Indisk mutant påvist

Bekymret for ny mutasjon

- Viruset unnslipper lettere effekten av antistoffene som skal hindre det i å komme inn i kroppscellene våre, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

EKSPLODERT: På kort tid har både politiske protester, hellige festivaler, og en dobbeltmutasjon ført til at smitten har eksplodert i India. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad om saken. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En coronasmittet person i Bergen har fått påvist den nyoppdagede indiske varianten B. 1.617.

Det bekrefter Haukeland sykehus på Twitter. Tilfellet er det første i Norge.

- Hovedbekymringen vår ved denne type «dobbeltmutasjoner» er redusert vaksineeffekt og immunitet som følge av redusert antistoff-effekt. Det er rett og slett en noe økt risiko for at man kan bli smittet på nytt selv om man har gjennomgått covid-19 tidligere og selv om man er vaksinert.

Det skriver assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en SMS til Dagbladet.

- Det er derfor denne type mutasjoner noen ganger kalles «escape-mutasjoner», viruset unnslipper lettere effekten av antistoffene som skal hindre det i å komme inn i kroppscellene våre.

En rekke endringer

Overfor Bergens Tidende sa avdelingsdirektør Line Vold torsdag at Folkehelseinstituttet per da ikke satt på informasjon som tyder på at den indiske varianten er mer smittsom enn den britiske, eller at den på andre måter har egenskaper som gjør at den vil bli dominerende i Norge.

Den indiske varianten har endret seg fra det opprinnelige coronaviruset på en rekke punkter, skiver NTB. Blant annet har det gjennomgått mutasjonene med navn L452R og E484Q. Sistnevnte finner vi også i den sørafrikanske varianten.

- Kombinasjonen av disse to mutasjonene i samme virus er ikke tidligere påvist i Norge, sa Vold til avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer