Bekymret for helsa

Nordmenn er bekymret for helsa og frykter å bli utsatt for ulykker. - Det er dødstrusselen som ligger under, sier professor Jan Brøgger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en stor spørreundersøkelse har MMI, på oppdrag fra Dagbladet, kartlagt våre bekymringer. Et klart flertall - tre av fem nordmenn - oppgir at de har bekymringer ofte eller av og til.

Slik svarer folk på spørsmål om hva de frykter mest i tilværelsen:

1. Tre av fire frykter å bli rammet av alvorlig sykdom. (78 prosent)

2. Tre av fire frykter å bli utsatt for ulykker. (73 prosent)

3. To av tre frykter svikt i helse- og sosialomsorgen. (67 prosent)

Og dette frykter vi minst av alternativene i undersøkelsen:

1. Tre av fire frykter ikke å bli syke av maten vi spiser. (74 prosent)

2. To av tre frykter ikke å bli svindlet. (64 prosent)

3. Tre av fem frykter ikke arbeidsløshet. (60 prosent)

Dødstrusselen

- Sammenliknet med store deler av verden hvor de er mest bekymret for hva de skal spise i morgen, lever vi med vår velstand nesten i en drømmetilstand, men vi er ikke udødelige. Uansett hvor mye vi jogger, blir vi eldre. Dødstrusselen er underliggende når nordmenn svarer slik, sier professor i antropologi, Jan Brøgger ved Norges teknisk naturvitenskapelig universitet (NTNU). Han mener de som har blitt spurt har en veldig forstandig og realistisk vurdering av sin egen livssituasjon.

- Mange har selv erfart at helse- og sosialomsorgen har sviktet. At to av tre nordmenn frykter det skal skje dem, er et kraftig signal til politikerne. Systemet er uten skikkelig politisk styring. Dette er veldig spesielt for Norge, sier Brøgger.

Han mener eldreomsorgen er elendig.

- Mitt møte med eldreomsorgen er en sjokkerende historie. Organiseringen av hjemmehjelpene trenger profesjonell overhaling.

- Politikerne må ikke bare love og bevilge. De må også sørge for at pengene kommer fram.

Han ramser også opp flere grunner til at så mange frykter svikt i helse- og sosialomsorgen.

- Stortingspolitikerne og sportsutøvere kommer fort fram i sykekøen. Det gjør ikke grasrota.

- Fryktelig naivt

Er nordmenn naive som ikke frykter å bli svindlet?

- Ja, men redelighetsnivået er spesielt heldig i norsk kultur. Det kan vi takke Hans Nielsen Hauge for. Han prentet inn ærlighetsprinsippet som holder stand. Dessuten har vi en usedvanlig god etterretning, som også bidrar til at korrupsjon og mafia ikke får fotfeste, sier Brøgger.

Det siste bekreftes også i spørsmålet om moral i MMI og Dagbladets undersøkelse. Bare åtte prosent har stor frykt for moralsk forfall, mens mer enn halvparten sier de ikke frykter moralsk forfall. Vi har altså stor tiltro til holdningene i samfunnet.

Men når det gjelder tiltroen til maten vi spiser, mener Brøgger vi i Europa er fryktelig naive.

- Når det gjelder maten er vi fryktelig naive. Folk er ikke klar over at det kan komme fryktelige tilbakeslag. Etter min mening er det stor fare for at ebola og andre hypersmittsomme afrikanske sykdommer skal spre seg til oss, selv om Folkehelsa gjør en utmerket jobb.

Reis litt ut i verden for å se hvor bra vi har det, oppfordrer Brøgger.

For kresne?

Per Fugelli, professor i samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo, mener det er mulig vi har en slags forventning og kresen oppfatning av hva som er et godt liv.

- Resultatet av undersøkelsen gjenspeiler paradoksalt nok den usedvanlige grad av trygghet vi har i Norge. Det eneste vitenskapen ikke har tatt kontroll over, er sykdom og ulykker. Vi frykter det vi ikke har kontroll over. Men hva kan vi gjøre med det? spør Fugelli, og svarer selv.

- Det viktigste er å prøve å forsone seg med at ikke alle deler av livet kan kontrolleres og designes. Vi må avfinne oss med at det forferdelige kan skje meg og mine.

Jo romsligere og rausere menneskesynet er, jo mindre truende blir det å være syk. Det gir bra selvbilde og status å være frisk, yte mest og se ut som et glansbilde. Men når det eneste verdige er å likne Supermann, blir det truende å bli syk, sier Fugelli. Som medisin oppfordrer han til å synge den gamle Doris Day-sangen igjen: «Det som skjer det skjer.»

FRYKTER ALVORLIG SYKDOM: I en stor spørreundersøkelse har MMI, på oppdrag fra Dagbladet, kartlagt våre bekymringer. Å bli rammet av alvorlig sykdom er det flest av oss frykter.
ÅSTA-ULYKKEN: Tre av fire frykter å bli utsatt for ulykker.