Coronaviruset:

Bekymret for redusert vaksineeffekt

Coronavaksinene ser ut til å miste effekt etter en viss tid, frykter eksperter. - Vi vet ikke helt hva som er årsaken til det, sier professor Ørjan Olsvik.

VAKSINE: Tallet på coronainnlagte og -smittede har gått opp den siste tida. Samtidig har rundt 78 prosent av befolkningen fått første vaksinedose, mens rundt 69 prosent er fullvaksinert. Foto: Berit Roald / NTB
VAKSINE: Tallet på coronainnlagte og -smittede har gått opp den siste tida. Samtidig har rundt 78 prosent av befolkningen fått første vaksinedose, mens rundt 69 prosent er fullvaksinert. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det siste døgnet er det registrert 1626 nye coronasmittede i Norge, noe som både er 482 flere enn samme dag i forrige uke og det høyeste antallet nye smittede på ett døgn siden 6. september da tallet var 1783.

I Tromsø ble det i dag på ny satt smitterekord. I Trondheim er smittetrykket så stort at det ikke lenge er mulig for smittevernkontoret å ringe alle de smittede.

For mange er det overraskende at tallene nå igjen peker feil vei.

Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø, synes det er vanskelig å forutsi hvordan pandemien vil prege landet vårt de neste månedene og fram mot jul.

- Det er så mye vi ikke vet om dette viruset. Vi visste for eksempel ikke at vaksinene ikke skulle virke evig. Nå vet vi ikke hvor mye smitte det faktisk er i samfunnet, og vi vet ikke hvordan viruset vil bevege seg videre, ser Olsvik.

- Vi har heller ingen anelse om hvor mange bølger det vil bli, sier han og legger til:

- Vi vet rett og slett ikke hva som vil skje, men vi må gjøre det vi kan for å unngå at folk blir alvorlig syke og/eller dør.

PROFESSOR: Professor i medisinsk mikrobiologi Ørjan Olsvik. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
PROFESSOR: Professor i medisinsk mikrobiologi Ørjan Olsvik. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Bekymret for effekt

Det at han mener å se at vaksinene ser ut til å miste sin effekt, er noe av det som overrasker professoren aller mest.

- Det overrasker meg, og vi vet ikke helt hva som er årsaken til det - men det er første gang vi bruker mRNA-vaksinene, så det er mindre kunnskap om den enn andre vaksiner, sier han.

Kommuneoverlege Tove Røsstad i Trondheim deler Olsviks bekymringer knyttet til effekten av vaksinene.

- Vi er spent hvor lenge en god vaksineeffekt varer. Vi synes allerede nå å observere at de som ble vaksinert tidlig i kommunen har mindre effekt enn de som ble vaksinert nå nylig. Det er lite smitte blant studentgruppa nå, som er den siste gruppa som ble vaksinert. Samtidig ser vi en overrepresentasjon blant helsearbeidere, som var de første som fikk vaksinen, sier hun til Dagbladet.

- Det vi har observert, er heldigvis at vaksinene fortsatt ser ut til å beskytte mot alvorlig sykdom og død hos dem som er vaksinert og blir smittet og syke, legger hun til.

KOMMUNEOVERLEGE: Kommuneoverlege Tove Røsstad i Trondheim. Foto: Ole Martin Wold / NTB
KOMMUNEOVERLEGE: Kommuneoverlege Tove Røsstad i Trondheim. Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer

Analyser

Folkehelseinstituttet jobber fortløpende med analyser både av vaksinenes effekt på de ulike virusvariantene og risiko for innleggelser med de nye virusvariantene.

På sine nettsider skriver Folkehelseinstituttet at de vet at ikke alle vaksinerte oppnår full beskyttelse.

«Det betyr at etter hvert som en større andel av den voksne befolkningen er vaksinert, vil naturlig nok også en større andel av de som smittes, blir syke og som behøver sykehusinnleggelse eller dør, være i gruppen av vaksinerte», skriver FHI, og følger videre opp med:

«En del av de som er i risikogruppe for alvorlig coronasykdom og som nå er fullvaksinerte, vil fortsatt kunne bli syke dersom de blir smittet. Dette gjelder eldre og noen andre i risikogruppene. Disse vil likevel ha mindre risiko for alvorlig sykdom enn de som er uvaksinert. l hovedsak får de lite alvorlig sykdom dersom de smittes. De vil også få en beskyttelse mot smitte ved en høy vaksinasjonsdekning i befolkningen, ettersom det da vil være mindre mengder virus i omløp».

- Ny bølge

Røsstad i Trondheim sier at kommunen med en viss bekymring nå følger utviklingen.

Tirsdag formiddag var 172 personer blitt registrert smittet det siste døgnet, og det er ventet at tallet vil stige betydelig i løpet av dagen, ifølge kommunen.

- Vi er nok i en ny bølge nå. Vi ser jo noen helt klare smittetopper, sier Røsstad til Dagbladet.

- Tallene er høye, men det er fortsatt ikke for problematisk, legger hun til.

Kommunen anbefaler nå bruk av munnbind på offentlige steder der det ikke er mulig å holde minst én meters avstand.

- Skulle dere ønske det var flere føringer nasjonalt?

- I halvannet år har vi improvisert fortløpende, og vi begynner å bli gode på det, svarer hun.

BESKJED: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) med klar beskjed på sin første coronapressekonferanse: - Pandemien er ikke over. Foto: NTB Vis mer

- Får bistand

Hun presiserer videre at kommunen opplever at de får god bistand fra Folkehelseinstituttet, og sier at når de ber om møter med de nasjonale helsemyndighetene, så får de de på dagen.

- Vi føler oss ikke overlatt til oss selv. Vi har behov for - og får bistand kjapt når vi trenger det. Samtidig er vi avhengige av tydelige nasjonale føringer på hva som er akseptabelt av råd og anbefalinger til innbyggerne. Det vil gjøre arbeidet lettere for oss, sier hun.

- Opplever du at ansvaret er for stort for dere på lokalt nivå?

- Det er ikke noe vi har tenkt på foreløpig, men jeg husker godt da dette brakte løs, før de nasjonale myndighetene rakk å summe seg - da falt alt ansvaret på oss lokalt, og det var en ekstremt krevende situasjon.

- Har dere kontroll nå, da?

- Smittesirkulasjonen er ukjent, så jeg kan ikke påstå at vi har kontroll slik vi definerer kontroll. Samtidig er vi ikke i en situasjon der det er kritisk med tanke på liv, helse og næringsliv, som vi mener er viktig, svarer kommuneoverlegen.

Nye faser

- Hva tenker du om tida som kommer? Hvordan blir de neste månedene?

- Jeg er spent på tida framover. Det er mye annet virus som også sirkulerer nå. Det kan bli en krevende situasjon dersom det blir mer sykdom enn vanlig, spesielt om immuniteten ikke er lik god som før.

Hun fortsetter:

- Jeg er spent på fravær og sykelighet, og jeg er spent på hvordan coronaen utvikler seg. Der er det nye faser hele tiden. Vi er i en situasjon der store deler av befolkningen er vaksinert, men hvor godt beskyttet vi faktisk er får vi først svar på etter hvert.

- Hvordan jobber dere nå for å få kontroll på situasjonen?

- Det viktigste nå er at folk tester seg. Det kan de både gjøre via spyttetester selv, og via såkalte pinnetester utført av helsepersonell.

Og så langt tyder testingen på at smitten - den er definitivt til stede.

- Da vi begynte med omfattende testing i skolene så vi at det var mye smitte som dukket opp, betydelig mer enn forventet, sier Røsstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer