Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bekymret for lekkasje fra Statoil-brønn

Gassbobler og oljedråper pipler opp ved Veslefrikk.

BEKYMRET: Den flytende produksjonsplattformen Veslefrikk i Nordsjøen har også tidligere hatt lekkasjeproblemer, men da tok oljeriggen inn vann. Arkivfoto: SCANPIX
BEKYMRET: Den flytende produksjonsplattformen Veslefrikk i Nordsjøen har også tidligere hatt lekkasjeproblemer, men da tok oljeriggen inn vann. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Statens forurensningstilsyn (SFT) ser alvorlig på at gassbobler og oljedråper har piplet opp fra to kratre på havbunnen ved Veslefrikk.

- Dette ser vi svært alvorlig på. Vi vil vite hva som har skjedd og hvor mye olje som har gått til ytre miljø. Slike lekkasjer skal ikke skje. Dette er forurensing, sier Hanne Marie Øren, seksjonssjef i SFT, til Stavanger Aftenblad.

Det var 5. november Statoil oppdaget at svarte dråper piplet opp fra havbunnen fra en 10 meter dyp grop på havbunnen, like ved Veslefrikk-plattformen.

Totalt ble 11 groper oppdaget. Gropene ligger ved en brønn som brukes til injisering av oljeholdig borekaks.

Det er ikke lov å slippe kaks ut i sjøen. Statoil sender det derfor tilbake i undergrunnen. Ifølge selskapet har det slått sprekker i injeksjonsbrønnen.

- Vi vet ikke hvor mye kaks som har lekket ut foreløpig, sier Christine Wigan, informasjonssjef i Statoil.

Lekkasjene skjer samtidig som at et nytt EU-direktiv nylig har slått fast at vertsland har det langsiktige ansvaret for lagret CO2 fra hele Europa, melder Teknisk Ukeblad.

Det betyr at Norge kan bli økonomisk ansvarlig for høye summer.

Eventuelle lekkasjer skal erstattes med CO2-kvoter.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) bekrefter overfor Teknisk Ukeblad at regjeringen ikke har regnet ut de økonomiske konsekvensene knyttet til CO2-lekkasjer av lagrene.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media