UTFORDRER brit-ERNA: Hvilke deler av David Camerons politikk vil Erna Solberg ta med seg for å gjennomføre i Norge, undrer Ap-partisekretær Raymond Johansen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
UTFORDRER brit-ERNA: Hvilke deler av David Camerons politikk vil Erna Solberg ta med seg for å gjennomføre i Norge, undrer Ap-partisekretær Raymond Johansen. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Bekymrer seg for Erna Solbergs britiske import

- Han beymrer seg egentlig for Ap's dårlige meningsmålinger, svarer Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samtidig som Arbeiderpartiet legger siste hånd på landsmøteforberedelsene foran høstens skjebnevalg, har Høyre-leder Erna Solberg vært på besøk hos sin konservative, britiske kollega, statsminister David Cameron.

Det har ikke gått upåaktet hen hos partisekretær i Arbeiderpartiet Raymond Johansen.

- Erna Solberg har vært veldig tydelig på at hun møtte David Cameron for å få inspirasjon. Hvilken inspirasjon fikk hun egentlig?

- Jeg har en utfordring til Erna: Hvilke deler av Camerons politikk vil du ta med deg for å gjennomføre i Norge?

Slakter Cameron-politikk Johansen tegner et bilde av David Camerons statsministergjerning som tradisjonell høyrepolitikk, og gjentar et ofte gjentatt poeng fra Arbeiderparti-hold: Skal Erna Solberg, i tospann med Frp-leder Siv Jensen, finansiere skattelettelsene partiene samlet lover, må de kutte. Spørsmålet blir da hvor.

- Camerons utdanningspolitikk har ført til et studentopprør. Innenfor offentlig sektor kuttes det betydelig i velferden. Innskrenking i offentlige velferdsytelser trer i kraft nå i april, og det vil det bli bråk om, sier Johansen, og fortsetter:

- Offentlig boligstøtte, som har vært veldig viktig på leiemarkedet i Storbritannia, skal reduseres. Anslagsvis én million husholdninger rammes. Tiltak som går utover funksjonshemmede og uføre blir resultatet når man nå skal strupe offentlig sektor. Man tar fra dem som har minst fra før av.

Og:

- I Norge snakker Erna mye om arbeidslinja, men også i Storbritannia snakker de nå om dette. Og fra 2015 vil de der tilby inntil 20 prosent skattefri støtte til barnepassutgifter hvis begge foreldrene arbeider. Men det forutsetter jo at du har et barnehagetilbud. Det finnes knapt i Storbritannia. Ikke er det bygget ut, og det som finnes er alt for dyrt for folk flest. Konsekvensen er at sysselsettingen blant kvinner i Storbritannia er den laveste i Europa, sier Johansen.

- Så da er spørsmålet: Er det denne inspirasjonen Erna har hentet fra David Cameron?

- Ap-bekymring for Ap Statsministerkandidat Erna Solbergs besøk i den britiske statsministerboligen i Downing Street 10 i London varte omlag en halv time. Blant temaene var den norske valgkampen, og Solberg fikk råd med på veien mot den norske statsministerboligen.

På Raymond Johansens utfordring om hvorvidt hun ønsker å oversette britisk tory-politikk til norsk høyrepolitikk, sier Erna Solberg følgende til Dagbladet:

- Jeg har vært tydelig på at jeg har vært hos britene for å lære om desentralisert helseomsorg og organisering av beredskapsarbeidet. Selv om Raymond Johansen føler behov for å stille meg disse spørsmålene, vet han altså utmerket godt hvorfor jeg var der, sier hun.

Solberg mener temaene Johansen tar opp er irrelevante problemstillinger. Høyre-lederen mener utspillet føyer seg inn i rekken av vanlige Ap-angrep. Bekymringen Johansen måtte ha på vegne av velgerne dersom Høyre tar over, er egentlig en bekymring på vegne av Arbeiderpartiets dårlige meningsmålinger, mener hun.

- Høyre har fremmet forslag i Stortinget om opptrapping av bostøtten. Det burde Raymond Johansen ha fått med seg. Vår utdanningspolitikk er kjent, vi er for å satse på læreren. Enkelte av Ap's forslag på skole nå kan du nærmest klippe ut av tidligere Høyre-forslag.

- Ap tyr til fantasien Solberg sier Storbritannia-besøket har vært nyttig.

- Jeg har sett på telehelseløsninger som gir folk med heleproblemer bere mulighet til å selv mestre utfordringene. De har resultert i færre sykehusinnleggelser, brukerne kan bo hjemme lengre og føler bedre mestring av egne liv. Vi må tørre å lære av gode prosjekter andre steder.

Hun har også sett på hvordan britene organiserer beredskapsarbeidet, forteller hun.

- Er det et område hvor vi bør være ydmyke i Norge, er det hvordan vårt forvaltningssystem fungerer. I Storbritannia har de sterkere styring av dette rundt statsministerens kontor, og det snakket jeg med David Cameron om.

Utspillet fra Raymond Johansen, dagen før Ap's landsmøte går av stabelen, er ikke annet enn politisk spill, ifølge Solberg. Det viser én ting, mener hun:

- Arbeiderpartiet klarer ikke føre en politisk diskusjon om norsk politikk som baserer seg på hva den andre partiene faktisk forteslår. Argumentet om at vi kopierer andre har gått igjen, først med Sverige, nå med Storbritannia. 

- Det er interessant at Ap før sitt eget landsmøte ikke har utspill på egen politikk, men tyr til fantasifulle vinklinger av andres politiske løsninger.

ERNA OG DAVID: - Er det et område hvor vi bør være ydmyke i Norge, er det hvordan vårt forvaltningssystem fungerer. I Storbritannia har de sterkere styring av dette rundt statsministerens kontor, og det snakket jeg med David Cameron om. Foto: Keith Hammett / Dagbladet
ERNA OG DAVID: - Er det et område hvor vi bør være ydmyke i Norge, er det hvordan vårt forvaltningssystem fungerer. I Storbritannia har de sterkere styring av dette rundt statsministerens kontor, og det snakket jeg med David Cameron om. Foto: Keith Hammett / Dagbladet Vis mer