Vladimir Putin

- Bekymret for sin innerste sirkel

Vladimir Putin skal angivelig være bekymret for et høyt alkoholkonsum blant sine toppledere og byråkrater.

BEKYMRET: Den russiske presidenten har ved flere anledninger uttrykt bekymring for alkoholisme den siste tida. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Reuters / NTB
BEKYMRET: Den russiske presidenten har ved flere anledninger uttrykt bekymring for alkoholisme den siste tida. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Vladimir Putin har nylig, ved flere anledninger, uttrykt bekymring for den høye forekomsten av alkoholisme i den russiske befolkningen.

Det tilhører sjeldenhetene.

To kilder tett på den russiske presidentens administrasjon hevder nå overfor den uavhengige avisa Meduza at bekymringen handler om noe annet enn nedslående statistikker.

Etter invasjonen av Ukraina skal en rekke toppledere og -byråkrater ha begynt å drikke alkohol stadig oftere.

Presidenten skal ifølge kildene være spesielt bekymret for tilstanden til «enkelte i hans innerste sirkel».

BOMBET DAMANLEGG: Et russisk missilangrep mot et damanlegg ved byen Kryvyi Rih i det sentrale Ukraina førte onsdag kveld til raskt økende vannstand og storflom i Inhulets-elven. Video: Faktisk verifiserbar Vis mer

- Folk døyver stresset

- Folk har døyvet stresset siden februar. Statsråder, statssekretærer, ansatte i presidentens administrasjon og sikkerhetsrådet, noen ledere i statlige selskaper og guvernører, sier en av kildene.

Han hevder at hovedårsaken til dette stresset er relatert til «ekte skader» invasjonen og de påfølgende sanksjonene har påført Russland.

To andre kilder, tett på Kreml, tror at presidentens bekymring ble utløst av det som beskrives som fallende disiplin.

- Noen forsvinner før et viktig arrangement, andre rapporterer utydelig og forvirret. Publikum ser det allerede, sier én.

Etter årevis med svært dystre statistikker, viste en rapport fra Verdens helseorganisasjon i 2019 at russernes alkoholkonsum var i ferd med å endre seg: Fra 2003 til 2016 falt konsumet med hele 43 prosent.

Presidenten selv er trukket fram som et foregangseksempel. Han drikker angivelig svært sjelden.

- Vi må håndtere problemene

Putins bekymring kom først til offentlig uttrykk i et møte med guvernør i regionen Kirov, Alexander Sokolov, og deretter i et møte med guvernør i regionen Vladimir, Alexander Avdeev.

Regionene er ikke blant dem som rapporteres å ha de høyeste nivåene av alkoholavhengighet blant befolkningen.

- Det er ingen vits i å feie noe under teppet. Vi må håndtere de mest akutte problemene. Jeg ber deg om å prioritere dette, sa Putin i det første møtet, ifølge det statlige nyhetsbyrået Tass.

I en uttalelse til Meduza sier talsperson Dmitry Peskov at presidentens uttalelser skyldes at de to guvernørenes regioner er «i ferd med å bevege seg utenfor den generelle trenden» når det kommer til reduksjon av alkoholkonsum.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer