Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bekymret Erna sendte brev

Norge gir nye millioner til vaksinearbeid. En bekymret Erna Solberg forsøker å få flere statsledere med i kampen mot coronaviruset. Hun frykter sterkere virus i framtida.

HAR SENDT BREV: Erna Solberg har kontaktet en rekke statsledere for å få dem til å gi mer penger til vaksinearbeid. Hun frykter sterkere virus enn coronaviruset i framtida. Foto: Lars Eivind Bones
HAR SENDT BREV: Erna Solberg har kontaktet en rekke statsledere for å få dem til å gi mer penger til vaksinearbeid. Hun frykter sterkere virus enn coronaviruset i framtida. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

MÜNCHEN (Dagbladet): Regjeringen trapper opp kampen mot coronaviruset.

Dét forteller statsminister Erna Solberg til Dagbladet i München. Det økte bidraget dreier seg både om mer penger og om økt oppmerksomhet fra andre land.

I sum har regjeringen nå funnet fram 46 millioner nye kroner til kampen mot viruset som allerede har tatt 1000 liv. Siden desember er over 42 000 personer smittet av coronaviruset i Kina.

Gir millioner

Coronaviruset har nå formelt fått navnet covid-19. «Co» står for «corona», «vi» for «virus» og «d» for «disease» - sykdom, ifølge NTB.

- Norge skal bidra på de internasjonale arenaene, og vi har nå blant annet bevilget 10 millioner kroner til innsatsen fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Og vi har gitt 36 millioner til ytterligere vaksinearbeid, sier Erna Solberg.

Hun møter norsk presse på trappene til Bayerische Hof, hotellet hvor den årlige sikkerhetskonferansen i München finner sted. Solberg skal både delta i et panel om oppfatningen av vestlig identitet, og hun skal avholde en rekke bilaterale møter i løpet av helgen.

En vaksine mot det nye coronaviruset kan være klar om ett og et halvt år, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Sendt brev

Erna Solberg sier at hun også har tatt kontakt med en rekke andre statsministere for at flere land skal bidra med mer penger.

- Jeg har skrevet brev til et betydelig antall av mine kolleger for å få flere land til å bidra med mer penger til vaksineutvikling. Det er behov for at vi ser på dette nå, sier hun på vei inn til sikkerhetskonferansen.

Statsministeren ønsker ikke å gi sin vurdering av hvor katastrofale følger coronaviruset kan vise seg å få, men hun er klar på at det vil komme flere dødelige virus i framtida.

Redd for andre virus

Arbeidet nå handler derfor ikke bare om coronaviruset isolert sett, men også om å ruste opp i forkant av framtidige utbrudd av dødelige virus, ifølge statsministeren.

- Denne gangen er det coronaviruset, eller covid-19 som vi nå må kalle det. Det kommer helt sikkert nye virus i framtida, kanskje enda farligere virus med fare for pandemier. Vi må være bedre forberedt, sier statsministeren.

Erna Solberg skal på middag med Gates Foundation fredag kveld, og sier at coronaviruset trolig vil være et tema der.

MOSKVA: Da denne spøkefuglen med munnbind simulerte et anfall på metroen i Moskva ble folk livredde. Video: AP / @kara.prank. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Sikkerhet og helse

Solberg skal være i sørtyske storbyen fram til lørdag. Hun slår fast at kampen mot coronaviruset, og liknende pandemier, er en sak som dreier seg om nasjonal sikkerhet og økonomisk utvikling.

- Denne typen pandemier utgjør ikke bare en helserisiko, men også en sikkerhetsrisiko. Vi må ha en diskusjon om hvor godt rustet vi er til å løse det som er nok et stort fellesproblem for verdenssamfunnet, et problem som angår alle land. Vi kan ikke mure oss inne for å løse utfordringer som coronaviruset, sier Solberg.

I Norge er så langt 58 personer blitt testet for den nye sykdommen, men ingen av disse viste seg å være smittet.