Indisk mutant påvist

Bekymret for ny mutasjon

- Viruset unnslipper lettere effekten av antistoffene som skal hindre det i å komme inn i kroppscellene våre, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

EKSPLODERT: På kort tid har både politiske protester, hellige festivaler, og en dobbeltmutasjon ført til at smitten har eksplodert i India. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad om saken. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En coronasmittet person i Bergen har fått påvist den nyoppdagede indiske varianten B. 1.617.

Det bekrefter Haukeland sykehus på Twitter. Tilfellet er det første i Norge.

- Hovedbekymringen vår ved denne type «dobbeltmutasjoner» er redusert vaksineeffekt og immunitet som følge av redusert antistoff-effekt. Det er rett og slett en noe økt risiko for at man kan bli smittet på nytt selv om man har gjennomgått covid-19 tidligere og selv om man er vaksinert.

Det skriver assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en SMS til Dagbladet.

- Det er derfor denne type mutasjoner noen ganger kalles «escape-mutasjoner», viruset unnslipper lettere effekten av antistoffene som skal hindre det i å komme inn i kroppscellene våre.

En rekke endringer

Overfor Bergens Tidende sa avdelingsdirektør Line Vold torsdag at Folkehelseinstituttet per da ikke satt på informasjon som tyder på at den indiske varianten er mer smittsom enn den britiske, eller at den på andre måter har egenskaper som gjør at den vil bli dominerende i Norge.

Den indiske varianten har endret seg fra det opprinnelige coronaviruset på en rekke punkter, skiver NTB. Blant annet har det gjennomgått mutasjonene med navn L452R og E484Q. Sistnevnte finner vi også i den sørafrikanske varianten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer