Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bevegelser i jordskjelvforkastning i California

Bekymret: - Aldri sett før

For første gang er det registrert bevegelser i en større forkastning i jordskorpa i California som er i stand til å utløse et større jordskjelv med styrke 8.

KOMMER DET STORE SKJELVET? Nye målinger gjort av jordskjelvforkastninger i California gir ekspertene grunn til bekymring. Her et oversiktsbilde av byen Los Angeles, California, fra Griffith-observatoriet. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
KOMMER DET STORE SKJELVET? Nye målinger gjort av jordskjelvforkastninger i California gir ekspertene grunn til bekymring. Her et oversiktsbilde av byen Los Angeles, California, fra Griffith-observatoriet. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Forkastninger er strukturer som dannes når en del av jordskorpa beveger seg i forhold til en annen langs en bruddsone.

Bevegelsene er et resultat av flere kraftige jordskjelv som rammet Los Angeles-området i juli, skriver forskere fra California Institute of Technology i en ny studie som ble publisert i tidsskriftet Science torsdag.

Forkastningen som nå beveger på seg, er 257 kilometer lang og går langs den nordlige kanten av Mojaveørkenen. I moderne tid er det aldri tidligere registrert kraftige jordskjelv eller andre bevegelser i forkastningen.

KRAFTIGE: Funnene viser hvordan skjelvene i sommer, som var de kraftigste på flere tiår, har destabilisert det avsidesliggende ørkenområdet i California, ifølge forskere fra California Institute of Technology. Foto: Marcio Jose Sanchez / AP / NTB scanpix
KRAFTIGE: Funnene viser hvordan skjelvene i sommer, som var de kraftigste på flere tiår, har destabilisert det avsidesliggende ørkenområdet i California, ifølge forskere fra California Institute of Technology. Foto: Marcio Jose Sanchez / AP / NTB scanpix Vis mer

Jorda buler ut

Men nye satellittbilder viser nå at forkastningen, som har navnet Garlock, har begynt å bevege på seg, noe som har ført til at jorda buler ut. Det kan observeres fra verdensrommet.

CALIFORNIA: Et jordskjelv målt til en styrke på 7,1 rammet California fredag kveld. Video: CNN / AP / Dagbladet Vis mer

- Dette er overraskende for vi har aldri sett at det skjer noe med Garlock-forkastningen. Nå, helt plutselig, har den endret atferd, sier studiens hovedforfatter, geofysikeren Zachary Ross.

- Vi vet ikke hva det innebærer, legger han til.

Utviklingen viser hvordan skjelvene i sommer, som var de kraftigste på flere tiår, har destabilisert det avsidesliggende ørkenområdet, som ligger mellom fjellkjeden Sierra Nevada og Death Valley.

PÅ DIREKTEN: Både CNNs reporter, og programledere hos den lokale TV-stasjonen KCAL KCBS, opplevde jorskjelvet - og etterskjelvene - på direktesendt tv. Video: CNN / KCAL KCBS Vis mer

Umulig å spå

Funnene punkterer også en myte som går ut på at jordskjelv som dem i sommer kan være positive og gjøre framtidige skjelv mindre sannsynlige. Som oftest er de neste skjelvene mindre, men av og til er de større.

Det er umulig å spå om destabiliseringen snart vil føre til et kraftig jordskjelv. Så seint som i september meldte det geologiske overvåkingssenteret USGS at det mest trolig ikke vil utløse et større skjelv.

Samtidig har risikoen for et jordskjelv med en styrke på 7,5 eller kraftigere økt i forkastninger i nærliggende områder, som Garlock, Owens Valley, Blackwater og Panamint Valley, ifølge USGS.

Et større skjelv i Garlock nord for Los Angeles og sørøst for San Francisco kan potensielt skape kraftige rystelser i San Fernando Valley og en rekke andre bebodde områder i regionen.

Det vil også kunne destabilisere den 480 kilometer lange forkastningen San Andreas, noe som kan forårsake det verste jordskjelvet sør i California siden 1857.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media