Bekrefter videoovervåking av Treholts leilighet

Ketil Lund, lederen av Lund-kommisjonen, bekrefter at Arne Treholts leilighet ble videoovervåket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det har lenge vært kjent at Treholt ble romavlyttet av Overvåkningspolitiet før han ble arrestert, men det var da en tidligere POT-spaner fortalte sin historie til Aftenposten forrige lørdag at påstander om langvarig videovervåkning av den spionsiktedes leilighet ble kjent.

Nå bekrefter altså Ketil Lund påstanden. Lund var formann i Stortingets granskningskommisjon for de hemmelige tjenester, som i 1996 leverte sin fellende rapport. (Les hele Lund-rapporten her)

I en pressemelding mandag kveld fra advokat Regine Ramm Bjerke, som selv satt i Lund-kommisjonen, heter det at Ketil Lund har funnet det riktig å informere partene i Treholt-saken om at kommisjonen ble gjort kjent med at hans leilighet ble videoovervåket av POT.

Lund-kommisjonen står samlet bak beslutningen om å gå ut med denne opplysningen, etter påstanden om bevisforfalskning. Dette har Lund meddelt førstestatsadvokat Lasse Qvigstad og advokat Harald Stabell.

- Perifert I kveldens pressemelding skriver medlemmene av Lund-kommisjonen at videoovervåkingen ikke ble omtalt i granskingskommisjonens rapport i 1996.

- Bakgrunnen for det var i første rekke at etterforskning i spionsaker var perifert i forhold til kommisjonens primære oppgave, som var å kartlegge politisk registrering og overvåking, heter det i uttalelsen.

Omfanget av videoovervåkningen framgår ikke av Lunds bekreftelse i kveld.

- Meget tilfreds Treholt ble mandag kveld orientert om den nye utviklingen i saken.

- Det er positivt at han står fram og bekrefter vår kildes opplysninger, og det er bra det kommer fra Ketil Lund. Treholt er meget tilfreds med dette, sier advokat Harald Stabell til NTB.

Han stiller seg likevel undrende til at Lund-kommisjonen ikke har sagt ifra om hva den visste på et tidligere tidspunkt.

— De kunne i det minste ha kommet fram med disse opplysningene mens Gjenopptakelseskommisjonen behandlet Treholts begjæring om å åpne saken på nytt i 2005, sier Stabell, som mener Lund-bekreftelsen styrker POT-spanerens troverdighet.

- Vi så alt Ifølge Aftenpostens intervju med den tidligere POT-ansatte, ble Treholt romovervåket døgnkontinuerlig i halvannet år, helt frem til
arrestasjonen 20. januar 1984. Eksspaneren sa at POT fikk hjelp av amerikanske CIA til å bore hull gjennom det tykke gulvet i
POTs dekkleilighet ned til Treholts leilighet i 2. etasje i Oscars gate 61.

- Vi så alt på en svart/hvit TV-skjerm. Vi noterte ned alt som kunne være av interesse. Vi kunne se når Treholt tok seg en lur på sofaen, lekte med sønnen i stuen eller når ekteparet hadde venner på besøk. Og straks vi så Treholt knytte på seg joggeskoene, gjorde vi det samme, sa eksspaneren, som var del av et åttemannslag som gikk i vaktturnus for å følge hver bevegelse Treholt gjorde.

Videre fortalte kilden Aftenposten at «CIA-folkene holdt på i 10—14 dager. To amerikanere kom ens ærend over Atlanterhavet for å
installere det som da var det mest avanserte opptaksutstyret.»

- Boret gikk uhyre sakte, slik at CIA-folkene kunne bore selv når Treholt eller fruen var hjemme, uten å bli avslørt. Det gikk så sakte rundt at det knapt var synlig at det beveget seg, og var knapt hørbart. En videolinse på mindre enn et knappenålshode var alt som var synlig i taket i Treholts hovedstue, sa POT-mannen.

- Som å ha lus på kroppen I tillegg til de nye påstandene rundt forfalskning av det såkalte pengebeviset, har det også oppstått en ny diskusjon om POTs metodebruk etter at videovervåkningen av Treholt ble et tema.

Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) gjorde det i forrige ukle klart at de skal undersøkelse Politiets overvåkingstjenestes metoder i Treholt-saken.

- Det føles som å ha lus på kroppen, sa Treholt til Dagbladet da han ble kjent med den påståtte videoovervåkningen..

Han forteller at dette er temaet i saken han har blitt mest forbanna over.

- Det er en dyp krenkelse av privatlivets fred. Ikke bare av mitt liv, men også av min daværende kone Kari Storækre og min sønn, sier Treholt.

«Romavlytning» I Stortingets høring etter Lund-kommisjonen kom Treholt-saken ofte opp som et eksempel på når ekstraordinære metoder ble brukt. Jostein Erstad, som var POT-sjef under spionetterforskningen, måtte flere ganger svare på når han mente midler som romavlytting var aktuelt:

- Det er nesten utenkelig, men det er klart at det jo kan forekomme nødstilfeller hvor man blir nødt til det. Som eksempel på hva vi oppfattet som et nødstilfelle, kan jeg nevne hemmelig ransaking hos Treholt. Det kan jo forekomme slike tilfeller at man er nødt til det ene og det andre, sa Erstad den gang.

I bøkene «Den hemmelige krigen» av historikerne Trond Bergh og Knut Einar Eriksen, utgitt to år etter Lund-kommisjonens rapport, framgikk det også at det ble brukt ikke-lovhjemlede metoder for å overvåke Treholts leilighet. Men det stod ikke eksplisitt at spanernes  romavlytting omfattet bruk av video.

«Under den siste etterforskningsfasen i Oslo ble Treholts leilighet romavlyttet og ransaket. Overvåkningsledelsens begrunnelse for tiltakene var en nødrettsbetraktning. Under rettssaken avstod imidlertid påtalemyndighetene fra å lagge fram de antatt kontroversielle avlyttyngsrapportene», heter det i boka.

Jostein Erstad var oppgitt som kilde på opplysningen også der.

Dagbladet.no kommer med mer.

HADDE DEKKLEILIGHET: I etasjen over Treholts leilighet i Oscars gate 61 hadde Overvåkningspolitiet sine spanere. Derfra skal det også ha blitt borret et hull på skrått ned i taket til Treholt og installert avansert videoovervåkning. Foto: NINA HANSEN
HADDE DEKKLEILIGHET: I etasjen over Treholts leilighet i Oscars gate 61 hadde Overvåkningspolitiet sine spanere. Derfra skal det også ha blitt borret et hull på skrått ned i taket til Treholt og installert avansert videoovervåkning. Foto: NINA HANSEN Vis mer