Coronavaksine:

Bekrefter vaksinefunn

En uavhengig gruppe forskere har analysert dataene fra AstraZenecas fase-3-studier.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag publiserte anerkjente The Lancet en uavhengig gjennomgang av fase-3-studiene av AstraZenecas og universitetet i Oxfords vaksinekandidat. Der konkluderes det med at vaksinen er trygg og effektiv, slik som vaksineprodusenten selv tidligere har kunngjort i en pressemelding.

Forskerne bak den uavhengige gjennomgangen, som er den første fagfellevurderte analysen av AstraZeneca-vaksinens fase-3-studier, konkluderer med at vaksinen har en gjennomsnittlig effektivitet på 70,4 prosent.

Norge-avtale

I gruppa som mottok to fulle doser, var vaksinen 62,1 prosent effektiv. Mens i gruppa som først mottok en halv dose, og deretter en full dose, var vaksinen 90 prosent effektiv mot covid-19, viser gjennomgangen. 23 000 deltakere ble inkludert i den aktuelle fase-3-studiene.

Av gjennomgangen går det fram at det ble registrert mulige alvorlige bivirkninger, som muligens kan knyttes til vaksinen, hos tre deltakere i løpet av en medianperiode på 3,4 måneder. Én av deltakerne var i vaksinegruppa, én i kontrollgruppa, mens det er ukjent hvilken gruppe den tredje var i.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer