ADVARER: Det internasjonale pengefondet, ledet av Christine Lagarde, er bekymret for det opphetede boligmarkedet i Norge. Foto: EPA/DIEGO AZUBEL
ADVARER: Det internasjonale pengefondet, ledet av Christine Lagarde, er bekymret for det opphetede boligmarkedet i Norge. Foto: EPA/DIEGO AZUBELVis mer

Bekymret for opphetet boligmarked i Norge

Det internasjonale pengefondet advarer mot høyt gjeldsnivå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det internasjonale pengefondet (IMF) kom tirsdag med en uttalelse om tilstanden i norsk økonomi, og hovedkonklusjonen er at tilstanden i norsk økonomi er god og at Norge har klart seg bra gjennom den internasjonale økonomiske krisen så langt.

Organisasjonen advarer imidlertid om at det finnes betydelige risikomomenter for tida framover.

Først og fremst kan krisen i Europa forverres og påvirke Norge i form av redusert forbruk, mindre eksport og lavere oljepriser. IMF er også særlig bekymret for de høye boligprisene i Norge.

- Norge har det høyeste forholdet mellom boligpris og leiepris relativt til landets historiske gjennomsnitt blant alle OECD-landene, og forholdet mellom boligpriser i forhold til inntekt har oversteget nivåene som var før det kraftige boligprisfallet i slutten av 1980-årene. Et fall i boligprisene utgjør en stor makroøkonomisk risiko, sier IMF-delegasjons leder, Kevin Fletcher.

Statssekretær Roger Schjerva sier de fleste av IMFs konklusjoner var som forventet, men at advarselen om de høye boligprisene er bemerkelsesverdig.

- Det er interessant at de peker så tydelig på faren for overoppheting i boligmarkedet. Her vil vi gjøre som de anbefaler og styrke virkemidlene i makroovervåkingen i økonomien, sier Schjerva til NTB.

(NTB)