Bevegelser i jordskjelvforkastning i California

Bekymret: - Aldri sett før

For første gang er det registrert bevegelser i en større forkastning i jordskorpa i California som er i stand til å utløse et større jordskjelv med styrke 8.

KOMMER DET STORE SKJELVET? Nye målinger gjort av jordskjelvforkastninger i California gir ekspertene grunn til bekymring. Her et oversiktsbilde av byen Los Angeles, California, fra Griffith-observatoriet. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
KOMMER DET STORE SKJELVET? Nye målinger gjort av jordskjelvforkastninger i California gir ekspertene grunn til bekymring. Her et oversiktsbilde av byen Los Angeles, California, fra Griffith-observatoriet. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forkastninger er strukturer som dannes når en del av jordskorpa beveger seg i forhold til en annen langs en bruddsone.

Bevegelsene er et resultat av flere kraftige jordskjelv som rammet Los Angeles-området i juli, skriver forskere fra California Institute of Technology i en ny studie som ble publisert i tidsskriftet Science torsdag.

Forkastningen som nå beveger på seg, er 257 kilometer lang og går langs den nordlige kanten av Mojaveørkenen. I moderne tid er det aldri tidligere registrert kraftige jordskjelv eller andre bevegelser i forkastningen.

Jorda buler ut

Men nye satellittbilder viser nå at forkastningen, som har navnet Garlock, har begynt å bevege på seg, noe som har ført til at jorda buler ut. Det kan observeres fra verdensrommet.

- Dette er overraskende for vi har aldri sett at det skjer noe med Garlock-forkastningen. Nå, helt plutselig, har den endret atferd, sier studiens hovedforfatter, geofysikeren Zachary Ross.

- Vi vet ikke hva det innebærer, legger han til.

Utviklingen viser hvordan skjelvene i sommer, som var de kraftigste på flere tiår, har destabilisert det avsidesliggende ørkenområdet, som ligger mellom fjellkjeden Sierra Nevada og Death Valley.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer