Bekymret etter «haiinvasjon»

I forrige uke ble det observert hai hele 21 i ganger i Cape Cod, Massachusetts, USA.

ADVARSEL: På det populære feriestedet Cape Cod nordøst i USA, ble det observert 21 haier på kort tid. Foto: JOSEPH PREZIOSO / AFP
ADVARSEL: På det populære feriestedet Cape Cod nordøst i USA, ble det observert 21 haier på kort tid. Foto: JOSEPH PREZIOSO / AFPVis mer

- Jeg tror vi er ved det punktet at folk må innse at det kan være farlig å bruke havet på denne tida av året, sier brannsjef ved Cape Cod, Anthony Pike, til CBS News.

Feriestedets hvite strender tiltrekker seg mange turister i sommermånedene. Tilsynelatende tiltrekker det seg også hai:

Pikes uttalelser kommer etter at hele 21 haier er observert på kort tid ved Cape Cod i delstaten Massachusetts i USA. Bare i helga er det registrert sju observasjoner av hvithai, ifølge NBC.

I løpet av helga har også to personer blitt angrepet av hai i Florida.

Ifølge CBS beskriver vitner tilstandene som «Haisommer»-aktige. I 1975 gjorde filmen folk livredde for å sette så mye som en fot i havet. Saken er også omtalt av blant andre Bloomberg.

USA: Da en gruppe fiskere var ute med båten, fikk de seg en opplevelse de sent vil glemme. Video: CNN Vis mer

Hovedstad for haiangrep

En person skal altså ha blitt bitt i armen da han surfet denne helga. En annen skal ha blitt bitt i beinet da han drev med en annen vannsport-aktivitet. Begge klarer seg bra etter angrepene.

Det ene skjedde ved New Smyrna Beach, som er kjent som «verdens hovedstad for haiangrep», ifølge National Geographic. Faktisk er det slik at om man har svømt i havet der, har man trolig vært rundt tre meter unna en hai.

I Cape Cod har imidlertid strendene vært stengt gjentatte ganger denne sommeren, da hai er sett i sjøen.

Dagbladet skrev i juni om 21-årige Jordan Lindsay, som ble drept av hai på Bahamas.

EVAKUERTE: Tre strender ble evakuert da denne hvithaien ble observert ved Cape Cod. Foto: JOSEPH PREZIOSO / AFP
EVAKUERTE: Tre strender ble evakuert da denne hvithaien ble observert ved Cape Cod. Foto: JOSEPH PREZIOSO / AFP Vis mer

Familien skal ha sett haiene og ropt for å advare henne, men hun hørte dem ikke. Ifølge politiet skal tre haier ha vært involvert i angrepet. De bet Lindsay i armene, beina og rumpa.

Nedgang

I 2018 registrerte International Shark Attack File 130 haiangrep verden over. 66 av disse var såkalte uprovoserte angrep, tilfeller der angrep på levende mennesker skjer i haienes naturlige habitat, uten menneskelig provokasjon som berøring eller andre typer interaksjoner.

Det er en nedgang sammenliknet med de siste åra, men organisasjonen påpeker at variasjoner i omgivelsene får innvirkning på tallene.

Nesten halvparten av de uprovoserte haiangrepene som er registrert hos ISAF skjedde i USA, etterfulgt av Australia som opplevde 20 angrep. Florida har i flere tiår toppet verdensstatistikken, og opplevde 16 registrerte angrep i fjor.

De skriver videre at tilfellene er oppsiktsvekkende få, gitt hvor mange mennesker som deltar i vannaktiviteter hvert år, og at sikkerhetstiltak ved strendene, god medisinsk behandling og oppmerksomhet har bidratt til at stadig færre dør hvert år.

Det er imidlertid ingen grunn til å være redd for å bli angrepet av en hai. Ifølge National Geographic, dør 17 000 mennesker årlig etter fall. Sjansen er 1 til 218 - mens når det gjelder haiangrep, ligger den på 1 til 3 700 000.

Utrydningstruet

Et annet aspekt ved nedgangen kan være at haibestanden i verden opplever store utfordringer, som følge av blant annet klimaendringer og overfiske.

FNs naturpanel IPBES la fram sin nedslående rapport om naturens tilstand i mai, der de anslår at nesten en tredel av alle haier er utrydningstruet. Ifølge WWF før mer enn 100 millioner haier hvert eneste år på grunn av fisket etter haifinner.

I deler av Asia er nemlig haifinnesuppe delikatesse. Dette driver opp prisene og fører til at vi fisker mer enn bestandene tåler.

- Det er haien som burde frykte oss, og ikke omvendt. Dette er en dyregruppe som har svømt rundt i verdenshavene i rundt 400 millioner år og som tvilsomt har hatt det vanskeligere enn nå, har Fredrik Myhre, marinbiolog, rådgiver i WWF og grunnlegger av organisasjonen Hjelp Havets Haier, sagt til Dagbladet.