Coronavaksine:

Bekrefter vaksinefunn

En uavhengig gruppe forskere har analysert dataene fra AstraZenecas fase-3-studier.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 58 700 +206
innlagt 153 -5
døde 517
påvist smittet 95 000 000+550.2K
døde 2 030 000 +8.7K
Se mer

Tirsdag publiserte anerkjente The Lancet en uavhengig gjennomgang av fase-3-studiene av AstraZenecas og universitetet i Oxfords vaksinekandidat. Der konkluderes det med at vaksinen er trygg og effektiv, slik som vaksineprodusenten selv tidligere har kunngjort i en pressemelding.

Forskerne bak den uavhengige gjennomgangen, som er den første fagfellevurderte analysen av AstraZeneca-vaksinens fase-3-studier, konkluderer med at vaksinen har en gjennomsnittlig effektivitet på 70,4 prosent.

Norge-avtale

I gruppa som mottok to fulle doser, var vaksinen 62,1 prosent effektiv. Mens i gruppa som først mottok en halv dose, og deretter en full dose, var vaksinen 90 prosent effektiv mot covid-19, viser gjennomgangen. 23 000 deltakere ble inkludert i den aktuelle fase-3-studiene.

Av gjennomgangen går det fram at det ble registrert mulige alvorlige bivirkninger, som muligens kan knyttes til vaksinen, hos tre deltakere i løpet av en medianperiode på 3,4 måneder. Én av deltakerne var i vaksinegruppa, én i kontrollgruppa, mens det er ukjent hvilken gruppe den tredje var i.

I gjennomgangen påpekes det også at deltakere over 55 år ble inkludert på et seinere tidspunkt enn yngre deltakere, og at forskergruppa derfor har hatt mindre tid til å analysere effekten hos eldre aldersgrupper, og at dataene om effekt i disse aldersgruppene derfor er begrenset. Samtidig understreker de at dette blir mulig å analysere på et seinere tidspunkt.

Her får Margaret (90) coronavaksine. AP: Vis mer

Fordeler

Gjennom EUs avtaler, via Sverige, vil også Norge få tilgang på AstraZeneca-vaksinen dersom den godkjennes av Den europeiske legemiddelmyndigheten (EMA). Det er også igangsatt godkjenningsprosesser for vaksinekandidatene til Pfizer, Moderna og Johnson & Johnson.

Sammenliknet med Pfizers og Modernas vaksinekandidater, er det flere fordeler knyttet til AstraZeneca-vaksinen. AstraZeneca-vaksinen er en såkalt viral-vektor-vaksine, mens Pfizer og Moderna bygger på mRNA-teknologi.

Fordelene med AstraZeneca-vaksinen er at den regnes som betydelig billigere enn mRNA-vaksinene, samt at den kan lagres og transporteres ved kjøleskapstemperatur. Pfizer-vaksinen må derimot lagres og transporteres på 75 minusgrader.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer