Apekopper sprer seg i Europa

Bekymret for mulig mutasjon

Flere land har den siste tida meldt om tilfeller av den sjeldne sykdommen apekopper. Norsk ekspert er bekymret.

APEKOPPER: Gunnar Hasle, overlege ved Kry reiseklinikk, frykter en mutert variant av apekoppene. Video: Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

Apekopper - på engelsk kalt monkeypox - er en sykdom som er mest utbredt blant ville dyr i land i Vest- og Sentral-Afrika.

Viruset smitter fra dyr til mennesker, men veldig sjeldent mellom mennesker, forklarer Gunnar Hasle, overlege ved Kry reiseklinikk i Oslo.

- Det er en farlig virussykdom, sier Hasle, og utdyper;

- Den er ikke så farlig for mennesker, men den er nært beslekta med «ekte kopper», som var en veldig farlig sykdom. Den ble utrydda i 1976. Den drepte faktisk rundt 300 millioner mennesker i det tjuende århundre, forklarer overlegen.

Ifølge FHI var kopper (variola major) en av våre dødeligste sykdommer, og er så langt den eneste vi har klart å utrydde. Likevel er det fortsatt farer knyttet til kopper-viruset, da det blir betegnet som et mulig biologisk våpen.

Hasle er spesialist på infeksjonssykdommer, og forteller til Dagbladet at man i lang tid har vært bekymret for at apekopper-viruset skal mutere. En mutasjon kan blant annet gjøre at det lettere smitter mellom mennesker.

- Men det har jo ikke skjedd. Det som derimot har skjedd er at vi har fått mange nye tilfeller av apekopper hos homofile menn, sier han.

FHI skriver at dette er første gang det er rapportert smittekjeder i Europa der de smittede ikke har vært på reise til områder i Afrika der denne sykdommen finnes, eller hatt kontakt med andre smittede personer. Mange av tilfellene er unge menn, blant menn som har sex med menn, ifølge FHI.

Smitte i Sverige

I Spania og Portugal er det påvist flere enn 40 mulige tilfeller av apekopper, ifølge landenes helsemyndigheter.

Torsdag morgen ble en person i Sverige bekreftet smittet av viruset. Det er uklart hvordan vedkommende ble smittet, skrev den svenske folkehelsemyndigheten i en pressemelding.

Også i England og USA er det påvist tilfeller av apekopper.

- Vil være ille

Hasle presiserer at apekopper hos mennesker ikke er like farlig som ekte kopper. Men dersom viruset skulle begynne å mutere og forandre seg - og likne den kopper-sykdommen vi i dag har utryddet - kan det bli «veldig farlig», ifølge overlegen.

- Hvis vi nå skulle få en pandemi med kopper, så vil covid-19 -pandemien bare fortone seg som en øvelse, for her snakker vi om en sykdom som er veldig smittsom og har høy dødelighet. Det vil være ille, sier Hasle.

Likevel mener han det foreløpig ikke er noen grunn til panikk, da helsemyndigheter over hele verden er på tå hev for å isolere tilfellene.

- Generelle symptomer

Apekopper gir feber og vannkoppliknende utslett. De fleste blir friske uten behandling, men noen få blir alvorlig syke. Det er ifølge FHI sjeldent noen dør av sykdommen.

- Det er en inkubasjonstid på 10-15 dager, og det starter med generelle symptomer, slik som andre alvorlige infeksjonssykdommer. Feber, hodepine og muskelsmerter, sier Hasle.

Men så kommer etter hvert et utslett i form av blemmer og byller, forklarer overlegen.

- På ekte kopper kan byllene stå helt tett i tett. På apekopper står de ikke like tett, og det er i det hele tatt mye mildere sykdom enn ekte kopper.

- Vet ikke

- Er det stor sjanse for at man kan bli smittet i Norge?

- Det vet vi jo ikke. Det er altfor tidlig å si. Jeg vet ikke hvor tidlig vi er smittsomme i inkubasjonsfasen for eksempel, for det finnes det ikke mye data på, sier overlegen.

Men det er tydelig at det trengs «veldig nær og intim» kontakt for å overføre apekopper, mener Hasle, og forteller at dette er noe man kjente til fra før av.

Ettersom nesten ingen født etter 1976 er vaksinert mot denne sykdommen, vil den trolig ramme den yngre delen av befolkningen, forklarer Hasle.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer