Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bekymret for rakettværet?

Her er tipsene for hvordan du kan få et fyrverkeri av en kveld.

KAN FÅ KLARVÆR: Ifølge Meteorologisk institutts prognoser vil været lette på Østlandet i løpet av natta - men om det skjer før midnatt, er fortsatt uklart. Uansett hva slags vær det blir, skal man ikke være redd for at man ikke får sett fyrverkeri, sier eksperter. Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet
KAN FÅ KLARVÆR: Ifølge Meteorologisk institutts prognoser vil været lette på Østlandet i løpet av natta - men om det skjer før midnatt, er fortsatt uklart. Uansett hva slags vær det blir, skal man ikke være redd for at man ikke får sett fyrverkeri, sier eksperter. Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I store deler av Sør- og Østlandet er været nå preget av tåke, regn, sludd eller snø.

Men dette skal ikke sette noen stopper på nattas fyrverkeri-skue, hevder Anders Sture i Svea.

- Det gir egentlig ingen forandring, sier han til Dagbladet.

Ifølge Sture er en av fordelene med at det ikke lenger er lov å sende opp raketter med styrepinne, at fyrverkeriet ikke lenger skytes så høyt til værs som før.

- Kan ikke slokke - Nå er det kun lov med fyrverkeri med effektbatteri, og de kommer ikke like høyt. Det er ypperlig i dag siden skydekket er så lavt, sier han.

- Kan mye regn på noen måte «slokke» fyrverkeriet på vei opp?

- Nei, det kan ikke slokke. Men det er viktig å oppbevare fyrverkeriet tørt fram til det skytes opp. Fyrverkeri og fukt henger ikke bra sammen.

Pia Haarseth (23), leder for Pyrogruppa Eksplosiv ved NTNU i Trondheim, gir også gode råd til de som er redd for at nyttårsgnistene skal plaske bort i kveld.

- Hvis pappen blir våt kan kruttet bli vått, og da fungerer det ikke optimalt. Men sett fyrverkeriet på noe, så holder det seg lettere tørt - og ikke sett det ut før du skal fyre av, sier Haarseth til Dagbladet.

- Så det slokner altså ikke i lufta?

- Har du tent det på så går det opp.

- Vent med alkoholen Haarseth sier det er lurt å ha et ordentlig underlag som du kan sette fyrverkeriet på, når du skal tenne på i vått vær. DSB påpeker i sine fyrverkeriregler at bakkebatterier alltid må plasseres på rett underlag og støttes opp.

- Hvor mye alkohol er lov før man fyrer opp rakettene?

SLUKKER IKKE: Litt regn vil ikke sette noen demper på kveldens fyrverkeri-show, mener
Pia Haarseth (23), leder for Pyrogruppa Eksplosiv ved NTNU i Trondheim. - Har du tent det opp så går det opp, sier hun. Pyrogruppa skal selv sende opp fyrverkeri i Karasjok og Stavanger i dag. - I Karasjok vil det vare i over fem minutter, og i Stavanger blir det enda større, lover Haarseth. Foto: Privat
SLUKKER IKKE: Litt regn vil ikke sette noen demper på kveldens fyrverkeri-show, mener Pia Haarseth (23), leder for Pyrogruppa Eksplosiv ved NTNU i Trondheim. - Har du tent det opp så går det opp, sier hun. Pyrogruppa skal selv sende opp fyrverkeri i Karasjok og Stavanger i dag. - I Karasjok vil det vare i over fem minutter, og i Stavanger blir det enda større, lover Haarseth. Foto: Privat Vis mer

- Jeg ville sagt ingenting, sier Pia Haarseth, og får støtte av Sture i Svea.

- Det er ingen promillegrense på fyrverkeri, men mitt råd er å vente med champagnen til fyrverkeriet er sendt opp, sier han.  
Sture regner med at omsetninga på fyrverkeri har økt med mellom 5 og 7 prosent siden i fjor.

- Vi regner med en totalomsetning på 300 000 000 kroner på fyrverkeri i år. Det er i snitt 60 kroner per person og mindre enn det nordmenn bruker på julegavepapir, hevder han.

Kan få klarvær Mariann Foss som er vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt bekrefter at det for øyeblikket er mye lavtrykksaktivityet i Sør-Norge. Men ifølge henne kan det tunge skylaget lette i løpet av natta.

- Nedbøren i Sør-Norge den beveger seg litt østover og inn i Sverige, og det vil gradvis bli lettere vær på Østlandet seint i kveld. Om det vil lette før midnatt er ennå uklart, sier hun.

- Vestlandet får derimot grått vær og nedbør hele kvelden og natta, fortsetter hun.

Mer heldig er dem som skal feire nyttår i Trøndelag eller lenger nord.

- Fra Trøndelag og nordover får man betraktelig bedre vær. Noe av nedbøren kan bevege seg opp i Trøndelag, men stort sett blir det lite nedbør i Midt-Norge og nordover. Spitsbergen får dårligere vær igjen med snø og snøfokk og mye vind, sier Foss.

TÅKETE: Tåka lå som et ugjennomtrenngelig lokk over Oslo på 2. juledag. Det var ikke mulig å skimte Oslo sentrum fra Ekebergsvingen gjennom den tette skodda.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TÅKETE: Tåka lå som et ugjennomtrenngelig lokk over Oslo på 2. juledag. Det var ikke mulig å skimte Oslo sentrum fra Ekebergsvingen gjennom den tette skodda. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!