Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bekreftet: Russland utviser én norsk diplomat

Norges ambassadør i Moskva ble innkalt på teppet.

GJENGJELDER TJENESTEN: President Vladimir Putin og administrasjonen hans gjengjelder masseutvisningen av russiske diplomater. Foto: Sergej Karpukhin / Reuters / NTB Scanpix
GJENGJELDER TJENESTEN: President Vladimir Putin og administrasjonen hans gjengjelder masseutvisningen av russiske diplomater. Foto: Sergej Karpukhin / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NRK melder i 15.30-tida at Norges ambassadør i Moskva er innkalt «på teppet» til det russiske utenriksdepartementet.

Statskanalen antar at temaet for møtet er den varslede utvisningen av en norsk diplomat; russiske myndigheter meldte i går at de akter å utvise diplomater fra de samme landene som selv har utvist russiske diplomater, i konflikten rundt forgiftningen av den tidligere dobbeltagenten Sergej Skripal i Storbritannia.

- Uberettiget

UDs pressevakt Ane Lunde bekrefter klokka 16.05 at én norsk diplomat er besluttet utvist fra Russland.

- Norges ambassadør til Russland ble i dag kalt inn til det russiske utenriksdepartementet sammen med svenske, finske og danske kolleger. Vi er blitt meddelt at Russland utviser en av våre medarbeidere ved ambassaden i Moskva, sier Lunde til Dagbladet.

Hun vil ikke gå i detalj på hvem som er utpekt til å forlate landet. Hun understreker at Norge synes utvisningen er urettmessig.

- Selv om dette var ventet ut fra de siste uttalelsene fra russisk side, anser vi utvisningen som uberettiget. Vår medarbeider har gjort en god jobb som diplomat, og utvisningen har ingenting med diplomatens utførelse av sine arbeidsoppgaver å gjøre, sier Lunde, og legger til:

- Norge ønsker fortsatt et konstruktivt forhold til Russland på områder av felles interesse, og verdsetter den gode kontakten vi har i mange viktige spørsmål.

Likt for likt

Russland har sagt at de vil utvise det samme antallet diplomater fra det enkelte land som antallet russiske diplomater utvist fra det landet. Norge har utvist én russer, dermed blir én nordmann utvist fra Russland.

Det var mandag en rekke land utviste til sammen rundt 150 russiske diplomater. USA utviste hele 60, og stengte konsulatet i St. Petersburg. Blant de andre landene som utviste russere, er Frankrike, Tyskland, Ukraina, Sverige, Danmark og Norge.

Fra før har Storbritannia og Russland gjensidig utvist 23 diplomter som følge av den svært betente forgiftningssaken, der beskyldningene fra begge sider hagler.

Sovjetisk nervegift

4. mars ble den tidligere dobbeltagenten Sergej Skripal (66) og datteren Julija (33) funnet bevisstløse på en benk i Skripals hjemby Salisbury i Sør-England. De ligger fremdeles på sykehus med livstruende skader.

Etterforskningen avdekket tidlig at far og datter hadde fått i seg nervegiften Novitsjok, som ble utviklet av Sovjetunionen, og statsminister Theresa May beskyldte åpent Russland for å stå bak.

Russland på sin side avviser alle beskyldninger. Isteden anklager de Storbritannia og USA for å stå bak forgiftningen av den tidligere spionen og datteren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!