- BEKYMRET: I en ny risikorapport skriver Folkehelseintituttet at de er bekymret for at svenske arbeidere starter å jobbe i Norge uten å gå i karantene først. Her ved FHI-direktør Camilla Stoltenberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- BEKYMRET: I en ny risikorapport skriver Folkehelseintituttet at de er bekymret for at svenske arbeidere starter å jobbe i Norge uten å gå i karantene først. Her ved FHI-direktør Camilla Stoltenberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Folkehelseinstituttet:

Bekymret for svensk helsepersonell: - Uheldig

Norge henter hundrevis av vikarer fra et av landene med høyest smittetrykk i sommer. Det gjør FHI bekymret.

Publisert

I en ny risikorapport som kom tidligere denne uka, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) at de er «særlig bekymret» for svensk helsepersonell som kommer til Norge for å jobbe.

- Vi er særlig bekymret for personer som kommer fra land med mer smitte enn Norge for å arbeide i helsetjenesten eller serveringsbransjen uten karantene først. Dette gjelder i hovedsak personer som kommer fra Sverige, heter det i rapporten.

- Selvsagt uheldig

FHI-forsker Petter Elstrøm sier til Dagbladet at det er «uheldig» at Norge ikke er selvforsynt med helsepersonell nå, midt under en svært smittsom pandemi.

- UHELDIG: FHI-forsker Petter Elstrøm mener det er uheldig at Norge er avhengig av svensk helsepersonell midt i en pandemi. Foto: FHI
- UHELDIG: FHI-forsker Petter Elstrøm mener det er uheldig at Norge er avhengig av svensk helsepersonell midt i en pandemi. Foto: FHI Vis mer

- At vi henter arbeidskraft fra et av landene i Europa hvor smittepresset er størst, det har vist seg å være uheldig, sier han.

Fredag er det til sammen over 70 000 svensker som har fått påvist coronaviruset.

Dagbladets kartlegging, der det er innhenta opplysninger om bruk av svenske og utenlandske vikarer, viser at nærmest alle norske helseforetak er avhengige av denne arbeidskraften - spesielt i ferieavviklingen. Også midt i en pandemi.

Se oversikt nederst i saken.

Regjeringen snudde

Etter at det i lengre tid bare har vært et FHI-råd å teste svenske vikarer, innførte regjeringen onsdag et krav om testing.

Helsepersonell må nå avlegge negativ test før de får starte arbeidet i Norge. I tillegg må de testes på nytt etter to-tre dager. For dagpendlerne foreligger imidlertid ikke dette kravet.

- Det er selvsagt smittevernmessig uheldig at deler av helsepersonellet kommer fra et land der det for tiden er betydelig høyere smittepress enn i Norge. Derfor er det etablert et strengt regime for testing, karantene og oppfølging av helsepersonell som reiser seg over landegrensen til Norge, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

- Det er selvsagt krevende for mange kommuner og sykehus å følge opp testing og smitteverntiltak i en pandemisituasjon slik som nå, men vårt inntrykk er at det gjøres på en god måte.

SISTE NYTT: Noen kommuneleger uttrykker nå betydelig bekymring for utviklingen i åpning av utelivsbransjen, ifølge FHI. VIDEO: Regjeringen.no Vis mer

Smitte på to sykehus

Regelendringen for svensk personell kommer bare dager etter at det ble påvist smitte ved to norske sykehus.

En svensk vikarsykepleier ved Helgelandssykehuset i Sandnessjøen testet positivt for coronaviruset i helga. Det gjorde også en svensk vikarlege på Nordfjord sykehus. På sistnevnte sykehus har også en sykepleier og en pasient fått påvist smitte i ettertid.

Utstrakt bruk av svenske vikarer midt i en pandemi, mener leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, viser tydelig at beredskapen i Norge ikke er god nok.

- Vi mangler rundt 6 000 sykepleiere, og det er også behov for leger innenfor enkelte spesialiteter. Behovet er så stort at vi ikke klarer oss uten utenlandske vikarer. Vi kan ikke ha normal drift, og dermed heller ikke ferieavvikling, uten blant annet svenske vikarer, sier hun til Dagbladet.

INFEKSJON: Flere norske fylker er rammet av et nytt utbrudd av magesykdommen yersiniose. Vis mer

- Trenger svensk personell

Statssekretær Inger Klippen i Helsedepartementet skriver i en e-post til Dagbladet at det er en lang tradisjon med arbeidsutveksling mellom Sverige og Norge, både innenfor helsesektoren og andre fagområder.

- Tenker dere at beredskapen i Norge er god nok når man må leie inn et stort antall helsepersonell fra et av landene i Europa med størst smittetrykk?

- Den norske helsetjenesten både i kommunene og i sykehusene trenger vikarer fra vårt naboland Sverige, uavhengig av om det er en pågående pandemi eller ikke. Svensk helsepersonell har lenge bidratt med arbeidskraft til helsetjenesten vår, svarer Klippen.

- Bør det satses mer på å utdanne sykepleiere framover, slik at vi eventuelt kan klare oss selv om noe liknende skulle oppstå igjen?

- Regjeringen arbeider kontinuerlig for å utdanne, rekruttere og beholde sykepleiere. Mangel på sykepleiere er en av de største utfordringene i helse- og omsorgstjenesten, også før coronapandemien.

- I årets reviderte budsjett er det tildelt 250 nye studieplasser til bachelorstudiet i sykepleie og 200 nye studieplasser for videreutdanning av sykepleiere. Arbeidet for å sikre nok sykepleiere er imidlertid sammensatt og flere virkemidler enn å øke utdanningstakten må benyttes for å rekruttere og beholde sykepleiere i helse- og omsorgstjenesten, sier Klippen.

Utenlandsk arbeidskraft ved norske helseforetak:

MERK: Ikke alle helseforetak opplyser om hvor mange av de utenlandske vikarene som er unntatt fra karanteneplikten. De fleste opplyser at de følger FHIs retningslinjer. Helseforetakene har også opplyst om tall fra forskjellige perioder. Noen for hele sommeren, andre dagens situasjon.

 • Helse Stavanger: Færre enn fem svenske vikarer ansatt (30.06.). Ingen har fritak.
 • Helse Fonna: Titalls personer har fritak.
 • Helse Bergen: Åtte helsearbeidere fra Danmark og én helsearbeider fra Sverige forrige uke. Ingen av disse var i karantene og ingen hadde symptom på smitte.
 • Helse Nord-Trøndelag: 12 vikarer fra Sverige/utenfor Norden.
 • Helgelandssykehuset: Totalt 25 innleide vikarer (26.06 - 28.06). Ikke oversikt over antall med fritak. I tillegg fire faste ansatte bosatt i utlandet.
 • Finnmarkssykehuset: I Finnmarkssykehuset har 66 personer fått fritak fra karantene i perioden 15. mars til 29. juni.
 • Nordlandssykehuset: 23 svenske sykepleiere, jordmødre og leger. 13 danske sykepleiere. Fire danske jordmødre og én dansk lege. To sykepleiere fra Litauen og én bulgarsk lege.
 • Akershus universitetssykehus: Ahus har leid inn rundt 30 sykepleiere/spesialsykepleiere fra Sverige i sommer. Disse har fritak fra karantene i arbeidstida. I tillegg er det noen få leger.
 • Oslo universitetssykehus: To ansatte unntatt karantene.
 • Sunnaas sykehus: Én psykolog har fått unntak fra karanteneplikten (29.06).
 • Sykehuset i Vestfold: 24 danske spesialsykepleierne - uansett unntatt karantene.
 • Sykehuset Innlandet: 58 utenlandske vikarer i sommer. Disse er fra Sverige, Danmark, Finland og Polen. Fritak gis etter individuell vurdering.
 • Sykehuset Telemark: Totalt seks svenske ansatte som har fått fritak fra karantenereglene.
 • Sykehuset Østfold: 66 svenske vikarer er satt opp på vakter på Kalnes i sommer.
 • Sørlandet sykehus: 122 utenlandske vikarer er fritatt fra karantenepiloten.
 • Vestre Viken: Totalt er det 86 svenske vikarer som er tilknyttet Vestre Viken i sommer og som er fritatt fra karanteneflukten.
 • Universitetssykehuset Nord-Norge: 63 utenlandske vikarer. 37 fra Sverige, 20 fra Danmark og seks fra Finland.
 • Helse Møre og Romsdal: Åtte svenske vikarer med fritak. Sju fra Færøyene, Danmark og Finland.
 • St. Olavs Hospital: 38 utenlandske vikarer fra Danmark, Polen, Finland og Sverige. Ingen har unntak fra karantenereglene.
 • Helse Førde: 53 svenske vikarer i sommer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer