Afghanistan under Taliban:

Bekymret: - Neppe trygge reiseveier ut

Norge har evakuert 1100 personer fra Kabul. På kort sikt er det lite realistisk å få ut flere norske borgere på en trygg måte, ifølge utenriksminister Søreide.

NYE SJEFER: Like etter at amerikanerne fløy fra Kabuls hovedflyplass rundt midnatt, kom en rekke Taliban-krigere og ledere dit, for å markere at det nå er de som har full kontroll i landet. Foto: AFP/NTB
NYE SJEFER: Like etter at amerikanerne fløy fra Kabuls hovedflyplass rundt midnatt, kom en rekke Taliban-krigere og ledere dit, for å markere at det nå er de som har full kontroll i landet. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert

Rundt midnatt forlot de siste amerikanske soldatene Afghanistans hovedstad, Kabul, og Taliban har nå kontroll over det krigsherjede landet. Både afghanere flest og resten av verden lurer nå på hvordan Afghanistan blir under Taliban.

Fremdeles er det mange, inkludert nordmenn, som ønsker seg ut av landet. Det blir ikke enkelt:

- Det er noen norske borgere igjen i Afghanistan, som nå er i en vanskelig situasjon, i Kabul og rundt i landet. Det er neppe realistisk at det vil finnes trygge reiseveier ut av Afghanistan på helt kort sikt, sier Ine Eriksen Søreide, utenriksminister, i en e-post til Dagbladet.

Krevende operasjon

De siste ukene har Norge og andre vestlige land jobbet for å få ut sine borgere fra Afghanistan. Norge har klart å få ut 1100 personer fra Kabul. Dette inkluderer 470 barn, hvorav 28 av disse er enslige.

Blant disse er det 400 norske borgere og personer med tilknytning til Norge.

- I tillegg kommer alle lokalt ansatte afghanere ved ambassaden vår og deres familier, og en gruppe personer som har tilknytning til Forsvaret. Norge har også gitt assistert utreise til andre afghanske borgere som har spesielt behov for beskyttelse, som menneskerettighetsforkjempere. Dette er om lag 15 personer med familie, sier Søreide, som omtaler operasjonen for «krevende og intens».

EVAKUERINGEN FRA AFGHANISTAN: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) hasteinnkalte tirsdag kveld 24. august til pressemøte om situasjonen i Afghanistan. Video: Regjeringen.no Vis mer

Reiseråd fra 2018

Søreide viser til at Norge siden mars 2018 har hatt tydelig reiseråd om å ikke reise til Afghanistan, og at Norge den 4. august ba norske borgere om å forlate landet.

- Selv om Norge og alle andre land nå har avsluttet evakueringen, fortsetter vi likevel arbeidet vårt, og holder kontakt med blant annet de som er registrert på reiseregistrering.no, sier Søreide og legger til:

- Vi jobber nå sammen med andre land med klare forventninger om at den sivile flyplassen må åpnes igjen, slik at norske borgere og afghanere som ønsker det kan komme seg ut av landet.

Bekymret for aktivister

Utenriksministeren viser til at Taliban er «ansvarlig for å holde sine løfter om at de skal få reise uhindret, og det vil også bli viktig å åpne grenseovergangene til nabolandene igjen».

- Jeg er også bekymret over utsatte grupper som menneskerettighetsforsvarere, kvinneaktivister, journalister og sivilt samfunn. Vi har allerede evakuert mange av dem til Norge. Vi holder kontakt med de som er igjen, og også med organisasjoner som har dialog med dem, sier hun.

AFGHANISTAN: Hasina Shirzad som er afghansk flyktning sier situasjonen i Afghanistan er grusom, og sier hun kjenner seg maktesløs. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer