Omikron:

Bekymret: - Ødeleggende

I slutten av november ble virusvarianten omikron oppdaget i Sør-Afrika. Sørafrikanske Sam er skuffet over restriksjonene som er innført internasjonalt, og er bekymret over situasjonen i landet.

SØR-AFRIKA: Sam og mannen får muligens ikke feiret bryllupet sitt slik de har planlagt på grunn av virussituasjonen i Sør-Afrika. VIDEO: Privat/AP Vis mer
Publisert

- For meg selv, og mange andre sørafrikanere, kom dette som et stort sjokk. Spesielt med tanke på spekulasjonene de siste månedene om en fjerde smittebølge, sier Samukelisiwe Mahlawe til Dagbladet TV.

Samukelisiwe Mahlawe, eller Sam, fra Sør-Afrika skulle etter planen feire bryllup med sin norske ektemann Per Olav Kapstad 21. desember. Den nye virusmutanten, omikron, kan imidlertid sette en stopper for feiringa.

Mahlawe frykter også at mutanten kan ramme landets økonomi hardt, og kritiserer den internasjonale håndteringen av situasjonen. Hun er spesielt bekymret fordi landet akkurat har hentet seg inn etter opptøyene som oppsto i juli.

Den gang skrev Dagbladet om Mahlawe og Kapstad som var på flukt fra opptøyene på bryllupsnatta si. Flere hundre menneskeliv skal ha gått tapt som følge av opptøyene.

- Svært bekymringsfullt

Forrige uke innførte en rekke europeiske land, deriblant Norge, innreiserestriksjoner fra flere afrikanske land som følge av den nye virusvarianten av covid-19.

Varianten, nå kjent som omikron, vekker oppsikt hos forskere da den har flere mutasjoner til felles med tidligere bekymringsvarianter.

I løpet av uka har det blitt påvist flere tilfeller i en rekke Europeiske land, og Norge er ikke et unntak.

- Det å høre om en ny virusvariant som kan ødelegge landets økonomi og ta menneskeliv, er svært bekymringsfullt, sier Mahlawe, og legger til:

- Det er veldig skuffende å se den internasjonale responsen etter at vi oppdaget viruset.

NY VIRUSVARIANT: Lurer du på hva omikron-viruset er, og hvordan det kan påvirke oss i Norge? Dette vi om den nye varianten. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Storyblocks / Anton Lier Vis mer

«Straffet»

Mahlawe føler landet nærmest blir «straffet» av resten av verden for å være åpne om sin forskning og data knyttet til omikron-varianten.

- I Sør-Afrika har vi forskere som jobber tidløst for avansert kunnskap og vitenskap rundt dette viruset, understreker hun.

I løpet av helga sendte Sør-Afrikas utenriksdepartement ut en uttalelse om at de ser på innreiserestriksjonene fra andre land som en straff for at de oppdaget varianten.

- Fortreffelig vitenskapelig arbeid burde bli applaudert, ikke straffet, sa utenriksdepartementet i uttalelsen.

Mahlawe påpeker også at vintermånedene er viktige for Sør-Afrikas økonomi da det vanligvis er høysesong for turistnæringen.

- Det er spesielt ødeleggende da landet vårt er avhengig av besøkende som er her i lengre tid, spesielt på denne tida av året, sier Mahlawe.

Hun hevder reiserestriksjonene vil fortsette å svekke økonomien i landet.

Truer bryllupsplanene

Mahlawe og mannen Kapstad er spesielt lei seg for at den planlagte bryllupsfeiringen med begges familie kanskje må avlyses.

- Vi skal etter planen ha et bryllup i Sør-Afrika 21. desember. Hans familie har booket fly og bosted, og det samme har min. Nå blir det kanskje ikke bryllup likevel.

- Vi har brukt mye tid og ressurser på å prøve å bringe to familier på hver sin side av jordkloden sammen i et bryllup. At det muligens ikke blir noe av er vanskelig for oss, legger hun til.

ALT FOR KJÆRLIGHETEN: Da norske Per Olav Kapstad (34) reiste ned til Sør-Afrika for å gifte seg med sørafrikanske Samukelisiwe Mahlawe (30) ankom han et land preget av opptøyer, men bryllup ble det uansett. Reporter: Johannes Fjeld / Klipp: Christian Fjermeros / Dagbladet Vis mer

Mahlawe opplever ikke at smitten i Sør-Afrika er ute av kontroll nå, i forhold til tidligere.

- Vi har hørt at tilfellene her har økt, men det har ikke vært ute av kontroll.

Hun forteller at sørafrikanere gjennom hele pandemien har vært flinke til å følge myndighetenes restriksjoner, bruke munnbind, vaske hender og holde avstand.

Stans i flytrafikken

Omikron-varianten har i alt 32 mutasjoner i Spike-proteinet. Mutasjoner i dette proteinet kan påvirke virusets evne til å spre seg.

Den nye virusvarianten ble først oppdaget i Botswana i Afrika.

Den siste tida har smittetrykket i Sør-Afrika ligget på rundt 200 registrerte tilfeller daglig. Torsdag forrige uke ble det registrert 2465 smittede.

Eksperter i Storbritannia har tidligere beskrevet omikron-varianten som «den verste som har blitt oppdaget til nå».

Før helga forrige uke oppfordret EU sine medlemsland til å innføre stans i flytrafikken fra de utsatte landa i Afrika. Etter at Storbritannia, Italia og Tyskland innførte stans i flytrafikken, fulgte Norge etter fredag kveld.

Mulig omikron-utbrudd

Onsdag ble det første tilfellet av omikron-varianten påvist i Norge. Det er bekreftet to tilfeller i Øygarden kommune. De to skal ha kommet reisende fra Sør-Afrika og har mellom 30 og 40 nærkontakter.

FHI meldte samme dag at to personer som har kommet med to ulike fly fra Sør-Afrika har fått påvist omikron. De befinner seg på karantenehotell i Ullensaker kommune.

Helsemyndighetene i bydel Frogner i Oslo delte onsdag at 30-40 personer mistenkes å være smittet av omikron-varianten.

De skal være knyttet til et julebord med solenergiselskapet Scatec.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer