- Bekymret for politireformen

Hadia Tajik frykter at politireformen ikke blir vellykket, og har mottatt bekymringsmeldinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hadia Tajik, leder av Stortingets justiskomité, bekrefter overfor Dagbladet at hun har mottatt flere bekymringsmeldinger om innføringen av politireformen.

- Da Stortinget forhandlet fram et forlik, ble lagt inn klare kriterier for lokale prosesser som involverer lokalsamfunnene. Vi vedtok 16 nye tiltak for å bedre arbeidet med kultur og ledelse, samt at den nasjonale kriseledelsen i landet skulle avklares nærmere. Disse punktene var ikke med i forslaget fra regjeringen, men ble pålagt av Stortinget.

- Inkludering Lederen for Stortingets justiskomité viser til at forutsetningene for forliket var en grundig lokal prosess hvor inkludering av lokale folkevalgte er en forutsetning.

- Den eneste måten å sikre en vellykket politireform, er inkludering og eierskap til reformen der folk bor. Jeg forventer at politireformen innføres på en måte slik at det er midlene prioriteres til polititjenesten i det ytterste ledd, sier Hadia Tajik.

Hun har den siste tiden mottatt flere bekymringsmeldinger.

- Tilbakemeldingene jeg har fått, går primært på uro for manglende involvering. Lokal forankring er helt nødvendig for at det over hele landet skal bli et eierskap til sluttproduktet — et politi med nærhet til og tillit i befolkningen.

- Hvem er det som kommer med disse tilbakemeldingene om politireformen?

- Bekymringen går spesielt ut på at lokalt folkevalgt ikke blir en del av prosessen, slik Stortinget la til grunn.  

- Forventer lojalitet  - Eierskap, lokal forankring og involvering var lagt til grunn for forliket. Den eneste måten for å sikre en vellykket politireform er tilstedeværelse der folk bor og lokalt eierskap. Det er helt nødvendig for at politireformen skal ha legitimitet, at den blir forankret lokalt, sier Hadia Tajik.

Hun forventer at Politidirektoratet legger til grunn forliket på Stortinget, når politidistriktene er omorganisert og setter en ny organisasjon.

- Jeg legger til grunn lojalitet til Stortingets forlik, og at lokale folkevalgte blir inkludert på en skikkelig måte i prosessen, sier Hadia Tajik.