Bekymret over lønnsoppgjøret

Finansminister Gudmund Restad (Sp) er bekymret over resultatene av lønnsoppgjøret så langt. - Presset i økonomien forsterkes hvis de tendenser vi hittil har sett i vårens lønnsoppgjør videreføres i de øvrige oppgjørene, sa Restad i Stortingets muntlige spørretime i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansministeren slo fast at det som hittil har skjedd i lønnsoppgjøret ikke peker i retning av et moderat oppgjør, slik regjeringen hadde håpet. Konsekvensen av dette er at regjeringen må bruke finanspolitikken, altså budsjettene, for å stramme inn.

- Pengepolitikken vil vi ikke bruke, regjeringens fastkurs-politikk står fast, sa Restad, men han ville ikke avkrefte at økte skatter og avgifter kan være et virkemiddel som vil bli foreslått.

Skatter og avgifter

Fremskrittspartiets finanspolitiske talskvinne, Siv Jensen, pekte på at Restad tidligere har gitt uttrykk for at hvis lønnsoppgjøret blir for godt, vil det bli vurdert å kompensere dette ved å øke skatter og avgifter for vanlige lønnsmottakere. Hun ville vite om Restad kan avkrefte at dette er virkemidler han vil ta i bruk.

Finansministeren avviste å kommentere hvordan regjeringen vil stramme inn. Men han viste til at statsministeren tidligere har sagt at hvis det blir aktuelt med skatte- og avgiftsøkninger skal avtalepartene i budsjettsammenheng, Frp og Høyre, konsulteres.

Hva som kommer av innstrammingsforslag vil Stortinget få de første signalene om 15. mai, når forslaget til revidert nasjonalbudsjett legges fram.

- Så får Foss og andre vurdere om det er tilstrekkelig. Det er Stortinget selv som til slutt bestemmer, sa Gudmund Restad.

(NTB)