Mutert virus

Bekymret for Brasil-variant

Helseminister Bent Høie forteller til Dagbladet at de er bekymret for den brasilianske virusvarianten av flere grunner.

MUTASJON: Line Vold sier hun er bekymret for den brasilianske mutasjonen av coronaviruset, som ble påvist i Norge for første gang på fredag. Reporter: Frode Andresen. Video: Anton Lier / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fredag ble den brasilianske virusvarianten for første gang påvist hos en person i Norge. Helseminister Bent Høie forteller til Dagbladet at de er bekymret for denne varianten av flere grunner.

- Dette er en variant som vi ikke har så mye kunnskap om, men som vi er bekymret for, sier helseministeren til Dagbladet og fortsetter:

- Dette både fordi den er mer smittsom, og fordi vi ikke vet om den kan føre til noe mer sykdom. Det er også en del spørsmål knyttet til vaksinenes effekt mot denne varianten, men dette er noe som vi sannsynligvis vil få mer kunnskap om etter hvert fra resten av verden. Vi ønsker å slå ned denne typen utbrudd med de virkemidlene som vi har.

Påvist i Norge

Det var fredag formiddag at Helse vest opplyste at den brasilianske varianten hadde blitt påvist hos en person i Årdal kommune. Personen fikk påvist smitte etter innreise, og har hele tida oppholdt seg i isolasjon. To nærkontakter har også fått påvist smitte. Kommunen mener å ha situasjonen under kontroll.

- Vi vet at i Brasil, særlig i Amazonas-regionen, så har det vært store utbrudd med svært høyt smittetrykk med disse variantene. Det er to varianter som regnes som brasilianske varianter, P1 og P2, og det er P1-varianten som nå er påvist i Norge, og som vi har fått melding om fra Helse vest, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer