Historisk høring i USA:

Bekymret over at «ustabile» Trump har tilgang på over 2000 atomstridshoder

Bør Donald Trump ha makt og mulighet til å starte en atomkrig? Det spørsmålet forsøker nå den amerikanske Kongressen å finne svar på.

FRYKTER TRUMP: Demokratenes Chris Murphy ytret en bekymring over at Donald Trump har makten over USAs atombomber. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Skal USAs president ha muligheten til å fyre av en atombombe når han vil? Det spørsmålet skal den amerikanske Kongressen forsøke å finne svar på, for første gang på over 40 år.

Til president Donald Trumps disposisjon er det akkurat nå i underkant av 2000 atomstridshoder utplassert på ulike steder i verden, som Dagbladet tidligere har beskrevet. I tillegg kommer rundt 4000 som er plassert på lager, ifølge Time Magazine.

Noen sitter på toppen av raketter nedgravd i bakken i Montana, Nord-Dakota, Wyoming, Nebraska og Colorado. Andre er båret av ubåter som patruljerer Nord-Atlanteren og det vestlige Stillehavet. Andre er igjen klare til å bli lastet om bord på fly i flere europeiske land.

Noen av disse kan bli skutt ut i løpet av minutter på presidentens ordre, og treffe mål over alt i verden i løpet av en halvtime med over tjue ganger den eksplosive kraften det var i bomba som ble sluppet over Hiroshima. Presidenten kan gjøre dette uten å konsultere Kongressen, uten å sjekke dette med Høyesterett.

Lover «ild og vrede»

Slik har det vært siden starten på atomalderen og den kalde krigen. Amerikanernes kanskje viktigste begrunnelse for at makten skulle ligge hos én person, har vært at de må kunne svare umiddelbart på et angrep fra en fiendtlig nasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer