Bekymret i Oslo

Smitten bare øker, og det er ikke tegn til at det endrer seg i nærmeste framtid, sier bydelsoverlege Jorunn Thaulow.

OSLO: Bydelsoverlegen i Oslo er bekymret for smitteøkningen i Oslo. Hun mener at man snart ikke kan spore omikronutbrudd på samme måte som man kan i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OSLO: Bydelsoverlegen i Oslo er bekymret for smitteøkningen i Oslo. Hun mener at man snart ikke kan spore omikronutbrudd på samme måte som man kan i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Bydelsoverlege Jorunn Thaulow i bydel Vestre Aker forteller til Dagbladet at de er litt bekymret for at folk skal bli overarbeidet som følge av coronasituasjonen.

- Hvordan er bemanningssituasjonen?

- Vi har benyttet alle tilgjengelige ressurser, samtidig som vi har fokus på at folk ikke skal bli overarbeidet, noe som er veldig fort gjort i en slik situasjon hvor det aldri tar slutt, sier Thaulow til Dagbladet.

- Gjør det deg bekymret?

- Ja, vi er litt bekymret ettersom smitten bare øker, og at det ikke er noe tegn til at det vil endre seg i nærmeste framtid, all den tid man fortsatt kan ha julebord med 100 personer til stede. Vi ser konturene av mange flere utbrudd, og i lengden vil det ikke være mulig å kartlegge omikronsmitte på samme måte som i dag, sier bydelsoverlegen og fortsetter:

- Dette er en vanskelig situasjon å stå i for veldig mange, og utrolig vanskelig å avgjøre hva som er riktige tiltak ettersom det er mange hensyn å ta. Vi vet fortsatt ikke nok om omikronvarianten kan gi alvorlig sykdom, så jeg har forståelse for at det er krevende for myndighetene å ta disse avgjørelsene.

OMIKRON-SMITTE: Fredag kveld bekreftet helseetaten i Oslo kommune at det er registrert 13 smittetilfeller med omikron - alle fra det samme julebordet på Louise restaurant og bar. Reporter: Øystein Andersen. Video: Magnus Paus. Klipp: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Omikron

Så langt har over 120 personer fått påvist covid-19 etter et julebord som ble avholdt på Aker Brygge. Det er også bekreftet omikronsmitte i utbruddet. I tillegg viser foreløpige analyser at en skoleelev på Steinerskolen i bydel Vestre Aker sannsynligvis er smittet med omikronvarianten.

- I forbindelse med utbruddet på Steinerskolen, så vet vi ikke hvor smitten kommer ifra. Derfor har vi satt inn ekstra stor innsats for å finne ut av det. Dette innebærer å kartlegge i alle mulige retninger med utgangspunkt i den smittede personen for å prøve å finne en sammenheng.

Thaulow forteller at vedkommende ikke har oppholdt seg i et av de åtte landene i det sørlige Afrika, hvor omikronvarianten først ble oppdaget. Vedkommende er heller ikke registrert nærkontakt til en person med bekreftet eller mistenkt omikronsmitte.

- Kan dette defineres som villsmitte med omikronvarianten i Oslo?

- Det er altfor tidlig å kalle det for villsmitte. For det første er det ikke sikkert at vedkommende har blitt smittet med omikronvarianten. Vi må vente på endelig prøvesvar. For det andre jobber vi fortsatt med å avdekke de mulige smitteveiene og håper å finne ut av det, sier Thaulow og fortsetter:

- Det er en del smitte fra før på den aktuelle skolen, men det er i grunn bare det ene mistenkte omikrontilfellet som vi undersøker rundt. Søndag ba vi 150 personer om å ta en PCR-test i forbindelse med smittesporingsarbeidet tilknyttet det mistenkte omikrontilfellet.

Assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Nakstad forteller om omikron-smitten på julebordet på Louise i Oslo. Vis mer

Testing

Mandag opplyste Oslo kommune at det er tidvis stor pågang på drop-in testtilbudet, og oppfordret folk til å bestille time for testing i stedet.

- Vi vet at det er stort press på testsystemene i Oslo nå, i tillegg til på laboratoriene. Så vi må regne med at det tar litt tid å få inn svar fra nærkontaktene.

Søndag ble det opplyst at 100 deltakere er satt i karantene etter mistenkt omikronsmitte på en konferanse på Lysebu i Oslo. Foreløpige analyser viser at sju personer sannsynligvis har fått påvist omikronvarianten. Personene kommer fra seks forskjellige fylker.

- Der har ti fått påvist covid-19. Smittetilfellene er fordelt på seks ulike fylker og følges opp fortløpende av de forskjellige kommunene. I dette tilfellet har mistenkte omikrontilfeller nylig vært i utlandet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer