Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frode Berg-saken:

Bekymret for Frode Bergs psykiske helse: - Kan fort forverres

Advokaten til spionsiktede Frode Berg er bekymret over manglende utvikling i saken.

NYTT FENGSLINSMØTE: Torsdag 14. juni blir det nytt fengslingsmøte for spionsiktede Frode Berg i Russland, ifølge Bergs russiske advokat. Frode Berg fikk en emosjonell reaksjon inne i buret i rettslokalene i Lefortovo-retten 3. mai i år. Til venstre hans russiske advokat Ilja Novikov.
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
NYTT FENGSLINSMØTE: Torsdag 14. juni blir det nytt fengslingsmøte for spionsiktede Frode Berg i Russland, ifølge Bergs russiske advokat. Frode Berg fikk en emosjonell reaksjon inne i buret i rettslokalene i Lefortovo-retten 3. mai i år. Til venstre hans russiske advokat Ilja Novikov. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frode Bergs (62) russiske advokat, Ilja Novikov, melder torsdag kveld at det vil bli holdt et nytt fengslingsmøte for den spionsiktede nordmannen 14. juni.

3. mai i år ble Berg varetektsfengslet for tre nye måneder. Novikovs norske kollega i saken, advokat Brynjulf Risnes, sier til Dagbladet at det kommende fengslingsmøtet omhandler ankebehandlingen av denne kjennelsen.

Den pensjonerte norske grenseinspektøren Frode Berg har sittet fengslet i den russiske sikkerhetstjenestens fengsel, Lefortovo-fengselet i Moskva, siden 5. desember i fjor.

Han er anklaget for spionasje og har selv innrømmet å ha jobbet for norsk etterretning.

- Jeg er sliten, sa Frode Berg til Dagbladet, da han ble ført inn i Lefortovo tingrett i Moskva av maskerte menn 3. mai.

- Jeg føler meg lurt, jeg sendte bare noen konvolutter. Jeg føler meg manipulert, sa Berg videre.

Berg framsto som rolig og samlet i retten, men også tydelig preget av å ha sittet 150 dager i russisk fengsel. Etter at dommeren hadde lest opp kjennelsen på tre måneder forlenget varetekt tok Berg til tårene.

Bekymret

Fra bak et gitter i rettssalen fortalte Berg pressen da at det er tungt å være i russisk fengsel. Han sa at han deler en 9,5 kvadratmeter celle med en annen fange og at han var bekymret for egen helse, blant annet på grunn av maten han får i fengselet, ifølge NTB.

Bekymret er også Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes.

- Det vi først og fremst er bekymret for er Bergs helsetilstand. Akkurat hvor mange måneder det tar før vi kommer fram til en løsning er ikke avgjørende dersom helsa hans holder ut, sier Risnes til Dagbladet.

Advokaten er imidlertid bekymret over hvilken innvirkning den «ekstremt belastende situasjonen» Berg befinner seg i kan ha på nordmannens mentale helse.

- Det å sitte fengslet er en stor belastning. Det samme er all usikkerheten rundt framtida. Både Bergs familie og vi som jobber med saken er bekymret. Dersom dette trekker ut i tid så kan helsetilstanden fort forverres, og da kan det være fare på ferde, sier Risnes.

RUSSLAND: Frode Berg (62) ble i begynnelsen av mai fengslet i tre nye måneder. Video: Henning Lillegård / DagbladetVis mer Vis mer

Isolert

Han trekker spesielt fram forholdene i Lefortovo-fengselet, der Berg sitter fengslet.

- De materielle forholdene er ganske bra, og på nivå med hva man kan forvente. Men det er sikkerhetspolitiets fengsel, og det er veldig strenge begrensninger på hvem som får lov til å besøke ham.

I realiteten er det kun Bergs russiske advokat Ilja Novikov og tjenestemenn fra den norske ambassaden i Moskva som får besøke ham.

- Han sitter veldig isolert, og det er en av grunnene til at vi er bekymret for hans psykiske helse, sier Risnes.

Advokaten understreker at Berg får «relativt god» medisinsk oppfølging i fengselet.

- Han kan også bestille medisiner gjennom ambassaden. Jeg har ikke noe å utsette på standarden i fengselet. Det er først og fremst sakens karakter og all usikkerhet knyttet til saken som gjør at det er spesielt belastende for Berg, mener han.

- Ingen annen løsning

Risnes forteller at det er forholdsvis lite han får gjort fra Norge.

- Jeg prøver så godt jeg kan å følge med på alt som skjer, og har tett kontakt med den russiske advokaten. Han er også bekymret for at man nå går inn i en fase hvor veldig lite skjer. Teoretisk sett kan de vente helt til neste sommer med en rettssak, men vi håper det jobbes i kulissene for å komme fram til en løsning, sier Risnes og legger til:

- Det er åpenbart at denne saken må løses politisk, eller diplomatisk. Det finnes ingen annen løsning på denne saken for Frode Berg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media