Bekymret for heving av «Kursk»

Den havarerte ubåten «Kursk» skal heves i september. Statens Strålevern er bekymret for uhell under operasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele mannskapet på 118 personer omkom da den russiske ubåten «Kursk» havarerte i Barentshavet 12. august i fjor. Vraket av «Kursk» ligger 250 kilometer fra norskekysten, og tragedien gjorde et dypt inntrykk på både russere og normenn. Det er besluttet at vraket av den atomdrevne ubåten skal heves, og det er i denne sammenheng at Statens Strålevern lufter sin bekymring.

- Det kan være fare for uhell ved hevingen, sier avdelingsdirektør Per Strand i Statens Strålevern til NRK.

Statens Strålevern har ikke sett russernes planer for heving og sikkerhet, til tross for at norske og russiske myndigheter har avtale om samarbeid. Strand mener det haster med å få innsyn, slik at norske myndigheter kan forberede seg på mulige uhell. Kriseutvalget for atomulykker skal ha møte om det norske beredskapsopplegget i midten av juli.

Per Strand mener det er fare for at selve hevingsoperasjonen kan gå galt ved for eksempel å miste selve ubåten. Det kan medføre at også reaktoren blir mer skadd, noe som kan føre til utslipp av radioaktive stoffer, melder NRK.

Han tror ikke at hevingen vil få følger for helsa til folk, men utslipp kan skade miljøet i Barentshavet. Spesielt fiskerinæringen kan få problemer.

SKAL HEVES: «Kursk».