe ut flere mindre aksjonærer, gjorde vi det klart at vi hadde langsiktige perspektiver i GrameenPhone.

Baksaas vil overfor Dagbladet ikke si noe om mer om samtalen i går morges mellom Yunus og Telenor-sjefen.

UENIGE: Fredsprisvinner Muhammad Yunus hadde på forhånd bedt om å få møte Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas for å komme med en innstendig oppfordring til å følge avtalen om nedsalg. Men noen enighet ble ikke.
Hele Norges coronakart