Corona i Norge:

Bekymret for tida etter påske

Ordfører Ståle Grøtte (Ap) forteller at Rælingen kommune har sett en nedgang i smittetilfeller den siste uka, men at han er bekymret for hvordan situasjonen kan se ut etter påske.

TILTAK: Ordfører Ståle Grøtte (Ap) og Rælingen kommune innfører forsterkede tiltak. Video: Nina Hansen/Frode Andresen Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 116 000 +316
innlagt110 +4
døde 757
påvist smittet 158 000 000+786.5K
døde 3 280 000 +13.2K
Se mer

På nåværende tidspunkt er Rælingen kommune blant de kommunene i Norge med høyest smittetrykk. Ordfører Ståle Grøtte (Ap) forteller til Dagbladet at han er bekymret for hvordan situasjonen kan se ut etter påskeferien.

- Vi tar grep nå fordi at vi er bekymret for hvordan situasjonen kan se ut etter påske. Nå er det mange som har vært på reise, og kanskje har man møtt andre mennesker på hytta, eller andre steder som man har vært i påska. Jeg tror naturligvis at folk har forsøkt å overholde reglene så godt som de kan, men det har uansett vært økt mobilitet, sier Grøtte til Dagbladet.

BEKYMRET: Ordfører Ståle Grøtte (Ap) forteller at han er bekymret for hvordan situasjonen kan se ut etter påske. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BEKYMRET: Ordfører Ståle Grøtte (Ap) forteller at han er bekymret for hvordan situasjonen kan se ut etter påske. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Strammer inn

Sammen med Lørenskog og Lillestrøm, utgjør Rælingen et område som har hatt høyt smittetrykk over tid. Den siste tida har Rælingen kommune også hatt smitteutbrudd i to barnehager, som har gjort betydelig utslag på smittestatistikken. Grøtte forteller at omkring 70 av 180 smittetilfeller de to siste ukene kan knyttes til utbruddene.

Mot slutten av forrige uke ble det registrert i gjennomsnitt 25 tilfeller per dag, mens det i løpet av denne uka har blitt registrert i gjennomsnitt ti smittetilfeller per dag. Kommunen har 18 730 innbyggere.

Fredag besluttet kriseledelsen i kommunen å innføre et strengere rødt tiltaksnivå i skoler og barnehager, noe som innebærer mindre kohorter og strengere smittevernregler.

Barnehagene stenges første dag etter påske, mens skolene har digital undervisning de to første dagene etter påske, slik at de får tid til å omstille seg. Grøtte varsler også at det kan bli økt bruk av digital undervisning for elever i 5. klasse og oppover.

- Dette gjør vi både fordi vi er i en vanskelig smittesituasjon, og fordi at vi er usikre på hvordan situasjonen vil være etter påske. Det store usikkerhetsmomentet når man har et så høyt smittetrykk slik som vi har, og slik som dette området har, er at det vil komme et utbrudd på et eller annet tidspunkt som gjør situasjonen mer krevende. Jo høyere det generelle smittetrykket er, jo mer sannsynlig er det at det kan komme flere utbrudd.

GARDEMOEN: - Det er en nødvendig karantene man er nødt til å ta, sier reisende May Kristin Knutsen. Video: Christian Roth Christensen. Vis mer

Økning etter ferier

Det har blitt registrert en smitteøkning i Norge etter både høstferien, juleferien og vinterferien. Helsemyndighetene har opplyst at man i forbindelse med tidligere ferier har sett økt mobilitet, økt sosial omgang og endrede testvaner i befolkningen.

Enhetsleder familie og helse, Brynhild Belsom, i Rælingen kommune forteller at færre har testet seg i påska.

- Det er færre personer som har testet seg i påska, selv om vi har hatt god kapasitet. Vi vet ikke hvorfor det er sånn, men det kan hende at færre har hatt symptomer nå. Det kan også hende at man ikke tester seg fordi man vet at man ikke skal på jobb eller skole i ferien, det er vanskelig å vite, sier Belsom til Dagbladet.

HØYT SMITTETRYKK: Rælingen kommune er blant kommunene i Norge som har høyest smittetrykk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HØYT SMITTETRYKK: Rælingen kommune er blant kommunene i Norge som har høyest smittetrykk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

God kapasitet

Ordfører Grøtte forteller at akuttsituasjoner, slik som de opplevde forrige helg, er særlig krevende for dem som jobber med smittesporing i kommunen. Han forteller at de hentet inn nye ansatte, samt at mange ansatte i kommunen meldte seg for å jobbe gjennom påska.

Belsom forteller at testkapasiteten i kommunen er god, at de har ledige timer hver dag, og at de kan øke antallet tester når etterspørselen øker.

- Det er selvfølgelig utfordrende når mange tester positivt på samme tid, ettersom det fører til at veldig mange mennesker må kontaktes, sier Belsom og fortsetter:

- Vi kontakter hvert enkelt smittetilfelle og kartlegger hvem de har vært i kontakt med mens de har vært smittsomme. Noen ganger så dreier dette seg om mange kontakter som må kontaktes, mens andre ganger er det ikke så mange.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer