Coronaviruset:

Bekymret for redusert vaksineeffekt

Coronavaksinene ser ut til å miste effekt etter en viss tid, frykter eksperter. - Vi vet ikke helt hva som er årsaken til det, sier professor Ørjan Olsvik.

VAKSINE: Tallet på coronainnlagte og -smittede har gått opp den siste tida. Samtidig har rundt 78 prosent av befolkningen fått første vaksinedose, mens rundt 69 prosent er fullvaksinert. Foto: Berit Roald / NTB
VAKSINE: Tallet på coronainnlagte og -smittede har gått opp den siste tida. Samtidig har rundt 78 prosent av befolkningen fått første vaksinedose, mens rundt 69 prosent er fullvaksinert. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det siste døgnet er det registrert 1626 nye coronasmittede i Norge, noe som både er 482 flere enn samme dag i forrige uke og det høyeste antallet nye smittede på ett døgn siden 6. september da tallet var 1783.

I Tromsø ble det i dag på ny satt smitterekord. I Trondheim er smittetrykket så stort at det ikke lenge er mulig for smittevernkontoret å ringe alle de smittede.

For mange er det overraskende at tallene nå igjen peker feil vei.

Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø, synes det er vanskelig å forutsi hvordan pandemien vil prege landet vårt de neste månedene og fram mot jul.

- Det er så mye vi ikke vet om dette viruset. Vi visste for eksempel ikke at vaksinene ikke skulle virke evig. Nå vet vi ikke hvor mye smitte det faktisk er i samfunnet, og vi vet ikke hvordan viruset vil bevege seg videre, ser Olsvik.

- Vi har heller ingen anelse om hvor mange bølger det vil bli, sier han og legger til:

- Vi vet rett og slett ikke hva som vil skje, men vi må gjøre det vi kan for å unngå at folk blir alvorlig syke og/eller dør.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer