Helseministeren:

Bekymret for smitte og sykehuspress

Kapasiteten er i ferd med å sprenges i helsetjenesten, sier flere ordførere i Bergensregionen, som ber om nasjonale tiltak. Helseministeren er bekymret for situasjonen og vurderer nå endringer.

VURDERER ENDRINGER: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. Foto: Terje Bendiksby / NTB
VURDERER ENDRINGER: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi føler at vi er litt tilbake til situasjonen i fjor høst hvor kommunene ble overlatt til seg selv. Med det tenker jeg at det ikke er noen klar nasjonal strategi på hvordan vi skal møte dette. Skal vi møte det med å få mange syke og håndtere det, eller prøve å dempe smitten, spør Øygarden-ordfører Tom Georg Indrevik (H) til NRK.

Han og flere andre ordførere har sendt Helsedirektoratet et brev hvor de tar til orde for at den nasjonale coronastrategien må endres.

Ordførerne mener strategien som lå til grunn for gjenåpningen av landet 25. september ikke er formålstjenlig lenger.

Vurderer nasjonale tiltak

Helseminister Ingvild Kjerkol sier til NRK at hun er enig, og forteller at det nå jobbes med å revidere strategien.

Til Dagbladet sier Kjerkol at hun er bekymret og nye nasjonale tiltak er til vurdering.

- Jeg er bekymret for smittesituasjonen og presset på helsetjenesten. Fagfolkene har stått i en krevende situasjon over lang tid. Vi jobber nå med å vurdere ulike nasjonale tiltak og konsekvensen av dem. På samme tid følger vi nøye med på smitten og sykehusinnleggelsene og presset på helsetjenesten i kommunene, sier Kjerkol.

Tirsdag skal statsminister Jonas Gahr Støre redegjøre for pandemihåndteringen i Stortinget, forteller hun.

Kjerkol sier hun har tett kontakt med kommunene og statsforvalterne om situasjonen, og at det også er god dialog med partene i arbeidslivet.

Torsdag hadde helseministeren også møte med tillitsvalgte i helseregionene.

- De har kommet med innspill som er viktige når vi skal vurdere mulige nasjonale tiltak.

ØKENDE TREND: Line Vold mener økningen i antall sykehusinnleggelser og smittede er bekymringsverdig. Reporter: Marie Røssland. Video: Vegard Krüger. Vis mer

Fire punkter

I brevet sendt til Helsedirektoratet tar ordførerne i Bergensregionen gjennom fire punkter opp det de mener nå bør endres med Norges coronastrategi.

Blant annet mener de at det er uklart hva som er målet med strategien. De mener også at det er nødvendig med nasjonale tiltak, og at de lokale rådene som nå gjelder har liten effekt.

I tillegg peker de på at regjeringen må avklare om serveringssteder som eventuelt rammes av nye tiltak fortsatt skal ha kompensasjon, og de ber om at regjeringen lager en tydelig nasjonal kommunikasjonsstrategi.

Regjeringen har tidligere sagt at det foreløpig er lokale tiltak som gjelder. Blant annet jobbes det med å få på plass de tekniske ordningene for coronasertifikat, som kan bidra til å holde næringslivet åpent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer