Bekymret for symptom-fri smitte

Nakstad sier at oppmot halvparten av smittespredninga kan skyldes symptomfri smitte.

UTFORDRING: Assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, om symptomfri smitte. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

Flere kommuner har uttrykt at de er bekymret for smitte blant personer uten symptomer.

- FHI anslår at vi kanskje fanger opp halvparten av smittetilfellene, sier Nakstad.

Dermed er det mange av de som får påvist smitte, trolig er smittet av folk uten symptomer.

- Halvparten

- Det ser ut som at opp mot halvparten blir smittet av personer som ikke har symptomer, sier Nakstad.

Han sier videre at mange av de som ikke har symptomer, utvikler symptomer et par dager seinere.

- Men det er også en god del som ikke blir syke i det hele tatt, eller ikke merker at de har symptomer, sier Nakstad til Dagbladet.

- Yngre

- Særlig yngre mennesker merker ofte ikke symptomene sine, sier han.

SPYTTPRØVER: Oslo kommune starter med massetesting av elever og lærere med spyttprøver. Onsdag 10. mars ble testene demonstrert ved Stovner videregående skole, med byrådsleder Raymond Johansen (Ap) tilstede. Reporter: Frode Andresen. Foto: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

Dermed blir det vanskelig å unngå å spre smitte, hvis du ikke vet at du er smittet.

- Ved tradisjonell influensa for eksempel, ville du hatt feber og holdt senga, og dermed unngått å møte andre. Det er en veldig stor utfordring med denne pandemien, sier Nakstad.

Bekymret for mutanter

Han sier videre at han er litt mer bekymret for den sørafrikanske virusvarianten enn den britiske som nå dominerer i Oslo-området.

- Den sørafrikanske ser litt mer bekymringsfull ut enn den britiske, fordi de ser ut til at noen av vaksinene kan ha litt redusert effekt på denne, sier han.

Han understreker at det nå er viktig å få kontroll på smitteutbruddene, for å sørge for at mutasjonene ikke fortsetter å spre seg.

Han forklarer videre at det alltid er den mest smittsomme virusvarianten som vil dominere, om man ikke får kontroll på smitten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer