Lan Marie Berg slår alarm:

Bekymret for harde klimakutt

Lan Marie Berg mener alt tyder på at Trygve Slagsvold Vedums stramme budsjett betyr kutt i regjeringens klimaløfter. - Jeg skjønner det bare ikke, sier Berg.

BEKYMRET: Stortingspolitiker Lan Marie Berg (MDG) sier hun frykter at klimaet vil tape på regjeringens kuttpolitikk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEKYMRET: Stortingspolitiker Lan Marie Berg (MDG) sier hun frykter at klimaet vil tape på regjeringens kuttpolitikk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er bekymret for at vi får enda et budsjett der regjeringen ikke tar skikkelig grep om klimakrisen.

Det sier MDG-profilen Lan Marie Berg til Dagbladet fra sitt kontor i den nyoppussede kontorfløyen på Stortinget. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har varslet et stramt budsjett der løfter fra Hurdalsplattformen blir avlyst.

Berg frykter klimaet blir taperen når regjeringen må kutte. Hun mener alt tyder på at regjeringen vraker klimaløftene sine.

- Prioriterer feil

- Vi ser ikke at det har skjedd så vanvittig mye. Vi har en oljepolitikk som fortsetter som før, og regjeringen bygger fortsatt ut motorveier. Vi satser mest penger på en gullkantet ordning til oljenæringen, og vi står i fare for å sakke akterut på havvind og sol. Her er det mange åpenbare grep som regjeringen burde gjøre, og som vi forventer at de når gjør i dette budsjettet.

MDG-profilen sier at hun er enig i at det nå trengs en nøysom kuttpolitikk i Norge. Men hun mener regjeringen gjør feil prioriteringer.

- Det jeg forventer av regjeringen er at de sørger for at de kutter for å holde inflasjonen nede, men de må kutte i de tingene som bidrar til klimakrisen. Problemet er at de bruker vanvittig mye penger på ting som bidrar til å forverre klimakrisen. Nå prioriterer de veldig mye feil.

Berg og MDG henter fram en punktliste på det de mener regjeringen burde gjøre for klimaet i en økonomi preget av stigende priser og inflasjon.

Lans klimakrav til regjering:

  • Vrak oljeskattepakken - bruk pengene på fornybare næringer
  • Stopp motorveiutbyggingen - prioriter rassikring
  • Dekk 50 prosent av strømsparingstiltak
  • Fjern momsen på gjenbruk og deling
  • Innfør en mer rettferdig strømstøtte

- Hvordan kan du være så sikker på at det kommer kutt i klimatiltak i statsbudsjettet?

- Så langt i budsjettdiskusjonen har hverken Støre eller Vedum løftet fram klima som den viktigste prioriteringen. Det er helt uforståelig når vi ser at verden rammes hardere enn noensinne av klimaendringene. Til sammen får jeg en sterk følelse av deja vu: Ap og Sp er like grå som Høyre og FrP og kommer til å snike seg unna alle klima og miljøtiltak som kunne gjort en forskjell. Dette har vi holdt på med i mange tiår.

- Verre enn noensinne

Berg mener det er åpenbart at det trengs en satsing på klimaet nå, selv når det er behov for kutt og mindre oljepengebruk.

- Vi ser at klimakrisen er blitt verre enn noensinne. Vi har en flomkatastrofe i Pakistan, det er tørke på fire kontinenter samtidig og en vanvittig sultkatastrofe på Afrikas Horn. Vi ser at det haster mer enn noensinne.

- Har vi råd til dyre klimatiltak når vi er i den situasjonen vi er i nå?

- Ja, det er vi nødt til å finne penger til. Men da må vi tørre å ta de vanskelige kuttene som jeg er redd for at regjeringen ikke tørr å ta. Om vi kutter i de investeringene som forurenser, har vi mer penger og rom til å satse på det som kutter utslipp.

- Burde aldri skjedd

Et av grepene hun mener regjeringen kan ta er å skrote den gullkantede oljeskattepakken, som er beregnet til 11 milliarder kroner. Mandag tok SV til orde for det samme i Dagbladet.

- Regjeringen har en kjempemulighet til å nå si at oljeskattepakken var feil. Man burde aldri ha gjort det. Vi burde heller brukt pengene på de fornybare næringene, ikke pøse masse penger inn i oljeindustrien, hvor man bruker skattebetalernes penger på å være med på å ødelegge klimaet.

- Den bør vrakes nå. Den er med på å øke inflasjonen som igjen vil kunne føre til ytterligere renteheving, slår Berg fast.

I tillegg ønsker hun en gjennomgang av alle planer for utbygging av nye motorveier.

- Vanvittig mye større

Berg mener regjeringen må vise samme vilje til å bruke sterke virkemidler mot klimakrisen som coronapandemien.

- Klimakrisen er en vanvittig mye større krise. At regjeringen ikke nå kan gjøre store grep for sørge for at vi ikke gjør store feilinvesteringer som også ødelegger klimaet, det skjønner jeg bare ikke. Pandemien viste nettopp at vi har muligheten til å gjøre det, men da må man ville det, sier Berg.

Som tiltak for klimaet ønsker Berg og MDG seg en ny strømstøtte der pengene staten tjener på høyere strømpriser fordeles likt på strømkundene.

- De som bruker mest i dag er de som får mest, mens vi ikke har gode insentiver for energisparing. Vi vil gi mer penger til de som bruker minst, og dermed gi insentiver til energisparting gjennom å dele ut igjen den økte grunnrenteskatten som vi får på de økte strømprisene.

For å gjøre det mer lønnsomt å være miljøvennlig ønsker MDG også et eget momsfritak på gjenbruk og deling. Det kan for eksempel gi langt billigere pris på bildeling.

Berg forteller at de også ønsker seg bedre tiltak for strømsparing. De vil at staten, gjennom Enova, skal dekke halvparten av kostnadene til for eksempel etterisolering og varmepumper.

- Vi vil ha en storstilt utrulling av energieffektivisering i alle norske hjem. Det vil gjøre det lettere for veldig mange som har dårlig råd, sier Berg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer