Bekymret etter nye FHI-funn

En rekke myndighetspersoner uttrykker bekymring overfor Dagbladet etter FHIs nye rapport, som viser lavere vaksinasjonsdekning hos enkelte innvandrergrupper i Norge.

FHI-RAPPORT: En ny FHI-rapport viser en lavere vaksinasjonsdekning i enkelte innvandrergrupper i Norge. Foto: Berit Roald / NTB
FHI-RAPPORT: En ny FHI-rapport viser en lavere vaksinasjonsdekning i enkelte innvandrergrupper i Norge. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Både kulturminister Abid Raja (V), helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet, leder Rashid Nawas (Ap) i Stovner bydelsutvalg, Kunnskapsdepartementet, byrådet i Oslo og Folkehelseinstituttet uttrykker bekymring overfor Dagbladet etter FHIs nye rapport som viser en lavere vaksinasjonsdekning i enkelte innvandrergrupper i Norge.

- Vi er nødt til å gjøre mer, og kan ikke se på at det utvikler seg en så skjev statistikk når det gjelder å ta vaksine. Tallene er bekymringsfulle, og vi må møte dette med metoder som vi har grunn til å tro at virker, sier Kjerkol til Dagbladet.

Kulturminister Raja kommer med en klar oppfordring.

- Det er ikke bra at tallene tyder på at det blir satt færre vaksiner på folk med innvandrerbakgrunn enn befolkningen for øvrig. Det kan være flere grunner til at tallene ser ut som de gjør, men jeg vil benytte anledningen til å oppfordre alle som får tilbud om det å takke ja til vaksine, sier Raja til Dagbladet.

BEKYMRET: Helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BEKYMRET: Helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

FHI-tallene

Rapporten viser ulikheter i vaksinedekningen for enkelte innvandrergrupper i Norge.

For personer over 75 år er vaksinasjonsdekningen høyest for personer født i Norge, Sverige og Danmark, og lavest for personer født i Somalia. I de første gruppene har over 90 prosent blitt vaksinert, mens i den siste gruppa har 34 prosent blitt vaksinert.

For personer i risikogruppene i aldersgruppa 18 til 64 år er vaksinedekningen høyest blant personer født i Pakistan, og lavest blant personer født i Syria. I den første gruppa har 56 prosent blitt vaksinert, mens i den siste gruppa har 13 prosent blitt vaksinert.

CORONAPASS: Line Vold forteller at det må tas flere hensyn når man skal bestemme hvordan man kan bruke coronapasset. Video: Vegard Kruger. Vis mer

Forsterket innsats

For ansatte i helsetjenesten er vaksinasjonsdekningen høyest blant personer født i Danmark, og lavest blant personer født i Syria. I den første gruppa har 74 prosent blitt vaksinert, mens i den siste gruppa har 34 prosent blitt vaksinert.

I rapporten opplyser FHI at de vet lite om de faktiske årsakene til at vaksinasjonsdekningen er lavere blant personer født i Irak, Somalia, Polen, Eritrea, Litauen og Syria. Men de mener at det er grunn til å forsterke innsatsen for å motvirke skjevheten.

- Vi er bekymret for at vaksinasjonsdekningen er lavere i enkelte innvandrergrupper, sier smitteverndirektør Geir Bukholm til Dagbladet.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

- Urovekkende

Statssekretær Grunde Kreken Almeland (V) i Kunnskapsdepartementet sier til Dagbladet at tallene er urovekkende for noen grupper.

- Tallene er urovekkende for noen grupper, og det vil være viktig å få mer kunnskap om vaksinasjonsdekning blant personer med innvandrerbakgrunn sammenliknet med resten av befolkningen, og eventuelle årsaker til forskjeller i dekning blant dem som har fått tilbud om vaksine, sier han og legger til:

- Det kan også være nyttig å få mer kunnskap fra andre land, som er kommet langt i vaksineringen, om dette.

Bekymret

Arbeids- og integreringsbyråd i Oslo, Rina Mariann Hansen (Ap), understreker overfor Dagbladet at tallene i enkeltgrupper fortsatt er små, og at man ikke har kommet langt nok i vaksinasjonsløpet i Oslo til å kunne forklare de foreløpige tallene.

- Vi er likevel bekymret for at noen ikke vaksinerer seg. Foreløpig ser det ut til at vi har lave vaksinetall blant de eldste i noen grupper med høy smitte. Lykkes vi ikke med å få mange nok til å vaksinere seg øker det faren for utbrudd på sikt og flere kan bli alvorlig syke, sier hun til Dagbladet.

Leder Rashid Nawaz for Stovner bydelsutvalg opplyser at rapporten ikke gjenspeiler situasjonen i hans bydel. Han er likevel bekymret for situasjonen på nasjonalt nivå.

- Det er klart at jeg bekymrer meg veldig. Dersom vi ikke klarer å vaksinere alle grupper, så blir det vanskelig å bli kvitt corona. Vi kommer aldri ut av denne pandemien dersom folk ikke vaksinerer seg, uansett hvor de bor hen, sier Nawaz til Dagbladet.

OSLO: Leder Rashid Nawas for Stovner bydelsutvalg og arbeids- og integreringsbyråd Rina Mariann Hansen. Foto. Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OSLO: Leder Rashid Nawas for Stovner bydelsutvalg og arbeids- og integreringsbyråd Rina Mariann Hansen. Foto. Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Hardt rammet

Innvandrerbefolkningen i Norge er særlig hardt rammet av pandemien. FHI opplyser at utenlandsfødte er overrepresentert når det gjelder bekreftede smittetilfeller og innleggelser. I tillegg har andelen positive prøver vært langt høyere blant innvandrergrupper enn hos resten av befolkningen, noe som indikerer at også mørketallene er større.

Nylig kritiserte Koronakommisjonen regjeringen for informasjonsarbeidet rettet mot innvandrerbefolkningen i sin rapport. De mener at myndighetene har mislyktes med dette arbeidet og at de ikke hadde en plan for hvordan de skulle nå ut til spesifikke målgrupper.

Dessuten mener kommisjonen at det tok lang tid før det ble satt ned ei ekspertgruppe som skulle foreslå tiltak for å redusere smitte blant innvandrere.

17. MAI: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, om 17.mai-feiringen under pressekonferansen onsdag 5. mai. Vis mer

Forslag

Nawaz i Stovner bydelsutvalg mener at man må bruke alle metoder for å motvirke skjevheten i vaksinasjonsdekningen.

- Man må bruke alle metoder for å få tak i folk. Det er mange ting som kan gjøres, men det hjelper ikke å sende SMS. Du må banke på døra for å få folk til å skjønne alvoret i dette her, sier han.

Kjerkol mener at kunnskap og språkbarrierer er problemer som må møtes med dialog og informasjon. Videre peker hun på at det har vist gode resultater å ha nært samarbeid med frivillige ildsjeler i områder med høy andel innvandrere.

- Vi må tenke i de baner også når det gjelder å få opp kunnskap om vaksinen. Det er viktig at vi får med oss hele befolkningen i vaksinasjonsprogrammet, og hvis det er mindre vilje blant innvandrere, så tror jeg først og fremst at det kan skyldes forhold det går an å påvirke.

KULTURMINISTER: Abid Raja. Foto: Nina Hansen
KULTURMINISTER: Abid Raja. Foto: Nina Hansen Vis mer

Forsterket innsats

Bukholm uttaler til Dagbladet at problemstillingen knyttet til vaksinasjon av enkelte innvandrergrupper har vært adressert fra vaksinasjonsprogrammet begynte. Han forteller også at de kjenner til problemstillingen fra erfaringer med andre vaksiner.

Smitteverndirektøren sier at det har blitt utarbeidet informasjonsstrategier rettet mot befolkningsgrupper som kan være vanskelige å nå, at det har blitt gitt informasjon på flere språk og at det har blitt utarbeidet strategier for å bruke miljøenes egne folk til å bidra til motivasjon og informasjon om vaksinene.

I tillegg sier Bukholm at det har blitt fulgt opp med kartlegging av hvordan informasjonen har blitt mottatt, samt at det har blitt gjort undersøkelser for å følge vaksinasjonsdekningen i innvandrermiljøene.

- Kommunene gjør her en stor innsats og det er et godt samarbeid mellom FHI og kommunene på dette feltet. Vi ser også at oppslutningen om vaksinasjonsprogrammet har vært større i de prioriterte kommunene, der innsatsen for å øke vaksinasjonsopptaket har vært ekstra intensivert, sier Bukholm.

SLIK BLIR SOMMEREN: Helsedirektør Bjørn Guldvog svarer på hvordan sommeren blir. 3. mai 2021. VIDEO: Nina Hansen REPORTER: Frode Andresen Vis mer

Grep

Rina Mariann Hansen i Oslo kommune opplyser til Dagbladet at de framover vil legge enda større vekt på oppsøkende aktiviteter for å få flere til å vaksinere seg.

Hansen forteller at Oslo kommune har distribuert informasjon om vaksiner på ulike språk i ulike kanaler som de vet at når ut til innvandrermiljøer. I tillegg forteller hun at radiospotter og dør-til-dør-aksjoner med informasjon om vaksiner også er en del av dere intensiverte innsats.

- Helsepersonell og ressurspersoner fra ulike miljøer bidrar for å nå ut med informasjon, sier hun.

Vil iverksette tiltak

Statssekretær Almeland i Kunnskapsdepartementet sier at regjeringen vil jobbe for å få flere svar.

- Under hele pandemien har myndighetene på ulikt vis jobbet med å nå ut til personer med innvandrerbakgrunn. Det er viktig for regjeringen at hele befolkningen får lik tilgang på informasjon fra myndighetene, sier Almeland.

- Mange tiltak er iverksatt, det gjelder også kunnskapsinnhenting. Vi vil i tida framover jobbe med å få flere svar på årsakene til overrepresentasjon og iverksette ytterligere tiltak basert på disse svarene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer