BEVILGER PENGER: Oslo kommune tar grep om ungdomskriminaliteten og gjengkriminaliteten som preger østkanten av byen. Byrådsleder Raymond Johansen sammen med visepolitimester Bjørn Vandvik. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BEVILGER PENGER: Oslo kommune tar grep om ungdomskriminaliteten og gjengkriminaliteten som preger østkanten av byen. Byrådsleder Raymond Johansen sammen med visepolitimester Bjørn Vandvik. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Bekymret for gjengsommer. Nå tas disse grepene

Oslo kommune har blant annet satt av midler til ungdommer uten sommerplaner.

Fredag møttes polititopper i Oslo politidistrikt, byrådsleder, ordfører og andre kommunetopper i Oslo kommune i politirådet, som arrangeres flere ganger i året.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) forteller at møtet naturlig nok dreide seg om de akutte problemene på Oslo øst, med økning i gjengkriminaliteten og ungdomskriminaliteten i flere bydeler.

- Vi skal framover følge opp de unge gjengangerne som står for en prosentvis høy andel av kriminaliteten, sier Johansen.

Nye millioner

På Oslos østkant blir ungdommer rekruttert av bakmenn, og barn helt ned ti 10- og 12-årsalderen selger narkotika, og polititjenestemenn på gatenivå opplever at deler av østkanten har nærmest blitt lovløs. I løpet av året har det også vært en rekke skyteepisoder i Oslo, hvor konflikter handler om territorium og penger mellom kriminelle, som også har ført med seg uskyldige ofre.

VISEPOLITIMESTER: Bjørn Vandvik. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VISEPOLITIMESTER: Bjørn Vandvik. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Neste uke kommer Oslo bystyre til å bevilge 49 millioner kroner, som skal gå til strakstiltak i Holmlia og flere steder i Oslo sør, Groruddalen og i sentrum.

Byrådsleder Raymond Johansen håper de midlene vil bedre situasjonen i bydelen.

- Det vil være et samarbeid med politi, skole, byråd, bydel, helsestasjonen og barnevernet på en måte som sørger for at vi får tak i dem og at noen ikke slipper dem før noen andre holder tak i dem, sier Johansen.

Neste uke tar osloskolene sommerferie. Ikke alle vet hva de skal gjøre i ferien, og for mange kan være innfallsporten til kriminalitet. Raymond Johansen kaller sommeren en kritisk tid for kriminaliteten.

- Vi har satt av penger til ekstra tiltak gjennom bydelene i form av fritidstilbud og sommerjobber. Disse tiltakene gjøres også i samarbeid med Deichmann og idretten, blant annet. Vi ønsker å sikre ungdommer aktivitet gjennom ferien, som er en kritisk periode, sier han og forteller at sommerjobbene er betalte.

BYRÅDSLEDER: Raymond Johansen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BYRÅDSLEDER: Raymond Johansen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Vi er opptatt av å prioritere de som er i risikogruppen, forteller byrådslederen.

Selv om det er store utfordringer på Oslo øst, forteller Johansen at det har blitt bedre på blant annet Stovner videregående skole. På politirådsmøtet fredag ettermiddag ble det orientert om at metodikken politiet har brukt på skolen, med synlig politi til stede og oppfølging av elevene, har hjulpet, ifølge byrådslederen.

Press og lite handlingsrom

Visepolitimester Bjørn Vandvik forteller at han er positiv til tiltakene kommunen skal sette i gang, og sier at de i løpet av møtet i dag har diskutert hvordan de skal koordinere dette internt hos politiet med kommunen og motsatt.

- Vil tiltakene hjelpe?

- Vi har diskutert hvordan tiltakene kan utfylle hverandre. Det handler om ressurser, om å drive oppfølging og forebyggende arbeid som vi også skal drive med så jeg tenker at dette er noe vi må følge over tid, sier Vandvik.

Oslo politidistrikt fikk av justisdepartementet 30 millioner ekstra som skal gå til politiarbeid i Oslo sør. Visepolitimesteren sier at de 41 personene er i gang med å ansettes. Han sier at millionene er kjærkomne for å styrke innsatsen i sør, men sier at politiet ikke bare skal bedrive arbeid i Oslo sør.

Han forteller at han opplever lite handlingsrom og at politidistriktet presses.

- Vi må også ivareta politipatruljer i hele politidistriktet, og vi skal drive med etterforskning. Da kommer den totale ressurssituasjonen inn. Vi opplever at vi over har fått mindre handlingsrom og at vi presses på bemanningen vår. Det er ikke sånn at alt ble løst med tilskuddet til Oslo sør. Det er noe med totalbalansen som er utfordringene når vi driver et politidistrikt, sier Vandvik.

Ressurskamp

Politimester Hans Sverre Sjøvold uttalte seg tidligere denne uka at politidistriktet må tildeles mer ressurser for å kunne håndtere gjengproblemet i hovedstaden, hvis ikke vil andre tilbud svekkes.

- Det vi jobber for og håper er at satsingen til Oslo sør videreføres framover, sier visepolitimesteren.

- Hvordan er det å sitte ved politikere som sier at flere tiltak må gjøres når budsjettene tilsier at man ikke kan strekke til på andre områder?

- Vi har en god dialog med Oslo kommune og opplever at byrådslederen støtter oss. Vi må argumentere for prioriteringene. Det er en ressurskamp. Vi må uansett gjøre det beste ut av det, tenker jeg, sier han og fortsetter:

- Vi blir også utfordret. På møtet i dag fikk vi tydelig beskjed om at vi bør være mer på skolene. Det er noe vi ønsker å følge opp. Vi ønsker å være et politi som støtter opp under innbyggerne og kommunens behov. Jeg synes det er fint de stiller krav til oss. Politikere kjenner også godt til sammenhengen mellom budsjetter og ressurser og jeg opplever forståelse for våre utfordringer.