Ropstads bønn til de frivillige

Bekymret for barna

Når Norge på nytt stenger ned, har KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad en bønn til de frivillige: Minst mulig stans i fritidsaktiviteter for barn og unge. Han frykter enkelte er strengere enn de trenger å være.

UROLIG: Barneministeren er urolig for at for mange aktiviteter for barn og unge blir avlyst og viser til at smitten i liten grad spres blant barn i de yngste aldersklassene. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
UROLIG: Barneministeren er urolig for at for mange aktiviteter for barn og unge blir avlyst og viser til at smitten i liten grad spres blant barn i de yngste aldersklassene. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg er bekymret. Vi må unngå ytterligere inaktivitet, isolasjon og ensomhet blant barn og unge, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet.

FRIVILLIGE: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ber frivilligheten opprettholde aktiviteten for barn og unge - så langt det overhodet er mulig. Foto: Vidar Ruud / NTB
FRIVILLIGE: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ber frivilligheten opprettholde aktiviteten for barn og unge - så langt det overhodet er mulig. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Fredag talte KrF-lederen til partiets landsstyre og slo fast at de skjerpede tiltakene begrenser friheten for voksne, men sikrer at ungene skal kunne leve så normale liv som mulig.

Samtidig er det stopp i fellesøvinger for korpsene og håndballen og innefotballen i deler av landet gis kampforbud. Også andre aktiviteter for barn og unge blir vesentlig redusert.

Oppfordrer til aktivitet

-Jeg har forståelse for at mange kommuner og frivillige organisasjoner er i en vanskelig situasjon, men jeg håper at alle fortsetter å gjøre det de kan for å sikre et godt tilbud til barn og unge, sier Ropstad.

Han er særlig bekymret for barn og unge som har et begrenset sosialt nettverk utover sin aller nærmeste familie.

- Når så mye stenges ned er det desto viktigere at det finnes aktiviteter for barna som drives av trygge voksenpersoner som de kjenner fra før. Vi må være færre sammen, men det er mulig å holde mange aktiviteter i gang, sier han.

For «strenge»

På direkte spørsmål fra Dagbladet om han er urolig for at mange kommuner, klubber og organisasjoner innfører strengere regler enn de er nødt til, svarer Ropstad bekreftende.

Byrådsleder Raymond Johansen strammet kraftig inn i Oslo fredag. Her svarer han på spørsmåletter pressekonferansen. Vis mer

- Ja, det må jeg si. Samtidig er det et stort alvor over situasjonen nå. Vi står i fare for å miste kontrollen, og vi kan komme til å måtte stenge ned enda mer.

KrF-lederen sier det aller viktigste for regjeringen og helsemyndighetene er å sikre liv og helse. Men deretter har tilbudet til barn og unge første prioritet - foran arbeidsliv og næringsliv.

- Vi vet mer nå enn vi gjorde i mars. Barn under 13 år spiller en mindre rolle i smittespredningen og bør så langt det er mulig skånes fra de strengeste tiltakene, sier Ropstad.

Hjelpetiltak

I et intervju med NTB tidlig fredag morgen kom Ropstad med en tilsvarende oppfordring til kommunene. Han ber om at barn og unge fortsatt skal få tilgang til en helsesykepleier å gå til.

Mange kommuner opplever nå store smitteutbrudd og et omfattende arbeid med smittesporing. Å overføre helsesykepleiere hit, er et grep flere vurderer. Men det trenger ikke være en helsesykepleier som utfører disse oppgavene, ifølge Ropstad.

- La dem være der de er, sier han.

KrF-lederen lover at kommunale merutgifter til coronahåndtering skal kompenseres.

- Det betyr at de kan ansette flere personer til smittesporing og vikarer i skolen, samtidig som de opprettholder andre viktige tjenester.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer