PASSASJER: Tidligere statssekretær i Helsedepartementet Line Miriam Haugan var passasjer på Hurtigrutens skip, og må nå være ti dager i karantene. Foto: Privat
PASSASJER: Tidligere statssekretær i Helsedepartementet Line Miriam Haugan var passasjer på Hurtigrutens skip, og må nå være ti dager i karantene. Foto: Privat Vis mer

Smitteutbrudd på Hurtigruten:

- Bekymret for mange eldre passasjerer

Line Miriam Haugan var passasjer på Hurtigruten-skipet der 33 besetningsmedlemmer nå har fått påvist coronaviruset.

Publisert

- Shit! Det er ikke bra, sier Line Miriam Haugan om at ytterligere 29 besetningsmedlemmer på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Roald Amundsen i dag har testet positivt på coronaviruset.

Sammen med sin sønn var Haugan, som er tidligere statssekretær i Helsedepartementet, passasjer på skipet da det nylig var på cruise til Svalbard.

Flere eldre passasjerer

De kom hjem til Senja i går, og fikk da vite at fire besetningsmedlemmer var smittet. I dag ble det klart at dette tallet har økt til 33.

- Verken sønnen min eller jeg er i risikogruppa for viruset, men jeg blir bekymret for mange andre som var om bord. Det var mange eldre personer der, sier Haugan.

Hun sier hun lurer på når Hurtigruten ble klar over smitten blant besetningen, og om de visste det før alle passasjerene i går ble sluppet av i Tromsø.

- Dette smitteutbruddet viser at vi på ingen måte er tilbake i et samfunn der vi kan senke skuldrene. Jeg tenker at det kanskje nå er tid for å ta en fot i bakken og se på om vi fortsatt bør åpne samfunnet og grensene i den grad vi har gjort det til nå, sier Haugan.

- Kanskje vi bør innføre obligatorisk test på alle fra utlandet. Dette viser at bare karantene ikke hjelper, sier hun også.

Haugan understreker at smittevernet om bord skipet virket godt.

- Hurtigruten har gjort en formidabel jobb med sikkerhetsregler. Jeg har ikke følt noe ubehag, og det har blitt gjort en fantastisk jobb både av mannskapet og alle om bord, sa Haugan til Dagbladet i går.

- Følger opp

I en pressemelding skriver Hurtigruten lørdag formiddag at 120 av mannskapet har testet negativt, mens fem skal testes på nytt før endelig prøvesvar foreligger.

- Ingen av de 154 besetningsmedlemmene som fortsatt er om bord på skipet - inkludert de 29 nye som har testet positivt - viser tegn på sykdom eller symptomer på covid-19, skriver selskapet.

- Det viktigste for oss nå er å ta vare på og følge opp alle våre gjester og kolleger. Vi jobber tett sammen med Folkehelseinstituttet, Tromsø kommune og lokale helsemyndigheter for oppfølging, varsling, videre testing og smittesporing, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten.

HURTIGRUTEN: Ytterligere 29 ansatte på Hurtigruten har testet positivt på covid-19. Totalt er 33 besetningsmedlemmer nå smittet. Video: NRK Vis mer

Hurtigruten opplyser at de har sendt ut informasjon til alle gjester som har vært med på MS Roald Amundsens seilinger som startet 17. og 24. juli.

- Folkehelseinstituttet bistår Tromsø kommune og Hurtigruten i arbeidet, blant annet med smittesporing, og vurderinger og smittevernråd for mannskapet som fortsatt er om bord. Passasjerene som har vært om bord på de aktuelle seilasene vil motta sms fra Hurtigruten om at de kan ha vært utsatt for koronasmitte. I tillegg vil de bli kontaktet av kommunene hvor de er folkeregistrert for videre oppfølging, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer