Geir Bukholm, Frode Forland, FHI, corona

Bekymret: - Betydelig press

FHI-toppene innrømmer til Dagbladet at den økte coronasmitten i Norge byr på utfordringer.

UTBRUDD: Områdedirektør for smittevern Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet. Dagbladet møtte han onsdag 25. august om den økte smitten. Video: Jonas G. S. Andersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 66.18% Første dose: 75.70%

Dagbladet treffer FHIs fagdirektør Frode Forland og smitteverndirektør Geir Bukholm til intervju utenfor instituttets lokaler i Oslo sentrum. Bakgrunnen er økende smitte i samfunnet; over 1000 nye smittede ble registrert siste døgn.

Bukholm sier han er veldig klar over de høye smittetallene, og at det medfører utfordringer.

- Det er en ting vi vurderer veldig nøye og er bekymret for, fordi dette dels belaster de samme personene (som setter vaksiner og driver TISK-arbeid) i kommunene. Også fordi vi er inne i en periode der det gjøres lettelser i smitteverntiltak, må vi forvente at smittetallene stiger, og vi må også forvente at antall kontakter av de smittede har steget betraktelig. Det gjør at arbeidet med smittesporing blir mer og mer vanskelig.

VAKSINE: Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg mener 16-og 17-åringer også bør ta coronavaksinen på grunn av økt smitte. Video: NRK. Vis mer

Lokale utbrudd bekymrer

Forland konstaterer en «ganske rask» økning i antall smittede, særlig blant barn og unge.

- Det hadde vi forventet, men økningen har jo kommet ganske raskt etter at vi fikk ganske mye smitte fra utlandet i sommer, og ganske mye sosial aktivitet blant barn og unge i forbindelse med studiestart og at grunnskolene har åpnet igjen, sier han.

FHI noterer seg lokale utbrudd i en rekke større byer.

- Vi ser at kommunene strever litt med å slå dette ned - fordi vi har lagt om til en ny strategi med testing framfor karantene. I denne fasen har dette vært krevende for kommunene å håndtere, og vi jobber sammen med (Helse) direktoratet for å finne gode råd for å få kontroll på denne situasjonen. Vi ønsker jo primært at så få som mulig skal få denne infeksjonen, sier Forland - men legger til:

- Samtidig må vi innse at det er ikke så alvorlig for barn og unge å få den. Vi ser ingen stor økning i antall innlagte og døde de siste ukene.

CORONA: Erna om vaksineringen i Norge. Vis mer

- Holder igjen på tiltakene

Med tanke på når «kurven knekker», viser Forland at Norge er i en liknende situasjon som Sverige, Finland og Danmark.

- Vi regner med at når vi ennå holder litt igjen på tiltakene og bruker krefter på å slå ned smitten lokalt, vil vi også få kontroll på disse utbruddene, sier han.

Dagbladet møtte FHI onsdag 25. august. Vis mer

Forland sier det generelt er lite press på TISK-systemet i kommunene - med enkelte unntak, bl.a. Fredrikstad, Bergen, Ålesund og Stavanger, hvor det er et stort press fordi det er utbrudd på en rekke skoler. Utfordringen er at man skal teste så mange samtidig som det er utbrudd ved skolene.

- Hvem er det som blir innlagt nå i dag?

- Det er i hovedsak de som ikke er vaksinert. Dette er en påminner om å ta vaksinen. De som er vaksinert, blir i svært liten grad alvorlig syke. Men vi ser at noen av de eldste eldre som har en underliggende sykdom eller er svake, også er de som er blitt innlagt, sier Forland.

- Hvor går smertegrensen for når man eventuelt må innføre nye tiltak eller avlaste helsevesenet?

- Den går ved kapasiteten i helsevesenet og antall døde - og den er ikke presset per nå.

FHIs smitteverndirektør Geir Bukholm framholder at vi nå framover får «veldig mange» vaksinedoser til Norge - rundt en million blir sendt ut i både inneværende og neste uke.

- Det blir et betydelig press på kommunene for å få gjennomført dette, sier Bukholm til Dagbladet.

SMITTET: Andreas Østerøy, kjent fra Ex on the Beach, fikk coronavirus da han var på helgetur til Polen. Video: Rød Løper / Privat Vis mer

Vaksinering viktig

Han sier dette vil medføre at helsemyndighetene da kan tilby alle fra 18 år og oppover to doser vaksine. Så er det opp til kommunene hvor fort de får satt disse dosene.

- Vi håper det skjer umiddelbart, i løpet av ukene da de mottar vaksinene, sier smitteverndirektøren.

Han minner om at vaksinene har en utløpsdato - en «buffer» da de er holdbare i kjøleskap.

- Men i den smittesituasjonen vi er i nå, er det nok ganske viktig å fullvaksinere gruppa mellom 18 og 45 år.

Bukholm sier Norge aldri har administrert så mange doser. Det setter kommunene i en «anstrengt posisjon» fordi de samtidig skal sette vaksiner og drive TISK-arbeid.

- Vi har ikke fått noen tilbakemeldinger fra kommunene på at de ikke vil klare å sette disse dosene, men vi er veldig spent og følger dette nøye, sier han.

Bukholm understreker at det høye tempoet i vaksineringen er «veldig gunstig» med tanke på gjenåpningen av samfunnet.

Om bivirkninger etter dose to sier Bukholm at FHI ofte ser mer omfattende bivirkninger enn etter dose en.

- Dette er fordi immunresponsen også er tyngre etter dose to - det er derfor vi sette dose to, sier han, og understreker at FHI ikke har tilbakemeldinger på at dose-to-bivirkningene er problematiske.

- Men det er klart at de får litt mer plager etter dose to, sier Geir Bukholm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer