Afghanistan under Taliban:

Bekymret: - Neppe trygge reiseveier ut

Norge har evakuert 1100 personer fra Kabul. På kort sikt er det lite realistisk å få ut flere norske borgere på en trygg måte, ifølge utenriksminister Søreide.

NYE SJEFER: Like etter at amerikanerne fløy fra Kabuls hovedflyplass rundt midnatt, kom en rekke Taliban-krigere og ledere dit, for å markere at det nå er de som har full kontroll i landet. Foto: AFP/NTB
NYE SJEFER: Like etter at amerikanerne fløy fra Kabuls hovedflyplass rundt midnatt, kom en rekke Taliban-krigere og ledere dit, for å markere at det nå er de som har full kontroll i landet. Foto: AFP/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Rundt midnatt forlot de siste amerikanske soldatene Afghanistans hovedstad, Kabul, og Taliban har nå kontroll over det krigsherjede landet. Både afghanere flest og resten av verden lurer nå på hvordan Afghanistan blir under Taliban.

Fremdeles er det mange, inkludert nordmenn, som ønsker seg ut av landet. Det blir ikke enkelt:

- Det er noen norske borgere igjen i Afghanistan, som nå er i en vanskelig situasjon, i Kabul og rundt i landet. Det er neppe realistisk at det vil finnes trygge reiseveier ut av Afghanistan på helt kort sikt, sier Ine Eriksen Søreide, utenriksminister, i en e-post til Dagbladet.

Krevende operasjon

De siste ukene har Norge og andre vestlige land jobbet for å få ut sine borgere fra Afghanistan. Norge har klart å få ut 1100 personer fra Kabul. Dette inkluderer 470 barn, hvorav 28 av disse er enslige.

Blant disse er det 400 norske borgere og personer med tilknytning til Norge.

- I tillegg kommer alle lokalt ansatte afghanere ved ambassaden vår og deres familier, og en gruppe personer som har tilknytning til Forsvaret. Norge har også gitt assistert utreise til andre afghanske borgere som har spesielt behov for beskyttelse, som menneskerettighetsforkjempere. Dette er om lag 15 personer med familie, sier Søreide, som omtaler operasjonen for «krevende og intens».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer